[q]
(8) 

Köpek Saldırsa

Haldamir #564174
www.youtube.com

Olay videonun ilk 20 saniyesinde, dışarda felan bi köpek üstümüze koştuğunda kılımızı kıpırdatmadan beklesek buradaki etkiyi verir mi?

Video için Gyroscope'a teşekkürler.

 

korkarak kitlenirsen etmez (salgıladığın hedelerden hissediyorlar)
üstüne yürü demiyorum ama bağırarak ve koşarak sana gelen bi köpeğe, bağırarak ve hamle yapacakmış gibi karşılık vermelisin. cüsse olarak büyüktür her zaman insan. köpekler de (koruduğu özel alanına filan girmediysen) sırf psikopatlık olsun diye kendinden büyük bişeye saldırmaz durup dururken... yüksek ses çıkarınca meydan okumuş olursun ve cesaret edemez sana yaklaşmaya

delfina

saldırganlığa meyilli olduğunu farkettiğiniz köpek gördüğünde adımlarınızı yavaşlatmak epey etkili oluyor. durmak nasıl bir etki yaratıyor bilmiyorum, hiç denemedim. fakat adımları hızlandırınca acayip işkilleniyorlar ve saldırganlıkları artıyor.

ek olarak, köpeğin burnu çok hassas yeri. olur da bir şekilde size saldırırsa, burnuna sert bir darbe indirirseniz bu köpeği çok sersemletecektir, hatta darbenin büyüklüğüne bağlı olarak bayılabilir de.

corrado

size zarar verme amaçlı (bazıları oynamak için atlar üstünüze çünkü, ondan belirttim) üstünüze atlamış bi köpeğin burnuna vurmaya çalışırsanız, muhtemelen o kolunuzu havada kapar ve çeneyi de kitler. bence yapmayın...

gerçi bi köpeğin bu kadar tahrik olması için, koruduğu alana (eve bahçeye vs) girmiş veya sahibine lölö yapmış filan olmanız lazım. o kadar da zorlamazsınız şansınızı bence :)

delfina

kedigillerde denildiğine göre elleri havaya kaldırıp bağırarak veya ağzı açıp sesler çıkararak üstüne yürümeniz gerekiyormuş. video aradım ama bulamadım. puma tadama doğru sokuluyordu hızla adam kolları açtı hayvan gibi bağırmaya başladı kedi durdu önce kafayı eğgi pusuda bekler gibi adam adım attı kedi sindi sustu adam adım atıp kükrer gibi brutale girdi kedi yana hareket etti sonra ufak daireler çizdiler birkaç adım sonra kedi döndü hızla gitti. nedeni ise cüsseni büyük göstermek için ellerini kaldırır ve bağırırsan senin saldırma ihtimalini düşünerek geri dururmuş ancak erkek aslanlar ve bir kaç şey için bu yemiyormuş.

köpek videodaki goril de dahil sanırım birkaç tür ise tam tersi tepkisiz kalınmasına karşılık ataktan vazgeçiyorlar. birkaç defa başıma geldi gece yürüyüşlerinde köy ve orman içi yollarda birkaç kişi olarak yürürken vahşi veya çoban-köy köpekleriyle karşılaştık. deli gibi havladılar ancak göz teması kurmadan umursamadan geçtik. eğer sağlı sollu geçiyorlar ve yürüdükçe bağırıyorlarsa durduğumuzda şaşırıyorlardı. sessizleşiyorlardı. bağırdıkça durduk havladıklarında gitmeyeceğimizi farkedip bizi kovmak için bağırıyorlardı. ancak yolunuzu kesmeye çalışan bir köpek ise o durumda durmanın anlamı yok. o alanını savunmak için saldırmayı göze alıp karşınızda duracaktır. bu noktada elleri kaldırmak vs tehdidin büyük olduğunu belirtir ve çoğu köpek mücadeleyi tercih eder. sadaket ve değerler doğrultusunda sanırsam. bu yüzden her durumda durmak işe yaramaz.

bu durum vahşiliği arttıkça değişken oluyor. örneğin yaban domuzları cüsselerine güvendiklerinden çok büyük gürültü kükreme vs duymazlarsa karşısındaki insana saldırmaktan çekinmez. ellerinizi kaldırmanız falan da işe yaramayacaktır. zaten hayvan bodoslama koşuyor oluyor. bu durum için önerilen şey orman içi ise çeviklik farkından yararlanmak. domuz sizden hızlı koşar ancak hantaldır cüsseden dolayı. bu yüzden zigzag koşmak ve ani yön değiştirmek işe yarar derler. yine görüş açılarından ve gözlerinin konumlarından dolayı geyik vs gibi türkler için bu zigzag durumu geçerli.

kaynak:sayısız köpek karşılaşması 5 defa yabandomuzuyla karşılaşma 1 defa koşmak zorunda kalma tahminen tilki falan da birkaç sefer oldu. bir defa kurtla karşılaştım ama kurtlar da tek gezmezler diyerek tabanları yağladım asla durup bakmadım bilemiycem o yüzden. ha bir de ilk kedi-aslan-puma tarzı şeyi yaşamadım umarım da yaşamam. ters tepme ihtimali mevcut.

wiillii

göz teması kurmamak çok önemli.
göz teması kurmayın ve mümkünse rahat bir enerjiniz olsun.
yani onun farkında bile değilmiş gibi sakin bir şekilde geçip gitmeye bakın.
köpekler arkadan saldırmazlar.
genelde ya kendi bölgelerine girildiği için kendilerini tehdit altında hissettiklerinden ya da sahiplerine bir şey yapıldığı için saldırırlar.

sokak köpeğinden bahsediyorsak zaten sahip durumu söz konusu olmaz.
ya alanına girmişsinizdir ya da elinizde, üstünüzde tehlikeli olduğunuzu düşündürecek bir şey vardır.
mesela köpekler çarşaflı kadınlardan, çöp toplayan adamlardan, çok yavaş yürüyen bastonlu dedelerden vs genelde hoşlanmazlar.
çünkü hepsinde normale göre bir tuhaflık var.
böyle şeylerden huylanırlar.

yani aslında hiçbir köpek gelip durup dururken kırt diye ısırmaz.
havlayan değil, hamle yapmak için pozisyon almış, hırlayan köpek daha tehlikelidir.
havlarsa sizinle konuşuyor, gitmenizi istiyor, uyarıyor vs demektir.
tehdit olmadığınızı anladığında zaten peşinizden gelmez.

bunun dışında eğer sürüyle karşılaşırsanız lideri sakinleştirin, hepsi sakinleşir.

köpeklerle konuşmak da çok işe yarar, ama gerçekten çok soğukkanlı ve köpekleri seven-tanıyan biri olmanız lazım.

mesela vücut dili konusunda cesar millan'ı (the dog whisperer/köpeklere fısıldayan adam) izleyip çok şey öğrenebilirsiniz.

blatta hiberna

hocam cesur bir adam değilimdir. ama bir defa yanlışlıkla bir köpeği sinirlendirdim. hırladı, dişini gösterdi. %99 ısıracaktı. bi karar vermem gerekiyordu.

ben de kararı verdim. köpeğe doğru hareketlenip sesler çıkardım. vücudumu da ona doğru eğdim meydan okurmuşçasına. valla yaptığıma o an ben bile inanamıyordum, köpeğe hırlıyordum resmen.

birkaç saniyede pıstı hemen. ben de hiç bozuntuya vermeden uzaklaştım.

belki saldırgan huylu bir köpek olsaydı tillahımı sikerdi bilemiyorum.

kamera motor

@kamera motor:

köpeğe yüz yaklaştırmak meydan okumak demek oluyor.

insanlar da böyle mahalle kavgalarında falan alınlarını yaklaştırır hatta.
pes eden taraf o olmasaymış, dediğiniz gibi bir sonuç oluşabilirmiş.

o yüzden tanıdığınız bir köpek olmadıkça, hatta kendi köpeğiniz olmadıkça oyun oynarken bile yüzünüzü pek yaklaştırmayın.

blatta hiberna

bir de derler ki herhangi bir canlı - insan hariç hayvan türlerinin tamamı için geçerli - yüzün olduğu uzvu boynu yere yaklaştırmak yani başı öne eğmek anlam ifade ediyor.

-ilki göz teması kurmadan, demek oluyor ki itaat ediyorum. lider alfa karakter sürü içindeki tensiyonu burdan kolaçan edermiş. diğeri ise göz teması kurarak, bu da saldırı planlaması imiş. zaten pusu kurmuş yere saldırma moduna girmiş hayvanlarda vs görülüyor açıkça. yüzün yüze yaklaştırılması da yine bu yüzü eğmeyi gerektirdiğinden o anlama gelebiliyor.

başın havada olması ise insanlarda küçümseme ve diklik iken insan haricindeki hayvanlarda durum farklı. bu biraz dostça bir ifade oluyor hatta kimi zaman cinsel talep. yavru köpeklerin oyunlarını izlerseniz birbirlerini ısırmalarına rağmen boynu açıkta tutup niyetlerini belli ettikleri gözlenebilir.

çömmek işe yaramıyor bu arada ekleyeyim.

bir de babamın acayip ilişkisi var köpeklerle anlamış değilim. ben uzak durur veya dediklerimi uygularım ama babam umursamaz. havlayarak yırtınan köpek varsa patır patır yanına yürür "ulan eşşek ne bağrıyon kulağımın dibinde hıyar ağası" der kalın sesiyle. köpeği döver gibi sever başına pat pat vurarak. köpek ondan sonra ayrılmaz peşinden babamın. ben yaklaşsam direkt hırlar.

bunla ilgili teori ise köpeklerin vahşi geçmişlerinde ve içgüdüsel durumlarında lider köpeğe ihtiyaç duymaları. yani beta karakterlerin karşısında emin duruş onların güvenini ve bağlılığını kazandırmaya yarıyor. ha sürü lideriyle karşılaşır da aynısını denerseniz sizi tehdit olarak görüp bu davranışınızı düello olarak alabilir. bilemem.

wiillii
1

mobil görünümden çık