bu işin bir püf noktası var hacı biliyorum ben.
ya suyun kaynama zımbırtısı, ya da dem falan fıstık.
mükemmel çay istiyorum.

cok güzel cay demlerim elin ayarıyla ilgili bişey ama bu
hep bana demletirler
edit: kalk gız cay koy


çayın içine bir tane kesme şeker at. çaya kaynar suyu koyarken her yerinde gezdirme. suyu hep aynı noktadan dök. çayın ıslanması önemli değil. o demlenip dibe cokecek yani


porselen demlik falan diyorlar ama karaköy'de çaycı yahya abi klasik ocak demliğinde yapıyor ki adamın çayı meşhur buralarda.
ben de çay hastasıyım ama bulamadım sihirli formülü. sanırım esas olay çayın kalitesi bir de ağır ağır çökecek şekilde su koyulması.


kaynar suyu demligin icine boca edersen her yerine gelecek gibi o zaman çayı kavurursun


anlatım bozukluğu olan başlık. çay nasıl güzel demlenir.
su ile alâkalı biraz. sizin su ile iyi giden çay markasıni, modelini bulun ilk başta. mesela denizli nin bi ilçesindeyim ben, doğuş ve lipton karadeniz çok güzel oluyor bu su ile. bunun yanında bir tatlı kaşığı da kaçak çay katıyorum her demlemede. çok daha güzel oluyor.
söyle de bi söylenti var. kireçli su da çay daha iyi oluyormus. yani kireç(kalsiyum, potasyum) oranı fazla şebeke suyunda.


eğer kullandığın çay kalite bakımında vasat üzeri ise veya iyi ise diyelim;
suyu kaynattıktan sonra çayın üstüne suyu değil de demliğe önce kaynar suyu koyup, demleyeceğin çay miktarını da tek ölçek (bardak-kap vs.vs.) olarak demlikteki kaynamış suyun üstüne tek celsede dök. içine tek bir şeker at.
süresini bekle aç ve iç. afiyet ola.
bunu eniştem yaptı yıllarca çağ ocağı işletti muhtemelen 20 yıl falan!


Bence en önemli nokta çayın markası ki bu da kişiye göre değişebilir. Bana sorarsan Çaykur'un mor olanı (Filiz). Çay 10-15 dk demlenmeli, çökmesi lazım falan bir de 30 dk'da falan tüketilmesi gerekiyor... Bir de porselen falandan ziyade iyi bir çelik çaydanlıkta gayet güzel bence...
