2001 yılında 5 numaralı dişime dolgu yapıldı. Dış çeperleri çok ince kalacak kadar oydu üsteğmen. 2 hafta önce 1 yaşındaki kızım elindeki oyuncağın kalıbını suratıma çıkarmaya çalışınca (iyi vurdu) dişin iç tarafı kırıldı, sonra dolgu da düştü. şu an dişin taç kısmının %25'i duruyor gibi. ağrı sızı hiç yok.
bornova adsm'ye gittim, film sonrası diş hekimi "sinirler canlı, onları alalım önce (kanal tedavisi), sonra üstüne kaplama falan yaparız" dedi.
içime pek sinmedi ancak adamın başı o kadar kalabalık ki "şu gün şu saatte gel" deyip sırtından iterek odadan çıkarıyor, sormaya fırsat kalmadı. bir de çok "canın isterse" modundalar.
şu anki sağlıklı kök üzerine kaplama/dolgu vs yapmak bir alternatif olabilir mi?
diş hekimi değilim ama bana yapıldığından biliyorum, kaplama işi öyle oluyor zaten. diş dolgu tutmayacak bi formdaysa mecburen kaplama oluyor. hatta o kalan parçaların da büyük kısmını kırıp alıyorlar ve minicik bi kök bırakıyorlar. o minicik kökün üstüne kaplama yapılıyor. ilk bikaç gün ağızda tuhaf gelse de alışınca kendi dişinden ayıramazsın. :))
dostum diş hekimiyim. bazen dişte madde kaybı çok olduğunda o dişleri kaplamak zorunda kalıyoruz. eğer doktor öyle demişse bence doğrudur. çünkü o görmüş karar onun. o dişe dolgu yapılsa belki daha sonra dolgu yine düşecek ve yine siz uğraşacaksınız. bence kanal olayı da mantıklı olabilir. çünki eğer dişte madde kaybı çoksa ve onu kaplamaya karar vermişsek bu dişlerin etrafından küçültünce sızlamaya başlıyor ve ağrı geçmiyor.
tabi içinizin rahat etmesi bakımından başka bi hekime gösterseniz de olur.
ağrı şikayetiniz yoksa dolgu düşünülebilir. ama dolgunun yapılabilmesi için de tutuculuk şart. çiğneme kuvvetlerine dayanması lazım. kanal tedavisi ise anlattığınıza göre gereksiz geldi bana. gerekirse kompozit dolgu+kaplama yapılabilir.