Lokantaci / Restoranci / Restoran sahibi ne yapar? Normal is saatlerinin disinda da fazladan calismak zorundalarmis, gecelere kadar calisiyorlarmis falan, hatta restoran zincirleri olsa bile.. sikayetciler bir de, hep boyle mi bu, ne yapiyorlar da bu kadar zamanlari gidiyor? Normalde yan gelip yatmalari gerekmiyor mu :)

ayrica sikayetci olmayan, normal is saatlerinde calisip ve hatta kazandigiyla gununu gun eden lokantaci nasil olunur?


 

bir isletmecileri yoksa, isletmenin butun faaliyetini kendileri denetliyordur demektir. dolayisiyla, is saatinden once gelip restoran acilacak, temizlik yapilacak, masalar duzenlenecek, son anda pismeyecek yemekler pisecek vs. Sonra menuler duzenlenecek, alisveris listeleri hazirlanacak, hangi toptancidan alinacagi belirlenecek vs. sonra mali isler var, hesaplar, vergiler, krediler, odemeler, maaslar. hicbirisini kendisi yapmasa bile, butun bunlarin organizasyon ve denetimini yapacak. musteriler dukkandayken bunlarin az bir kismini yapabiecegi icin, is saatleri disinda bunlarla ilgilenecek. bence.

sizin dediginiz gibi lokantaci da, sahil kasabasinda, kendi yaginda kavrulan, aksam oldu mu musterileriyle rakisini tokusturan bir lokantaci olabilir pekala. bu da bence.

nazenin

kazandıgıyla gununu gun eden, bol vakti olan lokantacı yoktur arkadasım eğer var ise ben o na işletmeci derim.
çünkü lokanta, restoran işletmeciliği müşterisiyle birebir kontak içinde olması gereken meslek dalıdır , misafirperverliktir.
-mal alımı günlüktür.haller sabah 5:00 baslar en geç olanı 9:00 biter. bu günün fiyatı yarına uymaz dolayısıyla güvendiğiniz satınalmacının sizi kazıklaması için elini bile yormasına gerek yoktur. borsa gibi oynayan et ,sebze ,balık fiyatlarından gayet kolay çıkar elde edebilir.
-çaliştırdığınız insanlar genellikle eğitimsiz ve tabiri caizse alt tabaka insan grubundan olacaktır. küçük hesaplar peşinde koşarlar kolasıdır, tatlısıdır, fazla bahşiş için hesaba yazılmayanlardır vb. bir tek adamın bile önemi çoktur; işine gelemeyen bir ustanın yerini dolduracak birine mutlaka ihtiyac vardır ,işler yarına sarkamaz.birinin yerini diğeriyle kapatırken size mutlaka yapılacak iş düşer.
-müşteri bir tek lezzete gelmez. sohbet ister , hesapta indirim ister ,pohpohlanmak ister , arkadaslarına tanındıgını gostermek ister vb., restoranda butun bunları yapacak yonetici ister.
-tatil günleri iş günleridir.
-ve en onemlisi sıcak (nakit)para döner , ufakcık tırtıklamaları anlayamadan bir ömür geçer. ( bir kilo kıymadan 20 lahmacunda çıkar ,50 lahmacunda)
iş bu sebeplerden ve aklıma sabah mahmurluğundan dolayı gelmeyenlerden ötürü restoran sahibinin gecesi gündüzü olmaz işi ev ,işi eğlence , işi hayatı olur.
saygılar.

dodocan
1

mobil görünümden çık