yapıldı mı bilmiyorum da tabi soru bu değil.niye dünyanın en iyi satranç oynayan makinesi yapıldı da en iyi half life oynayan en iyi counter oynayan makinesi vs. yapılmadı?yapan firma ciddi bir reklam elde etmez miydi?satrança göre daha değerli bir başarı değil mi?




 

satranç karşındakinin ne hamle yapacağını bilemediğin birşey.
counterde ise rakibin nerede olduğu bilgisayar tarafından anında belirlenebilir.

haliyle yapılması çok daha kolay, anlamsız ve gereksiz birşey. yapay "zeka" ile alakası yok.

ucan spagetticanavari

bence de iyi olurdu şöyle ucuza alsaydı herkes aayak üstü lan krup cs atsaydık.

Caaannn

(bkz: image processing)

ron dennis

counter için değilse bile daha çok seçenek barındıran bir oyun olamaz mı yani?counterda makinanın işi kolay doğru aslında.ama niye tek satranç yapıldı?

amusan

söylediğin şey için uğraşmalarına gerek yok ki. aim hack ve wallhack kullanan herhangi bir bot tüm insanlığı döver =)

angelofdeath

ucan spagetticanavari'nın dediğini pek doğru bulmadım, evet bilgisayar her oyuncunun nerede olduğunu biliyor ama ciddi bir yapay zeka geliştirilirken zaten bundan faydalanılmaz, bu yok sayılır veya buna erişim verilmez, bilgisayar sadece "düşman en yüksek ihtimalle nerede olabilir" gibi bir şeyin hesabını yapar.

bence buradaki ana sorun şu: counter strike gibi oyunlar zeka ve olasılık ile değil, refleks ile başarı elde edilen oyunlar. yani yapay zeka düşmanı gördüğü anda ne kadar gecikmeyle silahı ona doğrultup ateş ediyor, olay bu. Bu da bilgisayarlarla zaten milisaniyeler içinde çözülebilecek bir olay, yani donanım gücüne dahi bağlı. tabi önce düşmanı görmesi lazım, bunun için de çok hızlı bir şekilde sürekli etrafına 360 derece dönerek bakan bir yapay zeka yeterli, veya düşmanların çıkabileceği açılara bakan.

ayrıca böyle oyunlarda haritayı tanıma diye bir şey var, burada da şöyle bir soru ortaya çıkıyor: "haritayı ne kadar tanıyan, harita hakkında ne kadar bilgisi olan bir yapay zekadan bahsediyoruz?"

yani temel olarak satranç tamamiyle olasılıksal, matematiksel ve algoritmik bir problem, başlangıçta eldeki veri sabit ve eşit, her şey belli. ortada sadece çözülecek problem var. Bir FPS'de ise girdiler çok daha fazla, initial veri her durumda farklı ve her şeyden önemlisi problem algoritmik olmaktan çok daha fazla refleksle, hızla ilgili.

Hatta bu sebeple strateji oyunlarına yapay zeka geliştirmek çok daha zor ve strateji oyunlarındaki yapay zekalar taktiksel açıdan çok daha başarısız.

Hatta son olarak ekleyeyim, örneğin IBM'in yaptığı deep blue satrançta en yüksek insan seviyesini alt edebilir veya berabere kalabilirken, satranca göre (yine algoritmik olmasına rağmen) biraz daha gerçek hayata benzeyen go oyununda çok başarılı bir yapay zeka yok, birkaç ay go oynayan biri şu ana kadar yapılmış en iyi go yapay zekasını yenebiliyor. (bunu da bir yerden okumuştum)

samfisher

@samfisher
"en iyi half life oynayan en iyi counter oynayan makinesi" deniyor, en gerçekçi oynayan değil. ve en iyi olacaksa bu verilerden de yararlanarak hareket edecektir.
senin olduğun yeri bilip 1ms gecikme ile kafadan vuracak birşey "düşman en yüksek ihtimalle nerede olabilir" diye düşünenden daha "iyi"dir cs oynama konusunda. bunların ikisi de yapılsa ve birbirlerine karşı oynatılsa ∞-0 olur sonucu.

sorunun kapsamı içerisinde dediğimde bir yanlışlık göremiyorum haliyle. katılmadığınız başka bir yönü, ya da yanlış anladığım birşey varsa söylerseniz sevinirim.

ucan spagetticanavari

şöyle ki, yapay zekanın tanımında "hile yapmak" yoktur öncelikle. yani yapay zeka, bir oyunu kurallarına göre oynar. "düşmanın nerede olduğunu bilmek" pek tabi ki mümkündür, sistem kaynaklarını kurcalarsan, düşmanın konum datası benim bilgisayarımın belleğinde durmakta zaten (en azından yıllarca böyleydi), bütün maphack'lerin de prensibi bu, çalışmakta olan uygulamanın bellekteki verisine erişip, onu parse edip düşman oyuncuların yerlerini tespit etmek, sonrasında da oyunun bellekteki koduna müdahale edip bunları görünebilir yapmak.

Eğer yapay zeka için "her ypol mübah, sistemi de kurcalayabilir" diyorsak şöyle bir senaryo da gayet mümkün: dünyanın en iyi satranç oyuncusunu bilgisayar başına oturtuyor ve dünyanın en iyi satranç yapay zekası ile kapıştırıyoruz. Burada, yapay zeka hamlesini yaptıktan sonra sisteme müdahale ederek karşıdaki oyuncuyu oyundan düşürüyor ve otomatik olarak kazanıyor.

bu senaryonun maphack senaryosundan hemen hemen hiçbir farkı yok. Hayır, öyle değil diyeceksen örneği daha gerçek bir hale getireyim: Günümüzde neden eskisi kadar maphack yok, hatta çoğu maphack olması mümkün değil?

Bunun cevabı artık oyunda duvarın arkasındaki oyuncuların konumlarının, veya bir strateji oyunu için konuşalım (mesela dota2), fog of war'ın içindeki düşmanların konumlarının server tarafında tutulması. Yani artık oyunun sunucusu düşmanın konumunu ben onu göremiyorsam bana göndermiyor. Ben her an server'a line of sight'ımı gönderiyorum, o da bana içindeki verileri gönderiyor, düşman varsa o veriyi o anda gönderiyor. (hatta istersen local'inde oyun kurmayı dene, kuramazsın, steam server'larında kurman gerekiyor illaki). Google'da araştırabilirsin "dota2'de maphack niye yok" diye. Bu yeni nesil çoğu oyunda böyle, counter strike source'da da yüksek ihtimalle böyledir.


Sistemin açıklarından faydalanan yapay zeka tanımı yanlış zaten, ki gördüğün üzere sistemlerdeki bu açıklar kapatılabiliyor.
Ayrıca (bkz: punkbuster)

samfisher
1

mobil görünümden çık