sanatın ve sanatçının dostları,

bir kategori tanımlamak istiyorum ve bu tanıma uyan her tür dizi, her ebatta film, roman ve saire eser önerinizi hızla edinip özümsemekten mutluluk duyacağım.

olay şu: sağduyuya aykırı olayların döndüğü, kalıplaşmış davranış biçimlerinin dışında rollerin canlandırıldığı, hikayenin sık sık olağan dışı ihtimallere kaydığı, bazı sembollerin karmaşa içinde kafalara enjekte edildiği, insanın bazen sahnelerin arasında ilişki kurmakta zorlandığı, "ama bu böyle olmamalı" ya da "bu nesnenin/karakterin olaydaki etkisi ne ola?" dediği eserleri arıyorum. karakterlerin içinde bulundukları durumları tartışırken olağan dışı diyaloglar ürettiği ve bunu hikaye boyunca devam ettirdiği çalışmalar da konuya dahil. anakronizm gibi ucuz numaralar da olur.

örnekler: alice harikalar diyarında (kitap), the prisoner (dizi, 6 bölüm olarak yeniden çekilen), dava (şu kafkanın kitabı) ve benzeri..

amaç: kafamın içindeki ne işe yaradığı belirsiz gri eti tahrip etmek.

bu minvalde işleyen şeyler kabulümdür.

şimdiden teşekkürler.

 

tanım neye tekabül eder emin değilim aslında, evet sürrealizme yakın ama şart değil. yani mesela örnekteki the prisoner sürreal diyemem bana sorsalar. o sebepten örneklere göre verilecek bir cevap belki daha işime yarar.

kargn

- Mülksüzler (kitap)

- www.youtube.com

- www.imdb.com diye attım.

yokartikdahaneler

offf offf

The dreamers +1

Mülksüzler i de oku evet.

Aklima geldikce yazacagim daha bi düsüniyim.

hiçbirşeyyok

@yokartikdahaneler
ilgi alanlarımız epey yakın anladığım kadarıyla. humming cuk oturmuş sanırım. hemen tüketmeyeyim diye 10. saniyede kapadım. dreamers da methini duyduğum kadarıyla epey isabetli.

yalnız bir itiraz: mülksüzleri bitirmeme 40 sayfa falan kaldı. çok sürpriz bir son olmazsa tanıma uymuyor. ya da belki ben fazla anarşistim, konu bana göre tam olması gerektiği doğrultuda gerektiği gibi akıyor :)

kargn

senin aradigin sey icin anahtar kelimeler

surrealism / transgressive / grotesque / gothic / modern avantgarde / theatre of cruelty / pornography / gore

bir bak gel, başka da ekleriz arada.

atmacaged

@atmacaged
cruelty veya gore pek kalbimin dayanacağı cinsten şeyler değil. apışıp kalmaktan çok mana ve alaka ararken inme indirmek istiyorum. ama kalanı güzel etiketler tabii.

kargn

antonin artaud ve vahşet tiyatrosu falan diye arattir bakalim google'da, hemen karar verme. ortalik yerde adam s.kmiyorlar afedersin, yapilan bir tür yabancilastirma. elini de korkak alistirma, beynimi özgürlestirecegim diyorsan, bildiklerinin tersini yapiyor olman lazim.

atmacaged

postmodernizm ve absürd tiyatro olarak da aratabilirsin.

ütopya

pek anlamamis olabilirim ama basligi gorunce aklima the holy mountain geldi.

ainothia

bu da aklıma existenz'i getirdi*, hatta buradan hareketle genel olarak cronenberg sinemasına bile göz atın. atmadıysanınız. orijinal the prisoner'a da bak bakmadıysanız.

*kemikli deniz canlısı benzeri, ne olduğu belli olmayan, daha sonra bir iki değişiklikle silaha dönüştürülen bir nane vardı. şu sorduğunuz ikinci soru aha bu nesneyi, dolayısıyla da existenz'i aklıma getirdi.

son anda da şu geldi şimdi: jacob's ladder.

bir ek daha: bence new-wave bilim kurgu yazınına da rahat rahat dalabilirsiniz. özellikle de philip k. dick'e. do androids dream of electric sheep'i okuyun, ardından da, belki kitaptaki o müphem havayı o derecede vermeyebilir ama blade runner'ı izleyin, tam olsun.

lem de bir diğer önerim.

sanat guresi

yapmaya çalıştığım şeyin şarkısını yapmışlar:
jefferson airplane-white rabbit

şu sözlere bakınız ey cemaat:

when logic and proportion have fallen sloppy dead.
and the white knight is talking backwards and the red queen's off with her head
remember what the dormouse said
feed your head
feed your head

filmi de var, yeni izledim hatta, spoiler vermeyim diye susuyorum şu an. ama onu da izlerken durumu anladım, acayip tesadüf oldu tam şu üstteki duyurudan sonra. hayat ne garip.

kargn

the lost room
logan's run

meriadoc

shinboru ve taste of tea ikisi de film

kediebesi

bad boy bubby

orhan tv
1

mobil görünümden çık