hiç duymadım. belki pistte kullanılan asfalt ya da betonun yapısı ile ilgilidir.
O dediğin hava - derecelere düştüğünde yapılan de-icing yada anti icing uygulaması. Sebebi kanatlardaki slat ve flap gibi hareketli parçaların kalkışta sürtünme yüzeyinde oluşan hava akımını bozmaması ve parçaların verimli çalışabilmesi icin donmanin onlenmesidir. Karlı havalarda yapılır özellikle. çok maliyetli bir işlerdir. kullanılan solisyon alkollü ve pahalıdır. yapılan işlemden sonraki 20 dakika da uçak kalmazsa işlem tekrarlanır.www.airliners.net sitesinden de icing photos olarak aratabilirsin.
pistte tutunması için bir sıvı kullanılmıyor.
pist yüzeylerinde bu tarz durumlar için herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
en son brezilyada suyu hemen emen bir asfalt icat etmişlerdi bundan başka bir çalışma yok bu konuda
şöyle şimdi olay, yeşil havaalanı diye bi olay var belki duymuşşunuzdur. Bu lisansı alabilmek için bu olay üzerinde duruyolarmış genelde. Bana bunu soran kişi de kimyasal kullandıklarını söyledi ki söyleyen kişi proje koordinatörü aynı zamanda yüksek çevre mühendisi.
Ben de şöyle gördüm nette içeriğini
a) Sıcak su;
b) Tip I sıvısı;
c) Su ve Tip I sıvı karışımı;
d) Tip II, Tip III veya Tip IV sıvıları;
e) Su ve Tip II, Tip III veya Tip IV sıvıları karışımı;
ne derece doğrudur bilemiyorum tam bir detay verilmemiş
tutunma ve yağış gibi bir açıklama yanlış olmuş sanırım yağmurlu hava gibi anlaşılıyor.
muhtemelen pist üzerinde buzlanmayı karlanmayı önleyici yani bir nevi anti icing ve de icing gibi birşeyden bahsediyorsunuz.
şöyle söyleyeyim atpl lisanslı bir pilotum ama eğitimlerimin içerisinde pist ile ilgili kimyasal uygulamalarından bahsedilmiyordu sanıyorum bu kurallar havaalanı işletmeleri ile ilgili. kurallar yenilendi ise bilemiyorum