öncelikle duyuru yağanağından dolayı özür diliyorum. geçtiğimiz aylarda yabancı bi misafirimi esnaf lokantasına götürmüştüm. mercimek çorbasına bayılmıştı. içinde türkiyeye özgü bir baharat var sanırım dedi. onu öğrenir misin dedi. ne ola ki?




 

Defne yaprağı.

hiko seijuro

kereviz sapı da çorbalarda iyi olur

kediebesi

kimyon olabilir diye düşünüyorum.

demirlisomya

gene kafa karışıklığı kaldı bana. yukarıdakilerin hangisi yaygın olarak ekleniyor? yani bazı kişi ve restaurantların değil de herkesin kullandığı hangisi? çünkü netteki tariflere bakınca üçü de görünmüyor.

dokunmakalbime

İki kişinin, aynı malzemelerle yaptığı yemeğin tadı bile farklı oluyor. Çok zor soru sormuş senin misafir de.

demirlisomya

kimyon ve defne yaprağı.

quasiromantic

açıklıyorum;
kesinlikle baharat değil. tencerede önce biraz un kavrulur susuz ve yağsız şekilde, sonra yağ ile kavrulur en son haşlanmış mercimek dökülerek karıştırılır. bu da enteresan bir koku yayar. daha çok fırında yapılan mamüllerdeki tada benzer is gibi bir kokudur, nefistir.

ground

o halde ground'un verdiği başka bir tarif. ben annemden öğrendiğim şekilde sebze, defne ve mercimeği haşlayarak yapıyorum sonra el blendırıyla pürüzsüz çorba formuna getiriyorum. kimyonu tuzu yağıyla beraber tam kendine has lezzeti alıyor. başka çorbalar için kıvam verme amacıyla un kavrulabilir, ama mercimek çorbasına o lezzeti veren un değil.

quasiromantic

siz yemediniz mi aynı çorbadan?

büyük ihtimalle kimyondur, baskın bir tat katar çünkü.
hem de bu coğrafyalardan bir baharat kendileri yamulmuyorsam...
soran kişinin kendisi nereli o da önemli... çinli falansa kimyon için "size özgü" bir tat demez mesela :)

iz

tahin.

leenathrw

un güzel bi koku ve tat verir evet, ayrıca patates ve havuç konduğunda da aroması güzel olur. üzerine yağda nane kavurur dökerseniz de tadından yenmez.

ruz
1

mobil görünümden çık