cok buyuk gruplarda cogunlugun verdigi kararin genelde kotu karar oldugunu anlatan bir teori veya kuramin ozel bir adi var mi, heidegger effect gibisinden?

ornek: insanlarin cogu abur cubur yiyor, ama bu kotu bir karar. insanlarin cogu facebook'ta falan vaktini harciyor bos yere, bu da kotu bir karar. bunlar gibi seyler iste..


 

çoğunluğun kötüye yönelimi olarak tanımlanabilir mi bilmem ama, kırık cam teorisi okumuştum. karar mekanizması olarak belli bi teori var mıdır yok mudur bilmiyorum. sosyal psikolojiden anlayan birilerine sormak lazım.

icim urperiyor

queue ile ilgili bir sey olabilir. tam adini ben de hatirlamiyorum. sey var, insanlar bir sira gorunce o dukkanin iyi oldugunu dusunup onlar da siraya giriyor, bu yuzden sira uzuyor, daha cok insan gorup geliyor falan. halbuki hepsi en bastaki adamin ordan bir sey denemeyi dusunmesiyle basladi ve belki o sira uzamaya devam ederke adam coktan pisman olmustu. formal adini hatirlamiyorum.

sendelemeden

çoğunluğun evet dediği şeyin doğru olarak kabul görmesi var subjektif objektivite deniyor. yanlış olabilir ama o toplulukta doğrudur.

gudumlu anne terligi

herkesin kötü yapması gibi bir teori saçma geldi bana. yani o kadar genel bir şey ki ortada bir fikir yok gibi. hani bir koşul olsa veya bireysel bir sendrom olsa mesela anlarım da. neyse belki de vardır bilmiyorum.

aklıma game theory'i getirdi ama cevap değil.

natnan

@nathan: game theory'yi hic karistirma ya, pareto efficiency acisindan baktin sanirim sen ama mesele oyle degil. zaten o temel olarak gozleme dayali bir teori degil, aksiyomatik bir sey.

sendelemeden

milyonlarca sinek yanılıyor olamaz. buna uygun sanırım.

inanmazsan inanma

@inanmazsan inanma: yok degil. tam tersi benim istedigim.

gerard

anomie var bi de toplumsal yapının kuralları ile kültürel yapı kuralları birbiri ile çatışmaya başlamasıyla ortaya çıkan duruma deniyor.

gudumlu anne terligi

Nietzsche: Koyun teorisi :)

safra
1

mobil görünümden çık