eskiden, termodinamigin uygulama alanlari kisitliyken kis mevsimi disinda buz elde edilebiliyor muydu? her daim kar olan daglar disinda misal?
tibbi acidan bircok yerde dusuk sicaklik gerekiyor. en basitinden kafani bi yere vurdugunda buz koyuyorsun. bu gibi durumlarda ne yapiliyordu?



 

dağdan getiriliyordu. örnek istersen eski tavernalardaki sisteme bak. koca bir buz kütlesi getirip bunu çekiçle küçük küçük kıyıp bardaklara koyarlarmış

bir de dedemlerin zamanında kar ya da buzu toprağın 2-3 metre altına gömüp saklarlarmış yaza kadar o kar - buz erimezmiş.

thracian

eski gazete'den ve kitaplardan gördüğüm kadarıyla 1910-1950 yılları arası istanbulda buzhaneler varmış kalıp buz satarlarmış. taşrada ise hala toroslarda mevcut olduğu üzere dağdan getirip satılır. kışın karlar çukura doldurulur. üzeri örtülür yazın eşekle katırla pazarda satılır.

mr fusion

tıbbi açıdan düşük sıcaklık gerektiğini o zamanlar bilmiyorlardı zaten. eskiden buz lüks tüketimdi herkes her zaman bulamazdı.

cekilmis gayfe

Back To The Future diyorum, 1884.

godless frog

Hatta daha detaylı bilgi;
blogs.static.mentalfloss.com
1800'lerin başında başlamış buzun ticari kullanımı.
Ticareti başlamadan az önce de ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır.

godless frog

Daha da eskiye gittik;
en.wikipedia.org(building)

godless frog

Ha bi de buzu tıpta yapay olarak ilk 1840'larda Sarı humma hastaları için kullanmışlar.

godless frog

1775 te dr william cullen isimli bir bilim adamı su dolu bir tankta vakum ortamı yaratarak suyun bir kısmını buza dönüştürmüş. Sıvı buharlaşırken ortamdan ısı çeker prensibi kullanılarak.

puc
1

mobil görünümden çık