Neden atanamayan öğretmenler diye bir şey var?
Devlet bütün eğitim fakültesi mezunlarını atamak zorunda mı?
Eğitim fakültesine bir şekilde giren kişi öğretmen mi oldu demektir?
Bu mantıkla düşündüğümüzde o zaman atanamayan ziraat mühendisleri atanamayan bankacılık mezunları atanamayan at antrenörleri de eylem yapması gerekmez mi?
(Gerçekten merak ediyorum eleştirme amacım yok)
birincisi her eğitim fakültesine giren, öğretmen olma düşüncesiyle buraları yazıyordu, bence de devletin bu insanları öğretmen olarak atama zorunluluğu yok fakat bu kadar öğretmen açığı varken bu insanların öğretmen olamaması (formasyon almış olanlar dahil) sanırım tartışmayı yaratıyor.
edit: ha bir de devlet öğretmen açığını daha yetkin kişiler olan eğitim fakültesi mezunları ile kapatabileceği yerine, sözleşmeli öğretmenlik diye ucuz iş gücü ile farklı branşlardan da insanları sömürüyor, asıl konu bence bu sömürü olmalı
devlet atayabileceği veya özel sektörde istihdam edebileceği kadar eğitim fakültesi açmalı/açmalıydı.
eğitim fakültesinden mezun olup öğretmenlik yapmak istemek de sanırım gayet mantıklı.
öğretmen açığı ve çalıştırılan ücretli öğretmen sayısı da belli olduğuna göre yine en doğal haklarını arıyorlar.
1) devlet bunları atamak zorunda değil.
2) atanamayan öğretmenler diye bir sorun yıllardır var ve bu bölümler halen dolup taşmakta, bu sorun ortayken oraya yazıp 4 yıl sonra atanamıyoruz diye ağlamak çok saçma.
3) atanamayan öğretmenler, diğer insanların ekmekleriyle oynamaya başlıyor, iibf'lilerin yerleştireceği kadrolar öğretmen ataması için kaydırılıyor. örneğin, 1000 müfettiş alacaksa gelir idaresi başkanlığına 200 tane alıp 800 öğretmen alıyor.
tek çözüm eğitim fakültelerinin kapatılması.
1. ihtiyaçtan fazla mezun var. fen edebiyat mezunu olup formasyon alıp öğretmen olduğunu iddia edenlerde eklenince karışıyor ortalık
2. tabiki de hayır. hiç bir bölüm mezunlarına garanti vermiyor ki öğretmenlere verdiği sözü tutmuyor muamelesi yapılsın
3. elbette böyle hissetmemesi lazım. nasıl ki bir uluslararası ilişkiler mezunu olarak atanamayan ateşeyim ühüüüüü demiyorsam öğretmen olduğunu iddia etmemesi lazım ama işte...
4. bu mantıkla düşünürsek herkesin hopalyıp zıplaması lazım katılıyorum.
Herkese teşekkürler sanırım olay tam düşündüğüm gibi. Fazla prim vermemek lazım o zaman bu arkadaşlara. Ayrıca atanamayan ateşe hoşuma gitti :) Tüm atanamayan ateşeler sokağa ...
eylem yapabilmeleri, seslerini duyurabilmeleri kalabalık olmalarından kaynaklanıyor yoksa aynı şey mühendisler için de teknisyenler için de geçerli.. Ayrıca şöyle bir şey var. Devlet eğitim vermekle yükümlü, öğretmen sağlamakla yükümlü ancak bunun eğitimini almış öğretmenleri atamak yerine ayda 600 liraya işletme mezunu, bankacı, kamucu adamlar sözleşmeli öğretmen yapabiliyor ve öğrencilere bu insanlar eğitim veriyor. Şimdi senin mesleğin ne bilmiyorum fakat senin mesleğini sana hakettiğinin 3'te 1 maaşla yaptırmaya kalksalar, ya da 3'te 1 ücrete razı olan niteliksiz bir adama yaptırmaya kalksalar sen bundan rahatsız olmazmısın? Herşeyi geçtim bu insanlar mal üretmiyor, çocukları, gençlere yol gösteriyorlar. 4 sene boyunca binbir türlü eğitim dersi, çocuk psikolojsi vs vs dersleri almış kpss'den 80 hatta bazı dallarda 90 üstü çekmiş adamlar yerine 600 liraya ne iş olsa yaparım diyen bir kimyageri derse sokarsan bu ülkenin geleceği ne olur?
ben daha hiçbir öğretmen adayının diğer memur adaylarının haklarını aramaya hakkı yok dediğini duymadım.
okul ihtiyacı-öğretmen ihtiyacı belli zaten bu arkadaşların protestoları buradan temelli.
ülkenin ihtiyacı olan gelir müfettişi öğretmenler yüzünden karşılanamıyorsa, bu yine ülkenin sorunu buyursunlar sayın müfettiş adayları haklarını arasınlar.
mantıklı olmayan senin mühendislik ile öğretmenliği karşılaştırman. sosyal devlet ilkesine göre eğitim ve öğretimi devlet her vatandaşına parasız olarak sağlamak zorunda değil mi güzel kardeşim? o yüzden mühendis ile analoji yapamayız. eyyorlamam bu gadar.
edit: öğretmen olduğunu iddia etmemesi mi lazım? oeh. adamın elinde öğretmenlik diploması var la, ne olduğunu iddia etsin, mühendis olduğunu mu? bu mantıkla işsiz bi mühendiste mühendisim demesin aga.
@cecilia
çok yanlış gelmişsin yalnız sen. uluslararası ilişkiler insana herhangi bir meslek titri kazandırmaz. mühendisler, doktorlar ya da öğretmenler gibi.
@accorbite, yalnız o konuya girersek çıkamayız. maliye bakanlığına tüm iibf mezunları, açıköğretim iibf mezunları alınıyor, maliye bakanlığının "bana maliye mezunu lazım, kamucu gelme sen" demesi lazım, dışişleri bakanlığının da "ulusçular gelsin, diğerleri gelmesin" demesi lazım.
edit versem görünmeyecek şimdi. mühendislerin öğretmenlerden daha fazla olduğuna inanıyorum ayrıca. ama mühendisler genelde özel sektörü tercih ediyorlar. son çare olarak kpss ye yöneliyorlar. fakat öğretmenin özel sektörde gidebileceği tek yer dershane. dershane de öğretmeni amele gibi kullanıp asgari ücret veriyor. durum bu.
@dead and broken yoo gayet öyle diyor zaten. bana 3 endüstri mühendisi 20 işletmeci 5 kamucu lazım diyor ona göre sınav açıyor. Bazı uzmanlıklarda yada memurluklarda İİBF,Mühendislik gibi fakülte ayrımına gidiyor kurumlar. Ki yapılan iş alınacak eğitimle öğrenilecekse İİBF yada mühendislik vizyonunun olması yeterli görülüyor kurumlar tarafından. He tabi her bölüm için sürekli ayrı ayrı kadro açılmış olsa daha iyi olur..
Ona bakarsan dış işleri bu sene Endüstri Mühendisi de aldı daha önce alıyor muydu bilmiyorum? Demekki ihtiyaç var ya da faydalı gördüler ki istiyorlar. Aynı mantalite ile gidersek Sağlık Bakanlığı neden çevre mühendisi alsın ki? Demekki lazım oluyor.
@bu nick tam yirmi alti karakter, peki yıllardır bu sorun varken, eğitim fakültesine girip 4 sene sonra atanamıyorum ben diye ağlamak saçma değil midir?
@accorbite, hocam demiyor öyle. gelir uzmanı alıyor mesela, direk maliye'ye yani, bak şartlara;
- En az 4 yıllık lisans eğitimi veren fakültelerin Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler fakülte/bölümlerini veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen 4 yıllık fakültelerden birini son başvuru tarihi itibariyle bitirmiş olmak.
he anam bize titr vermiyor armutuz biz siz öğretmensiniz yürüyün sokaklar sizin.
@cecilia
olayı kişiselleştirmen garip. diplomanda ne yazdığına bakman yeterli halbuki. benimkinde öğretmen yazıyor. bir doktorundakinde de doktor yazıyordur muhtemelen. avukatınkinde avukat(iki yıl staj yapması gerekliliğini göz önüne almazsak). mühendisinkinde mühendis. bunda alınacak bir şey yok.
@dead
o zaman hiçbir şey yapmayak, bu kadar öğretmen ihtiyacı varken oturalım evimizde? sorunu çözmek için bişey yapmayalım yani?
insanların hak aramasını "ağlamak" diye adlandıran sizin gibiler oldukça bu ülkeden daha da bi bok olmaz.
İhtiyaçtan fazla öğretmen var diyenler niye her okulda 5er 10ar sözleşmeli öğretmen alındığını açıklasınlar.
Akp devleti şirket kafasıyla yönettiği için ucuza getirmeye çalışıyor eğitimi de. Amaç yapay bir işsizlik yaratmak.
Öğretmenlerin işverenleri ya devlet oluyor, ya özel okullar ya da dersaneler bunu yaz bir kenara.
Öğretmen açığı var bunu da yaz bir kenara. Hala sınıflarda gırla öğrenci var.
Öğretmeni atayan MEB aracılığı ile devlet, öğretmen olacak mezun sayısını YÖK aracılığı ile belirleyen yine devlet. Yani bir üniversite ben 500 kişi alıcam bölümüme diyemiyor yök sen 10 kişi alacaksın derse.
Düşün şimdi başbakan çıkıyor üniversitelerin kontenjanlarını arttırdık herkese okuma şansı verdik diyor. İnsanlar öğretmenliği tercih ediyor nasıl olsa atanırız diyerek. Sonra başbakan çıkıyor diyanet işlerine kadro açarken, emniyete polis alırken, açık olduğu ortada olan okullara öğretmen atamıyor. Sözleşmeli öğretmenlik adı altında sendikal haklardan yoksun bir konum icat ediyorlar ve insanları bu şekilde öğretmen yapıyorlar. Atandı denilen de bu adamların kadroya alınması oluyor.
Sonra atanamayan öğretmenler dersanelerde çalışırken bir de bu dersaneleri kapatıcaz diyor. Yani devlet aslında en baştan kontenjanları düşürüp birikmeyi önleyebilecekken yapmıyor. Üstüne üstlük bu kişilerin tüm çalışma imkanlarını da kısıtlıyor.
Sorun eğitim fakültesi mezunlarının şımarıklığı olduğu kadar hükümetlerin yavşak politikaları da.
@bu nick tam yirmi alti karakter
bak güzel kardeşim;
burda bir kuruma arzuhal bildirmediğimiz için sohbet rahatlığında ben sen biz siz şeklinde gelişine gidişine görüşlerimzi beyan ediyoruz. yani benim olayı kişiselleştirdiğim yok. yani benim ateşeyim atanamıyorum dediğim de yok.
ben sana şunu söylüyorum senin de benim de bu okulları nasıl bitirdiğimizi herkes biliyor. bu ülkede adam akıllı eğitim veren, mezun olunca evet ben oldum dedirtecek bir kaç okul, bir kaç bölüm var. gerisi üfürükten teyyare ... sen diyorsun ki; ben öğretmenim. kabul ama yanlışlar en baştan başlıyor. sen kpss gibi abuk bi sınavla atanmayı ve öğretmen olmayı istiyorsun. ama sorgulamıyorsun ki neyimi ölçüyor bu sınav benim ??
şunu anlatmaya çalıştım; bu ülkede ihtiyaçtan fazla eğitim mezunu var, üstüne bi de ne akla mantığa hizmetse fen edebiyat mezunlarına verilen formasyon var. yani iki tane okul mezunu öğretmen olduğunu iddia ediyor, hatta biri diplomasında yazdığını söylüyor. tamam kabul haklı diyelim devlet ne yapıyor. eşşekliğin daniskasını yapıp 3 de 1 maaş ile işletme mezununu ingilizce dersine sokuyor. okul öncesi diye bi bölüm açıyor ama 1. sınıf anasınıfı düzeyinde olacak sakin olun diyor. eee hani okul öncesi dendiğinde kreşler deniyor.
evet benim diplomada iibf mezunudur yazıyor ve evet beni kabul eden bölümlerde öğretmen arıyorum, doktor arıyorum demiyor iibf mezunu arıyorum diyor genel itibari ile. ama asıl benim gireceğim kurum ateşe alan dış iş bak. meslek memurluğu sınavına hemen hemen her bölümü kabul ediyor. yani istersen boşver öğretmenliği sen titrini al ateşe ol. kimse seni tutamaz.
ya konu dağıldı gitti sanki ben ne diyorum. yanlışlık 1 değil 5 değil diyorum. her aşamada akla mantığa sığmayan salaklıklar var. sen bi atanamayan öğretmenler diye kalmışın orda diyorum.
bu arada ben öğretmenim zaten ama bi kaç boy büyükler geçecek elimden biraz daha eğitim almam lazım sadece.
@cecilia
buradaki sohbet kpss'nin saçmalığı değil ki zaten.
kpss'nin saçma olduğunu düşünmediğimi nereden biliyorsun? kpss denen gudubet yapı öğretmen seçemez bir kere. hadi başka meslekleri yine belki...ama öğretmen dediğin şey performans sanatçısı gibi bir şey yahu.
yani güzel kardeşim, sınavla öğretmen olmak istiyorumu nereden çıkardın anlamadım. sınavın adı batsın.
öğretmen fazlalığı konusuna gelince, bu ülkede yetişen öğretmen kadar açık da var ona emin olabilirsin.
şu ülkenin millî eğitimi boktan olduğu için biz zaten bu durumdayız ya. birisi gelmiş 3 ayda öğretmen yetiştirmiş birisi gelmiş uzaktan eğitim ile yetiştirmiş birisi gelmiş öğretmen açığım var deyip doksanlarda iktisatçısını, avukatını, mühendisini öğretmen yapmış...
e şimdi de o öğretmenlerin yetiştirdiği neslin öğretmenin çabasını anlamasını, hakkını teslim etmesini filan beklemiyorum ben. bu öğretmenlerden emeği, hak aramayı öğretmesini de beklemediğim gibi.
şimdi özel sektör konusuna, formasyon konusuna filan gireceğim iş iyice uzayacak, o yüzden hiç girmiyorum.
son olarak, kimsenin atanamayan öğretmenlerde kaldığı yok, duyuru başlığı bu. tartışılan konu bu. e atanamayan öğretmenlerin seslerini çıkarması ise konu "bu kadar gudubetlik var, sıra sana mı geldi, otur len yerine" diyorsanız zaten boşverelim bu işi.