Çoğunlukla sebze ağırlıklı az yağlı yemekler yapabiliyorum. Ama daha fazla çeşitli güzel sebze yemekleri ve salatalar yapabilen biri olmak istiyorum. Hani gerçekten elinin tadı varmış derler ya. Böyle biri nasıl olabilirim. Tavsiyeler?
Cafefernando.blogspot.com sahibi tam olarak dedigin erkek pastalari da makarnalari da cok guzel oluyor, sezar salata tarifi var mesela muthis bi dene ordaki tarifleri yapa yapa elin alir. Gecen gun ordan bi pasta yaptim, pastaneden aldim sandi herkes.
deneme yanılma. yaptığın her kötü yemek, iyi aşçı olmaya götürür.
öncelikle böyle kol kadar karabiber öğüteci(ya da adı her neyse) ondan lazım. gerisi gelir..
geçen sene yumurta bile kıramıyordum. bir çok yemek tarifi veren siteyi takip ettim hiç birinin tarif yapısını kavrayamadım yani gerçekten deikleri şekilde ölçeklendiremiyordum malzemeleri. sonra şu siteyi takip etmeye başladım artık bezelye, patlıcan gibi sebze yemeklerini klaylıkla yapıyorum ama henüz tatlı aşamasına geçmedim, denemedim : )
www.klasiktatlar.com
yemek programlarını izleyerek, yemek kitabı alıp tarifleri deneyerek olabilir. yaratıcılık da lazım tabi. şu sitedeki tarifler de güzel.
mutfaksirlari.com
ekaterina, bahsettiğin sitedeki tarifler güzel ama o adamda nasıl bir konuşma potansiyeli var yahu:) bir tarif verecek deli gibi anlatıyor ya da bana çok uzun geldi bilemiyorum.
şimdi üsdat bundan 4.yıl önce yumurta kırmayı bilmeyen adam idim. şimdi gayet güzel yemekler yapabiliyorum. nasıl mı oldu kız arkadaşım profesyonel şef idi. her işin püf noktası olduğunu kırdığın yumurtanın bile bir pişme süresi olduğu yoksa lezzetini kaybedeceğini falan ondan öğrendim. ve şunu da öğrendim ne kadar iyi bir şef olursan ol elinin tadı denen şey sende yoksa olmuyormuş. yani öyle deneyerek öğrenilecek bir şey değil yanında birisinin olması çok faydalı olabilir. en kötü internet'e başvuracaksın bol bol.
damak tadının iyi olması şart.
naçizane kendi uyguladığım birkaç küçük püf noktası vereyim istedim;
çok kaba bir tabir olacak ama birbirinin pezevengi olan malzemeler vardır derdi tanıdığım bir aşçıbaşı. nohutun ve patatesin kimyon, patlıcanın fesleğen, kabağın nane, lahana sarmasının kimyon, baklanın dereotu gibi gibi. bunları keşfetmeye çalışın.
kısık veya hafif ateş püf noktalardan biridir. aceleyle yüksek ateşte pişen yemek gerçek lezzetini bulmaz.
baharatları en başta atmayın. yemek piştikten sonra, baharatları şöyle bir serpiştirin, hafifçe karıştırıp kapağını kapatın, dinlensin yemek. ilk başta attığınız baharatlar pişe pişe aromasını kaybeder. tuz istisnadır.
lezzetli makarnanın bir yöntemi de ( bak bunu herkese anlatmam : ) ) haşlama suyuna eser miktarda defne yaprağı veya ada çayı atmaktır. makarna sosuna soğan rendelemek çok iyi sonuç verir. bir de makarna sosunu makarnanın kendi haşlama suyuyla incelteceksiniz. ayrıca o haşlanmış makarnanın suyuyla gayet kıvamlı çorbaların olur. çorba ölçülerini de şöyle basitleştirebilirsiniz, bir bardak suya 1 yemek kaşığı şehriye uygundur.
düdüklüye inanın ve hatta tapın. kullanmayı muhakkak öğrenin.
fırın yemeklerinde üstünü folyoyla kapatıp pişirme süresini kısaltabilirsiniz ve sulu sulu kalmaz. son 10 dk. folyoları çıkarıp fırına tekrar verdiniz mi mis gibi kızarır. folyo yöntemini tenzerelerde de uygulayabilir ve pişirme sürelerini kısaltıp daha homojen kıvamda yemek elde edebilirsiniz. esas nokta kaynamaya başladıktan sonra altını kısmaktır.
etli dolmalarda soğanı rendelemeyin pek çok tarifte yazdığının aksine. ince ince doğrayın. rendelenen soğan dolmanın harcını sulandırır. birde bol limon suyu ve kuru naneyi çırpıp, birer tatlı kaşığı dolmaların içine gezdirin. zeytinyağlı dolma harçlarında bol soğan esastır, bir de havuç rendeleyebilirsiniz. gayet güzel görünür.
salata sosunu muhakkak güzelce çırpıp, bütün malzemeleri karıştırıp öyle dökün salataya.
et ve sebzeleri kaynayan suya atın. ısıyla birlikte bir çeşit koruma kalkanı oluşur etraflarında, vitamin ve lezzet kaybı azalır.
mutfakta zaman geçirmek keyiflidir. buna mecburiyet, yemek yemeyi de karın doyurmak olarak algılamazsanız hem yemek yemekten hem de yapmaktan daha çok keyif almaya başlarsınız.
gibi gibi,daha çooook nokta var ama zor burdan hepsini anlatmak. ben kendimi bildim bileli bu işe meraklı olduğum için aşçılık sertifikası aldım, bolca workshopa katıldım bir dönem. çok faydasını gördüm. kolay gele...