[q]
(2) 

terapi çeşitleri

gotham #516850
bilişsel terapi, davranışçı terapi, dinamik terapi gibi terimler görüyorum duyuyorum psikolojiyle ilgili bir şeyler okurken.

bunların arasındaki farklar nedir? ya da şöyle diyeyim kaç çeşit terapi var bunları özet olarak ne olduklarını anlaşılır bir biçimde anlatabilir misiniz ya da anlatan bir yazı verebilir misiniz?


 

Bilişsel terapide hastaya/danışana nerde mallık yaptığı öğretiliyor. Davranışı terapide her mallık yaptığında bi tokat atılıyor. Dinamik terapide başka salaklıklar yaptırılarak kendi mallığı unutturuluyor.

am

Bilişsel: Farkındalık üstüne kuruludur, kişilerin sorunun farkında varması amaçlanır. Daha sonra otomatik düşünceleri ve inançları gelir.
Davranışçı: Özellikle basit fobilerde işe yarar, temelinde davranışların sonuçları tarafından yönlendirilmesi yatar. Deneysel ortamda güvercinlerin bile batıl inanç geliştirdiği görülmüştür. Daha ne?
Dinamik: Sorunların temelinde çocukluk çağı gelişim takılmaları ve bastırılmış güdülerin yattığına inanır.

Yukarıdaki en yaygın üçü. Ama Varoluşçu ve Hümanist de var. Ancak onları pek sevmem, pek de bilmem. Psikolog olarak şahsen yukarıdaki üçünün karmasıyla giderim.

jesterdvine
1

mobil görünümden çık