anlaşmada aksi belirtilmedikçe bu böyle olur diyen normlar.yani emredici olmayan, anlaşmayla aksine düzenleme yapılabilen, ancak anlaşmada bu konu düzenlenmediyse, anlaşmadaki bu eksikliği tamamlayıcı olarak kullanılan normlar.
örneğin borçlar hukukunda bir para borcunun ödenme yeri alacaklının ikametgahıdır diye tamamlayıcı bir norm var, taraflar yaptıkları sözleşmede aksini kararlaştırıp borcu şurada ifa edicez diyebilir, eğer anlaşmada böyle bir hüküm koymadılarsa bu tamamlayıcı norm devreye girer ve uygulanır, yani alacaklının ikametinde ifa edilir.
bazı usule ilişkin(nerede imzalanacağı, ne zaman yürülüğe gireceği gibi) konular anlaşma metninde ayrıca belirtilmediyse mesela uluslararası hukukta, bu tamamlayıcı normlara bakılır.benim bildiğim by.
Aynen öyle. Mesela iki devlet bir antlaşma yapmış, ileride bir uyuşmazlık çıkıyor. Antlaşma metninde bu uyuşmazlıkta izlenecek yol tam açıkça belirtilmemişse uluslararası hukuka bakılır, ona göre karar verilir. İşte o bakılanlar tamamlayıcı norm olur.