satranç öğrenmekten kasıt taşlar ve hareketleri değildir bence. çok komplike değil çünkü. uzun rok kısa rok pat. bunlar da bir şey değil. hiç oynamış değilseniz bilgisayarla bir kaç maç yapın fakat bilgisayarla oynamak hiç mantıklı değil. harikulade bir site var mesela chess cube diye. benzerleri de var araştırın ve oradaki düzeyinizdeki oyuncularla oynaıyın. insan hata yapar hataları avantaj da sağlar hiç beklenmedik öngörülmeyen hamleler yapar o yüzden görüşünüzü geliştirir. fakat orada da çok maç yapmayın. belki 10 20. daha sonra açılışları araştırın.
satranç yazıyı dmkülebilen bir oyun. e1 f3 falan gibi. görmüşsünüz. bunu da kolaylıkla anlayabilirsiniz. bunu anlayınca birçok eski maçı okuyup simüle edebilirsiniz. herhangi bir bilgisayara indirdiğiniz satranç programıyla player vs player seçip bir beyaz bir siyah hamlesini 'neden' sorusunu kendinize sorarak simüle edersiniz. bu chess cube dediğim sitede diğer oyuncuların maçlarını da izliyebiliyorsunuz fakat o biraz karışabilir. bunu neden yaptı kısmına oyun hali hazırda devam ederken sormak zordur. kafa karıştırır. ayrıca kasparov'un mesela bir çok oyununun analizlerini bulabilirsiniz internette. nerede hata yaptı. neredeki hamlesi oyunu nereye getirdi gibi.
ohh bu kadar.
duyuruyu silmeyin lütfen. bu kadar yazmışken başkalarına da faydası olur.
son olarak satranç bana bir beynim olduğunu hissettiren çok önemli bir oyun. çok farklı bir şey. umarım size de aynısı olur.
selim gürcan'ın video dersleri vardı, onları edinip izleyin, bi de turnuvalara katılın fırsat buldukça ve chess.com gibi internet sitelerinde pratik yapın.. daha ilerisi için daha derinlikli satranç kitapları alıp kendiniz çalışabilirsiniz..