var. kekeme, sesi çok ince veya kalın olanlar, eğlenme amaçlı, semineri veya sunumu olanlar, karı-kız düşürmeye gelenlerve işsizler oluyor.
derslerde doğru nefes egzersizleri, doğru harf kelime okunuşları (mesela geleceğiz gelicez diye okunur, türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değildir), etkili sunum için gerekli bilgiler. pelteklik için alıştırmalar vsvs
pek fazla faydası olmadı. benimki zaten düzgünmüş, hoca ilk derste söylemişti.
Geçen sene katılmıştım bir kursa. iki gün süreliydi. hocamız bize ödev olarak her sabah (kesinlikle akşam değil) aynanın karşısında 25 kere x-u-x-u dememizi önermişti. Gerçekten de bu egzersizi yaptığım günlerde daha güzel konuştuğumu hissediyorum ya da psikolojiktir bilemiyorum. Ancak faydalı olduğunu söyleyebilirim. Hacettepeyi artık a'yı uzatarak haacettepe diye okuyorum mesela, önemli bir ayrıntı mı bence evet. Kimisi de farkındalığım artsın diye geliyor, değişik tipler tanıyorsunuz güzel oluyor bence.
bir metni yüksek sesle okuduğunda, nasıl doğru telaffuz edeceğini öğreniyorsun. formal bir ortamda, örneğin bir sunum yaparken cümlenin neresinde durman, neresinde vurgu yapman gerektiğini öğreniyorsun. konuşurken nefesini düzenlemeyi ve verimli kullanmayı öğreniyorsun.
bir de tabi meşhur tekerlemeler var. düzenli çalıştığında gerçekten faydası oluyor. gerçi kısa zamanda sıkılıp bırakmıştım.
üniversitede diksiyon dersimiz vardı bizim. insanların telaffuz etmekte ne kadar zorlandığına şaşmıştım. bence ne kadar kitap okursan o kadar faydasını görüyorsun...