linuxa çok fazla ilgi duymamakla birlikte hiç linux işletim sistemi kullanmadım ve hiç linux kullanmadan veya bilmeden iş hayatına girmek de bir eksik gibi gözüküyor.yükleyeceğim linux
- En genel kullanılanlardan biri olmalı.yani "hangi linuxu kullandınız?" sorusu sorulduğunda söylendiğinde garip karşılanmamalı.
-exe çalıştırma olayında linux geneline göre daha az sorun çıkarmalı
-arayüzü az biraz etkileyici olmalı.win7 bundan daha şıktı dedirtmemeli
sizce hangi linuxu kurıyım?sırf daha popüler diye ubuntu yükleyecektim de önce sormak daha mantıklı gibi.
bir de şunu sorucam.linuxtan kapmam gereken şey nedir.konsol yapısı mı,konsoldaki kodun mantığı mı?az biraz kernel programlayacak kadar bilgi mi?nedir tam olarak?
en genel kullanılanlar denince benim aklıma gelen;
ubuntu ve fedora
*exe çalıştırma olayı zaten yok, wine adlı program üzerinden çalıştırabiliyosun. program da zaten hepsinde aynıdır.
* arayüz konusunda windows'dan geçişte gnome değil de KDE daha yakın ve şık gelebilir. Kubuntu mesela KDE kullanan ubuntu sürümü.
* sonuncusunda amaç önemli. ama benim gördüğüm linux fanatiklerinin hepsinde bir terminal fetişi var, guiden kolayca yapabilecek olsan da, terminal'den yazarak yapmayı tercih ediyolar. hatta bence, yabancı biri bilgisayarını kullanırken "internet explorer" açtığında yaşadığın duyguları yaşıyor olabilirler, guiden yapınca. şurdan: ss64.com
lazım olmadıkça pek linux kullanmayan biri olarak (android hariç), maksat cevap olsun
bir son kullanıcı olarak yanıt vereyim,
-Linux Mint öneririm ilk kez kullanacaksanız, Linux Mint Ubuntu tabanlı, Ubuntu ise Debian tabanlı. Eğer hangi Linux'u kullandınız derlerse "Linux bir çekirdek ben X dağıtımını kullandım" dersiniz. (ben burada ukalalık yapmıyorum ama siz o soruya bu yanıtı verdiğinizde ukalalık yapmış olacaksınız. ki yapın, eğer bu soruyu sorabiliyorlarsa hazır olmaları gerekir bu yanıta ve muhtemelen bekliyorlardır da.)
-exe çalıştırmak? hangi dağıtım olursa olsun exe çalıştırmak için bir aracıya gereksiniminiz olacak. ki bu bir şekilde "WINE" varyantı olur. Crossover olur, Play on Linux olur, ne olursa olsun temelinde "WINE" olacak. ki Linux Mint ve Ubuntu wine konusunda iyidir. (wine için www.winehq.org )
-ben Linux Mint üzerinde cinnamon kullanıyorum. eğer arayüz "değişik" olsun diyorsanız E17 kullanan bir dağıtım öneririm. tok'un belirtmiş olduğu gibi KDE windows arayüzünü andırıyor ancak ben sevmiyorum. Cinnammon ve Gnome-Shell ile Mate benim favorilerim. Cinnamon ise tercihim.
az biraz kernel programlamak derken kastınızı anlamadım. eğer kendi donanımınıza göre kernel derlemek ise kastınız bunun için zaman var ve genelde gereksinim de yok. eğer kastınız sıfırdan kernel yazmak ise "gulp" diyebilirim. soruyu netleştirirseniz daha net fikir verebilirim belki.
eski kız arkadaşımın bilgisayarına Linux Mint kurdum geçen kış, ilk iki gün delirdi, neyi nasıl yapacağını bilemediğini, kaybolduğunu söyledi. ne yapmak istediğini sordum, web kamerasında kendisini görüntülemek ve makyaj yapmak istediğini söyledi. (gülmeyin, hatun işte, ayna yokmuş anneannesinde, neden bilmiyorum)
önce tarif ettim menuye gir system'e gir synaptic'i aç webcam diye arat bla bla.
tepki verdi çok karışık windoz istiyorum ben gibi.
sonrasını diyalog olarak aktarmam daha kolay sanırım.
- ben * ex
-alt-f2'ye bas ve gnome-terminal yaz
*tamam
-sudo su yaz enter'a bas şifreni soracak gir
*şifremi yazmıyor
-ekranda görünmeyecek arkadan izleyenler şifrenin uzunluğunu bilmesin diye.
*oha arkamda kimse yok, korkutma.
-offf x dediğimi yap.
*yaptım.
-aptitude search webcam yaz enter'a bas.
*bir sürü bir şey çıktı.
-tamam şimdi yukarıdan aşağıya oku ve istediğin şey var mı oradan bak varsa adını söyle bana.
*cheese diye bir şey var galiba o.
-hah ilk seferde buldun.
*eee?
-aptitude install cheese yaz enter'a bas
*bir sürü bir şey yazdı
- y'ye bas enter'la.
*eee? bir şeyler indiriyor galiba.
*indirdi
*installing diyor.
-exit yaz enter'la bir daha exit yaz ve enter'la.
*kayboldu ekran
-alt-f2'ye bas cheese yaz enter'la
*aa tamam çalıştı seni seviyorum muckks
iki gün sonra memleketinden döndüğünde bilgisayarına birkaç oyun, bir iki istediği programı kurmuştu bile.
ve en son konuştuğumuzda yeni sürüme güncellediğini, kardeşinin bilgisayarına da kurduğunu söylemişti.
ki eski sevgilim ayfon alıp da program kurmadan kullanabilecek tiplerdendi.
neden mi anlattım? valla şu an anımsamıyorum neden anlatmaya başladığımı. :)
Yaptiginiz ise gore degismekle birlikte herhangi bir linux dagitimi kullanmadan is hayatina girmek cok buyuk bir kesim icin bir eksik degil. Kullanarak girmek de yine cok buyuk bir kesin icin arti degil. Ingilizce dert degilse Ubuntu, Fedora, Mint uclusunden biri ile baslayabilirsiniz. Yok dertse, kesinlikle Ubuntu ile baslayin. Cok uluslu kurumsal bir sirketten size hangi linuxu kullandiniz diye soru geliyorsa -ki gelmez- bu yukarida saydigim uc dagitimdan birini soylediginizde zaten onemsemeyeceklerdir bile. .exe calistirma hususunda, aliskanliklarinizi degistirin. Linux tarafinin calistirilabilir formati PE degil ELF'tir. Windows'ta yaptiginiz isin muadilini yapan programi arayin. Muadili yoksa ya da olan alternatifler isinizi gormuyorsa Linux sizin is yapma platformunuz degildir. Unutmayin, kendisi sadece bir arac. Gunun sonunda kimse sizden isi nasil yaptiginizi anlatmanizi beklemiyor, neyi ne kadar yapabildiginizi anlatmaniz onemli olan. Bunu demekle birlikte Linux dagitimlarinin program kurma, arama, kaldirma hususunda son kullanicinin su anda yasayabilecegi en iyi tecrube oldugunu soylemeden de gecmeyeyim. Arayuz konusunda yapabilecekleriniz hayalgucunuze kalmis. Bir config dosyasinin iki satirini degistirerek apayri bir gorunum elde edebilirsiniz. Uzerinde ne kadar zaman harcamak istediginize bagli. Su dagitim sundan guzeldir diye bir sey yok cunku hepsini istediginiz sekile sokabilirsiniz. Linux'tan kapmaniz gereken sey yine yaptiginiz ise/ne yapmak istediginize bagli. Ornegin terminalde kod kullanilmaz komut kullanilir. Gunluk ihtiyaclarinizi karsilamak icin terminal acmaya gerek bile duymazsiniz. Her Linux kullanicisi cekirdek de programlamaz hatta oranlayacak olursak oran sifira yaklasir. Peki bu terminal fetisi neden? Ubuntu icin ornekleyelim mesela, software centre'in kivranarak acilmasini bekleyene kadar terminalden yazilimi aramis, yuklemis ve kullanmaya baslamis olabilirsiniz. Ebesinin dinindeki bir config dosyasina arayuzden gidene kadar terminalden cat diye adresini verip degistirebilirsiniz ki ornegin superuser olarak degistirmeniz gereken dosyalar icin arayuz tam bir iskence. Fakat az once de dedigim gibi gunluk ihtiyaclariniz icin superuser olmaniza gerek yok. Donup dolasip su soruya geliyoruz. Linux ile ne is yapacaksiniz? Ihtiyaclarinizi belirleyip ogrenme hedeflerinizi ona gore olusturmaniz ozgecmisinize bir katki saglamasa bile bilgi dagarciginizi genisletir, bu da her durumda iyi bir seydir.