şimdi benim bu dönem aldığım introduction to machine learning dersi kapsamında dönem projesi olarak bir facebook application'ı yapmam lazım. daha doğrusu 3 kişilik bir grup halinde yapacağız. tam olarak applicaton'ın yapacağı iş şu şekilde:

Facebook Friend Suggestion: The goal is to create a "friendship model" to be used for the following purposes:
1) Recommend a new friend to a user given the user’s existing friends.
2) Given a user’s friends, determine which of those friends would be users’ “best friends.”

bu hususta bazı sorularım olacak.

1 - ben hiç düşünmedim değil tabi ama aklıma bişey gelmedi bir türlü. insanlar arasında böyle bir süzme işlemi yaparken nasıl bir algoritma izleyebilirim sizce? yani şu adamla iki tane ortak arkadaşınız var, o zaman olabilir, bunu döndür gibi bişey olmaması lazım tabi. sonuçta machine learning dersi ve machine learning algoritmalarından bir veya birkaçını kullanarak bir çözüm bulmam gerek. bu algoritmaları bilmiyorsanız bile böyle bu kadar basit olmayan, aklınıza gelen çözümler söyleseniz de yararlı olabilir.

mesela people you may know'da nasıl bi algoritma kullanılıyor biliyor musunuz? ben baktım ama tatmin olmadım bulduklarımla. insanlar gerçi çok da memnun değilmiş herhalde bundan.

2 - facebook ya da application yazmakla alakalı hiçbir bilgimiz yoktu. araştırdığımıza göre, applicatonlar php'le yazılıyor tıpkı facebook gibi ve bunun için de internetten bir host bulmak lazım. peki ben mesela atıyorum c'de bir program yazsam sonra bunu facebook application haline getirsem olmuyor mu? yani oluyormuş herhalde de; php için host bulmak ücretsizken başka bir dille ilgili host'un ücretli olduğunu söyledi bunu araştıran arkadaş. onun için illa php'le yazmamız lazım dedi bunun yanında da. lakin hiçbirimiz de php bilmediğimiz için bu zorlayacak gibi. gerçi kolay öğrenilebilen bişeymiş ama.

3 - bu tarz bi application var mı bildğiniz? onu yapan insana mesaj atıp sorabilirm belki birşeyler.

uzun oldu, aslında başka soracaklarım da vardı sanki ama şimdilik bu kadar. ilerleyen günlerde de bunula ilgili soru sorabilirim gibi. yardımcı olursanız memnun olurum.

 

arkadaşlarının arkadaşları arasından uzunca bir kullanıcı listesi çıkarılabilir
akabinde bu insanların üye olduğu gruplar, katıldığı event'lar, facebook'u kullandığı dil, yaptığı yorumlar ve hatta bulunduğu bölgeye mesafe olarak yakın insanlar (bu yakınlığı bulmak zor olur tabii ama) flan gibi kriterler olabilir.

yuxel

ne internet'le ne de database olaylarıyla filan ilgilenmemiş bir insan olarak sorduğum soru saçma olabilir.

ben facebook'taki insanların bilgisine nasıl ulaşacağım? yani ben mesela bir isimin bütün arkadaşlarının isimlerine, dahil olduğu gruplara, buunduğu şehire filan ulaşmak istiyorum nasıl oluyor? mesela user diye bir yapı var ve bu user'ın alt alanları var işte friends, city, group gibi. user.kullanıcı filan diyerek direk bütün kullanıcıların listesine ulaşabileceğimiz yapı mı var? nedir?

user.kullanıcı da neyse o kullanıcılar friends olmalı.

tepedeki psychedelic adam

Evet aynen dediğiniz tarzda bir yapısı var facebook'un
developers.facebook.com

yuxel
1

mobil görünümden çık