örn;
sonrası : istanbul turist kaynıyor
öncesi : kadın cinayetleri bu kadar fazla değildi
NOT : önyargıdan uzak karşılaştırmalar yaparsanız sevinirim.
öncesi: "ekonomi berbat, kriz var, borç çok, sıçtık" haberleri medyada, halk et yiyebiliyor.
sonrası: "ekonomide rekor büyüme, krizi teğet geçtik, bilmem nereye borç veriyoruz, süperiz" haberleri medyada, halk et yemekte tereddütlü.
bu tip bi soruya siyasi duruşunu bi kenara bırakıp cevap verecek bir insan olacağını sanmıyorum zira bahsettiğiniz konu siyasi duruşa göre farklı farklı algılanıyor.
örneğin sağlık hizmetlerine sağ görüşlü birisi "artık her hastanede bedava tedavi olabiliyorum hem de sırada perişan olmuyorum" diye bakarken sol görüşlü birisi "hastanelerde uzman doktor kalmadı, ücretsiz olsa ne yazar, kaliteli hizmet yok artık" şeklinde bakıyor.
şu evrim teorisi çizimi var ya hani meşhur, balıktan insana doğru. onu düşün, şimdi tersten düşün. bu. zemzem şişesinde balığız.
her yıl 45 milyar dolar cari açık veriyoruz bu zamlar neden durmuyo sanıyosun.bi kaç sene önce yıllık 75milyar borcu bile gördük biz.şimdi düşüyo açık ama bu hükümet buna care bulamaz spor totoyu satıcaklar oda anca 10 milyar dolar borcu karşılıyo.böle böle kötü gidiş son bulmicak eminim.yurtdışına kaçmak en iyisi
duyan da bu hükümetten önce ülke cari açık vermiyordu sanacak.
bazılarının anlaması için basitleştiriyorum. önceden milli gelir 10 lirayken cari açık 15 liraydı, şimdi milli gelir 50 lira cari açık 70 lira. sadece cari açığa bakıp "oha aq 15'ten 70'e çıkarmış şerefsizler, ülke elden gidiyor demekle" sadece milli gelire bakıp " ulan nankörler milli gelirimiz 10'dan 50'ye çıktı, her şey güllük gülistanlık" demek aynı.
ben de 1 tane öncesi sonrası yazayım:
önce: amerika ve avrupa merkezli ihracat
sonra: özellikle afrika ve pasifik ülkelerini de kapsayan, ihracattaki paylarının daha dengeli bir hale geldiği ihracat sepeti (siz neden türkiyenin krizden diğer ülkelere nazaran daha az hasarla çıktığını sanıyorsunuz, nedenlerinden biri de bu)
dur bi tane daha yazayım
önce: acaba şunu yazsam asker ne der diye korka korka yazan medya
sonra: acaba şunu yazsam hükümet ne der diye korka korka yazan medya
hacı sur son bi tane sonra işim var
önce: gerekirse darbe yaparız diyen asker
sonra: "darbe yapacak komutan da kalmadı" diyen chp li milletvekili osman aydın
amiral gemisi olarak inşaat sektörü ve finansa dayalı bir ekonomi ile yükselişe geçtik, 16. olduk. ama yerli teknoloji endüstrisi aynı oranda atak yapamadı ve daha cılız kaldı.
muhafazakar olmayan topluma baskı çok arttı, muhafazakarların yıldızı parladı.
30 yıldır ilk kez pkk ile masaya oturuldu.
türk lirasındaki sıfırlar nihayet atıldı. enflasyon 10 puanın altını görebildi.
düşük faizli otomobil ve konut kredisi sayesinde ev sahibi nüfus arttı, büyük şehirlerde trafik dayanılmaz hale geldi.
laiklik sekteye uğradı, mustafa kemal atatürk gibi çok önemli bir değer cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar yargılanır hale geldi. toplumda çatlaklar oluştu.
sağlık sistemi canlandı ama kaynak olarak halkın kendi mali kaynakları kullanılıyor (bkz gssdeki enayi uygulamalar).
özellikle bu yıl inşaat sektöründeki yavaşlama nedeniyle hükümet, gss, trafik ve vergi cezaları, artan vergi oranları, özelleştirmeler vb kaynaklarla durmadan sıcak para oluşturuyor.
dolardaki dalgalanma duruldu, belirli çevreler dışında alım gücü kesinlikle düştü. ayrıca ekonomik altyapıyı asıl hazırlayan bir önceki ecevit önderliğindeki üçlü koalisyondur ve kendi iplerini çekme bahasına 2001 dolar krizi sonrası reformlar o dönemde ilk olarak başlatılmıştır. ancak mhp, bu üçlü koalisyonda yer alan bir şahit ve şu anki mecliste milletvekilleri olan muhalefet partisi olmasına rağmen bunları dillendirerek muhalefet yapma konusunda olabildiğine beceriksiz davrandı ve akp o altyapıları da sahiplenmiş oldu, diğerleri sustu.
düşünce özgürlüğü geriledi, kendi tarafında olmayanlara tahammül kalmadı. google, youtube ve yüzlerce sitenin kapanmasına şahit olduk, o gazeteleri okumayın gibi dikteler yapıldı. anayasa vadi tutulmadı.
uzun yıllardır ilk kez muhalefetin şortlu oğlanlar gibi dolaştığı bir siyasi ortam oluştu, akp bunu gayet iyi değerlendiriyor.
aslında özetle şunu diyebilirim, ekonomide 16. büyük ekonomiyiz çok güzel lakin insana verilen değer konusunda 80 küsuruncu sıradayız.
nihayetinde bir ülkenin gelişmesi sadece ekonomi ile olmaz.