ülkesine göre değişir. hangi ülke?
cok rahat ve güzel bir hayatin olmaz acikcasi.
sosyallesme de sinirli olur.
Rusya ya da ukraynaya git ingce de rusca da hatta kasarsan ukraynaca da ögrenirsin artı olur kültür mültür gece hayatı filan derken baya artıya gecersin
ülke fark etmez, aslında. demek istediğim almanya'da gidip alman bir arkadaş grubunun arasına karışacağım desem, buluşulduğunda adamlar sürekli ingilizce konuşmak istemez herhalde.
çevren sadece senin gibi yabancılarla mı kısıtlı olur? bu da ne kadar sosyal hayatını kısıtlar diye soruyorum.
@apathetic o da değişik, güzel bir bakış açısı.
almanya icin sipesifik olarak evet ciddi anlamda kisitlar.
ama bunu sadece arkadas grubu ile alakali düsünme, tabelalar, blboardlar, internet siteleri, event ilanlarini bile anlamiicaksin büyük oranda almanca cünkü.
bundan dolayi almanca konusan ülkelere giderken almanca bilmek ciddi oranda sart ama illa ki zorunluluk degil.
Kesinlikle bulunur. Doğal olarak yani
Türkiye'yi düşünsene. Bi kişi gelmiş, 10 kişilik arkadaş grubunu ingilizce konuşmaya mı zorlayacak?
O senin sosyalleşme cabana kalmış gayet de ingilizce de konuşursun gittiğin ülkede senin gibi oranın halkından da ingce öğrenmeye ilerletmeye kasanlar çıkacaktır eminim.
almanya'yı örnek olarak verdim. bence ingilizce'nin az bilindiği ispanya'da ya da aksine çoğu insanın ingilizce konuşabildiği iskandinav ülkelerinde de sonuçlar benzer olur. önemli olan ingilizce konuşabilme lüksünden ziyade tüm hatları bir sosyal yaşam.
örnekler verilmis zaten, tüm hatlariyla sosyal yasami yasayamazsin. zaten bir cok ülkede ciddi anlamda irkcilik da var bunu da göz önünde bulundur.
ayri bir nokta, almanlar/avusturyalilar erasmusa gelmis insanla-gecici bir süre almanyada bulunacak insan ilemaster a gelmis adama farkli muamele ederler.
erasmuscu canim cicim olur orada regular olacaksan farkli olur. ikiyüzlülük de denebilir buna biraz.
diger ülkeleri bilemedigimden o örnekleri verdim.
olaya kültürel açıdan bakmak lazım biraz da. örneğin ben yüksek lisansı amerikada yaptım, orada çevrem iyiydi, herkesle arkadaş olabiliyordum çünkü nereden geldiğini umursamıyorlardı.
sonra 6 ay iş için isveç'e gittim, tüm isveçliler çok iyi ingilizce bildikleri halde arkadaş olmadılar. yani ırkçılık da yapmadılar ama aralarına da almadılar. dolayısıyla biraz ülkenin sosyal yapısı ile de ilgili. benimki spesifik bir örnek de olabilir.