Kişi manevi tazminat davasını kaybederse elbette kaybettiği miktar kadarını ödüyor. Açılan davaya ve o davanın şartlarına göre değişecektir bu ve hakim tarafından, karşı tarafın talebine göre takdir edilecektir. Yani ben sizden 50 bin lira da manevi tazminat isteyebilirim 1 lira da isteyebilirim. olayın olma şekline göre hakimin takdir edeceği miktar ödenecektir. Semboliklik lafı kafa karıştırıcı, çünkü günümüzde manevi tazminat açan bazı ünlüler, yalnızca hak yerini bulsun, hakaret vs ettiği tasdik olsun, 1 tl de sembolik miktar olsun diyerek dava açıyorlar, çünkü manevi tazminat, maddi istem olmadan açılamaz hukuk mahkemelerinde. Adı üzerinde, manevi tazminat; manevi zararın tazmini.
manevi tazminat davaları maddi olarak zararar uğramayıp kişiliğinize, inancınıza, duygularınıza zarar verecek eylemlere karşı açılan davadır. yani bunda da çatır çatır parayı alırsın.
yani bunda çatır çatır para alamazsın, zira manevi tazminat kişiyi zengin etmeyecek seviyede belirlenir. fakirseniz, fakir manevi tazminatı alırsınız yani.
idari yargı sisteminde manevi tazminat tutarı şu esaslara göre belirleniyor: öncelikle bu tutarın, kişinin idarinin kusurlu davranışı nedeniyle yaşadığı elem, üzüntü vs.yi bir nebze de olsun giderecek ve en azından idareye kusurlu olduğunu hatırlatacak bir miktarda olması gerekir. son ölçüt olarak da manevi tazminat tutarının sebepsiz zenginleşmeye neden olmaması gerekir. hakim bu esaslara göre tutarı belirler. tabii dava dilekçesindeki istem önemlidir. hakim, istenilen tutardan daha fazlasına hükmedemez. adli yargı sisteminde de buna benzer bir durum olsa gerek. o konuda net bilgim yok.