biliyorum bir sürü soru soruluyor bu konuda burada. ama değişik hallerdeyim arkadaşlar. biraz da uzun gelebilir, şimdiden affola ama giriş, gelişme, sonuç olarak yazıyorum; roman gibi düşünebilirsiniz :)

öncelikle, Türkiye'de bir Amerikan şirketinde çalışıyorum. güzel bir şirket, oldukça global ve farklı çevrelerce oldukça bilinen. benim pozisyonum da emea bölgesi merkezli. yani işimin yarısından fazlası yurtdışı ile alakalı. ama amerikalılarla birlikte katıldığım global toplantılarım daha seyrek. her global ve region bazlı şirkette olduğu gibi, benim de en yukarı çıkabileceğim yer avrupa... ha oraya gelebilir miyim? neden olmasın? ama çok zaman gerek.

yukarıdaki intro aslında "şirketim Amerikan şirketi olsa bile, Amerika'ya sıçrayamayacağımı biliyorum" gerçeğini vurgulamak içindi.

çalıştığım lokasyonda IT'de en üst düzeydeki personelim, lokasyonda IT'de müdürlük yok, lokasyon lideri olarak geçiyorum. hoş gerçi lokasyon çok büyük olmadığından çok az kişiyiz :) ama iş gelişmesi söz konusu (yeni iş kolu - division eklenebilir) ve o zaman iki bölümün de başına IT manager pozisyonu açılırsa, yurtdışından birini getirmezlerse benim geçme ihtimalim var. yaptığım iş %70'i sistem/network mühendisliği bazlı, geri kalan %30 da üretim bazlı spesifik konular, dokümantasyon, vb. ingilizcem gayet akıcı ve iyi. ama gelin görün ki, yaptığım işin karşılığı, kesinlikle şu an aldığımdan çok daha fazla.

şimdi, en civcivli kısım geldi. eşimin abisi 13 yıldır Amerika'da yaşıyor (NJ). eşimin de yakın zamanda Amerika'ya gidip 6 aylık bir eğitime katılması söz konusu olabilir (turist vizesiyle olabilir ya da belki vizeyi dönüştürebilirler). eşimin abisinin eşinin (yenge diyeyim) kuzeni, IT sektöründe gayet iyi bir yerde, kendi şirketini kurmuş, evden çalışıyor, hükümet ve bir sürü şirket adına çalışıyor ve/veya danışmanlık yapıyor. ama sanırsam tek tabanca ve o şekilde çalışmayı seviyor, dolayısıyla beni işe alma olasılığı %1-3 arasında. ama belki tanıdıklarına CV'mi paslayabilir.

ancak, oraya gidip IT masterı yapıp, şimdi de IMF'de IT departmanında çalışmakta olan bir arkadaşımın arkadaşının dediği gibi; "orada herhangi bir programı bitirmezsen, kimsenin gözüne giremezsin" şeklinde bir kanı var sanırsam. ve benim master'a ayıracak bütçem maalesef yok ve ortalamam da pek parlak değil (üni okuduğum meslek farklı ve pek de sevemediğim bir şeydi) ama biliyorum ki şu masterı yapsam hakikaten orada tutunurum.

sonuç kısmına geldik, az daha sabır. şimdi, diyelim ki bir yerlerden borçla harçla master parasını çıkardım. not ortalamamı takmayacak bir yer de buldum (orasından biraz şüpheliyim gerçi). eşimle birlikte tek göz oda gibi bir yerde, hem okuyup, hem çalışabilme imkanım olur mu? ya da oraya parasız gidip, okul masraflarımı çıkarabilmek için okurken çalışmam mantıklı olur mu? ne kadar kazanabilirim ki hem okuyup hem çalışarak? zaten sanırsam sadece part-time çalışma izni oluyor master vs okurken.

ya da, diyelim orada CV'm ile ilgilenen birkaç şirket çıktı ve çok çetin geçecek olarak görüşmelerine gelip gelemeyeceğimi sordular. izin alıp giderim bir şekilde tabii ama, git-gel-git-gel de yapamam yine maddi sıkıntı yüzünden. bir de evli olmanın verdiği bir hal var ki varımı yoğumu bırakıp orada direkt sıfırdan başlama lüksüm yok.

buradan gidip, orada çalışmışlar varsa. bana bir akıl fikir verseler, aklıma yeni tohumlar ekseler, ufkumu genişletseler gerçekten çok çok çok sevinirim. olur da muradıma erersem coronalar ısmarlarım orada. ooOoh daha neler neler yaparım.

 

Okurken çalışman çok sıkıntı amerikada. 25 saat gibi haftalık çalışma hakkın var bildiğim kadarıyla. Bu da ne seni ne aileni ne de okulunu karşılamaya yeter. Kaldı ki okumaya gidersen eşini oraya götüremezsin green card almadıkça. Green card almak için de önce okulunu bitirip orada bir işverenin sana iş teklifinde bulunması 3 yıl kadar çalışıp süreci başlatman gerekiyor. Bir avukata verirsen bu süreci senin için çok hızlı şekilde ilerletir. Yoksa kendi başına çok daha uzun sürer.

İşin özeti çok zor kardeşim.

steam

karin neci ve ortalaman kac bunlari yazmamissin bilinen yerde tecruben varsa orada master yapip it de rahatlikla is bulursun.


karin egitime turist vizesiyle gidemez mutlaka bir vize tipi kullanir j-1 ile giderse karin sende yaninda gidip orada calisma iznine tabi olursun ve bir amerikali gibi calisabilirsin orda baglanti yapar sonra devam edersin.

calisma isini unut haftada 20 saatle tuition odenmez. en ucuz okul bile sirf ders ucreti 15 bin dolar alir yillik.

mazungu

@mazungu konumuzla pek alakası olduğunu düşünmediğim için eşimin mesleğini yazmamıştım. eşim iletişim mezunu, metin yazarlığı yaptı reklam ajanslarında vs.

benim ortalamam da 2.30'lu bişeydi yanlış hatırlamıyorsam, şimdi bulamadım mezuniyet belgesini evde, ama 2.5'un altında onu biliyorum. bu ortalamaya OK diyebilecek okul olduğunu pek sanmıyorum ama biryerlerde 2.5 ile alan bir okul bulmuştum, tam istediğim şekilde bir IT masterı vardı, ama tabii maddi durum yetmiyor karşılamaya. hadi onu borç harç bulduğumu varsayıyorum. okulu da bir şekilde ikna ederek (ikna edebilme ihtimalim çok düşük değil) kabul almış olayım.

yani bunlar imkanlarımı sonuna kadar zorlayarak belki de yapabileceğim şeyler. ama bunun üzerine bir de geçim derdi girecek oralarda masterın yanında... bu başarılabilir bir şey mi, daha çok onu merak ediyorum ben esas.

loveinaflipbook

j vizesi genelde kulturel degisim vizesi devlet memurlari cikiyor ondan meslek sordum karin j ile cikarsa sen is bulursun normal abdli gibi oluyorsun sikinti olmaz.

mastera gelince alirlar is tecrubesi gosterirsen pek cok okul alir her turlu alan newjersey inst. of tech. newyork poly bunlar girmesi kolay yine cuny kolay girilir okuldur.

ogrenci isci olarak haftada 20 saat calisirsin programlama falan yaparsin ayrica newyorkda pedicap vb. islerden guzel para gelir ama yorucu olur .

mazungu

Gozden kacirdiginiz ya da bilmediginiz bi durum var:

Sizin "global ve farklı çevrelerce oldukça bilinen" bir Amerikan sirketinde ise girebilmis ve o sirkette bilmem kac tane terfi alarak, bulundugunuz pozisyona gelebilmis olmaniz, ABD'de yapacaginiz master'dan COK daha degerli. Sallasaniz master'liya degiyo ama tecrube? Nanay! Siz master'a para bayilmak yerine; bilgisayar muhendisligi ya da yazilim muhendisligi lisans programini bitirmemis olmaniza ragmen, bu basariyi gosterebilmis olmanizin altini cizerek insanlari ikna etmelisiniz. Cunku ABD'li, tecrubeye ve "achievement"a cok onem verir. Ilk karsilasacaginiz soru, ne kadar tecruben var? ne basardin? olacak.

Tuition'dan ve amelelik ederek okumaktan yirttiniz mi simdi? Yirttiniz. Eh, bize de bi goflet ismarlarsiniz artik.

Ammaa waa laqiyn, surada da belirttigim gibi, ak göt kara göt ABD'de belli olur:

www.eksiduyuru.com

Siz burada, Hintli ve Cinli yazilimcilarin en iyileriyle rekabet ederek is kapmaya calisacaksiniz. Yazilimci olarak tassaklariniza guveniyorsaniz, yapilamayacak bir sey degil.

@steam "işverenin sana iş teklifinde bulunması 3 yıl kadar çalışıp süreci başlatman gerekiyor" ifadesi kismen yanlis.

H1B'yi kaptiktan hemen sonra, yesil kart muracaatinda bulunabilir. Ama yazilimcilar icin yesil kart almak bayaa bi zor cunku Hintlilerin olusturdugu kuyruk var. H1B uzatmadan sonra da alamazsa, Turkiye'ye donmek zorunda kalir. 3+3=6 sene icinde yesil karta muracaat edip almasi lazim yani.

Ozet gec pic mode on: Profesyonel bir "resume" hazirlatiyorsunuz. (Lutfen CV demeyelim suna!). en.wikipedia.org

Yazilimci olarak simdiye kadarki basarilarinizi pazarlayabilmek icin, internette it gibi (IT'ci gibi degil köpek gibi) is ariyorsunuz. Is verecek olan kisilerin size H1B sponsor'u olmasi sart.

Yenganimin baglantilarini azami seviyede kullaniyorsunuz. Bundan once, yenganim bazi isleri "taseron" olarak size paslayabilir ve o islere asina hale gelirsiniz. Ama ABD sirketinin tornasindan gecmis olmak cok ama cok buyuk bir avantaj!

"bir de evli olmanın verdiği bir hal var ki varımı yoğumu bırakıp orada direkt sıfırdan başlama lüksüm yok." yazmissiniz. ABD'yi kuran gocmenler, tam da bu dediginizi yaparak gelmisler buraya. Bu yapi halen devam ediyor. Yani yeterince gözü kara, ayni zamanda, yeterince tassakli olmaniz lazim.

Ayrica, mezunusa.com'a uye olursaniz, oradaki forumlarda, istemediginiz kadar cok soru, cevap ve bilgi var. Bu konuyla ilgili olarak, kafanizdaki sorular simdiye kadar yuzlerce kere sorulmus ve cevaplanmistir orada...

compadrito

@compadrito öncelikle uzun ve detaylı cevabın için teşekkür ederim, okurken içim kıpır kıpır oldu! ancak şöyle bir mevzu var ki yazılımcı değilim, hatta biraz php, biraz da visual basic'den gayrı yazılımla alakam yok :) sistem/network mühendisi olarak görev yapıyorum, yani daha çok merkezi windows sistem/domain yönetimi gibi. bir de işin üretim kısmı var ki o daha çok firmaya spesifik sanırsam, yani şu ankinden başka bir pozisyonda kullanamayacağım meziyetler...

bu beni şimdi hintli kardeşlerimden avantajlı mı kılar dezavantajlı mı kılar bilemedim. gerçi onlar da bir nevi iş dünyasının japon turistleri olduklarından aynı b*kun laciverti mi oldu daha çok?

seni çok sıkmamak adına, yukarı paragraftaki soruma ek olarak sadece şunu sormak isterim:
gideyim dimi? (orada yaşayan birisinin içinde bulunduğu şartları değerlendirerek vereceği cevabı gerçekten çok değerli)

cevap veren herkese tekrar teşekkürler!

loveinaflipbook

seni çok sıkmamak adına, yukarı paragraftaki soruma ek olarak sadece şunu sormak isterim: gideyim dimi?

Gitme kararini, sadece benim soyledigime bakarak degil, mumkun oldugu kadar cok bilgi topladiktan ve esinizle birlikte kendi "AKIL ve MANTIK suzgeci"nizden gecirdikten sonra vermelisiniz. Diger cevap verenlerin ve sizin "master sart!" yaklasiminizi gorunce, topa girdim ve size farkli bir bakis acisi kazandirmaya calistim. Yoksa sektoru bilmem.

1. mezunusa.com'a uye olun. orada IT sektorunun icinden olup, oraya gidebilmis olanlarin soru ve cevaplarini cok ama cok iyi calisin. Boyle hayati bir karar, elinizde yeterli veri olmadan verilemez. Cok cok iyi veri toplamaniz lazim. Parolamiz ne? "Data driven decision making!" Isaretimiz ne? "Never give up!"

2. Yazilimci degil de "network muhendisi" olmaniz, daha bile iyi olabilir. Ben sorunuzu iyi okumamisim demek ki. (Agzima cay gasigiynan vurar ve kendimi cezalandiririm simdi). Yazilimci oldugunuzu dusunmustum.
indeed.com, monster.com, careerbuilder.com gibi yerlerde, cok vakit harcayip, hem is ilanlarinin diline asina olun, hem de, ne gibi ozellikler isteniyor, onu anlayin. Tekrar ediyorum, lutfen CV deyip durmayin, CV yok, CV kaka, CV CIS! Resume diyeceksiniz.

3. "eşimle birlikte tek göz oda gibi bir yerde..." Zaten bu isin raconu budur.
Boyle baslar gocmenlik.

4. Esiniz seyahat etmenize karsi degilse, seyahat edebilen network muhendisi olmaniz, daha da buyuk avantaj olabilir. Mesela, ABD'den, sizin su anda calistiginiz bolgeye, "senior network engineer" gondermek ve teftis ettirmek isteyen bir firma vardir belki. Onlarin isine yararsiniz.

5. Demin de yazdigim gibi, "gemileri yakabilecek" derecede gözü kara olmalisiniz. Bu ulke boyle kurulmus, su an gelen gocmenler de, kaybedecek bir seyi olmayan, cok cesur insanlar... Asirlardir boyle bu.

6. Bizim Turk olarak soyle bir dezavantajimiz var: Biz 70 milyonun icinden kopup geliyor ve ipi gogusluyoruz. Hintli, 1.2 milyar (bizim yirmi katimiz nerdeyse), Cinli 1.5 milyar insan icinden kopup geliyor. Hendeseci adamsiniz, olasilik hesabini siz yapin. Onlar mi daha canavardir siz mi? Moral bozmak icin yazmiyorum, sadece gercegin tespiti olarak yaziyorum. Nasil bir cetin rekabetle karsilasacaginizi bilmeniz acisindan yaziyorum.

7. Laynnn!!!! Aklima bi sey geldi simdi. Neden siz su an calistiginiz sirketin icinde bir is aramiyosunuz? Hay gafama zicayim! Ayni sirket ama pozisyon ABD'de. O zaman L1 diye cillop bi vize var, dogrudan ve en kolay green card'i da o vize alir!!!! Wooohooo!!!

compadrito
1

mobil görünümden çık