felsefe derslerinden hatırlıyorum. filozof'un teki şöyle birşeyden bahsediyordu. gördüğümüz ağaçlar gerçek ağaç değil. tüm ağaçların ortak özelliklerini taşıyan bir yansıması. yada bunun gibi birşey. anneye anlatır gibi ne söylemek istediğini anlatır mısınız?




 

platon. idealar alemi.
yanlış hatırlamıyorsam.

goldentitan

zamanında bir hayli okumuştum bunları, hoş aklımda pek bir şey kalmadı ama kendimce şunu söyleyebilirim: gördüğümüz şeyin ağaç olduğuna karar verişimiz, daha önce gördüğümüz ve bize ağaç olduğu söylenen şeylerden edindiğimiz bilgilerin toplamı. karşımızdaki şey, ağaç görünümünde bir uzaylı da olabilir, ama biz ona ağaç deriz.

kül

evet, idealar alemi. platon.
bunu platon güzel bir örnekle açıklıyor. mağara alegorisi

tüm insanlar zincire bağlı ve bir mağarada yaşıyorlar. mağaranın efendisi var ve elinde bir ateş tutuyor. zincire bağlı insanlara, gerçek dünyadaki şeylerin gölgelerini gösteriyor.

biri farkedip zincirlerini kırmaya çalışırsa, etraftakiler ona deli gözüyle bakıyor. fakat başarırsa, aydınlığa gerçek dünyaya ulaşıyor.

yanlış olmasın ama, tasavvufta'da var bu düşünce. mevlana sıklıkla bahsediyor. görünenin ardındanki görünmeyen gerçek. sanırım o da mana alemi diyor.

dahinnotha

o dediğinizi hatırlıorum. ama o başka birşeydi sanırım.

dokunmakalbime

algın ve bilincinle kısıtlısın. bu kadar. gerçeği bu şekilde bilmeye imkan yok.

kediebesi
1

mobil görünümden çık