x takım, kendi evindeki 10 maçın 8'sini kazanıyor.
deplasmandaki 10 maçın 3'ünü kazanıyor.
bir sonraki maçın tahmini sadece bu verilere göre yapılacaksa, ve takım deplasmanda oynayacaksa ağırlık nasıl verilmeli?
neticede kendi evinde hemen hemen tüm maçlarını kazanan güçlü bir takım var, ama deplasmanlarda da çok etkisiz. sonraki maçın tahmini yapılırken, deplasmanda aldığı yüzdenin %x'i, evinde aldığı yüzdenin %y'si hesaplanmalı demeliyiz. ama bu yüzdeyi nasıl seçmeliyiz?
ve bunu her bir takım için uygulayacak olsak, nasıl bir mantık kurmalıyız? işte kimi evinde çok iyidir, kimi deplasmanda, kimi her ikisinde de kötüdür. bunların her birine verilmesi gereken ağırlığı nasıl hesaplarız ortak bir mantıkla?
Sadece bu veriler ile hesaplamak matematik işi değildir.
Matematiğe başvurmak için bunun insandan bağımsız bir olay olması gerekir.
Mesela bir makina yazın yaptığı 10 işlemden 8 ini başarılı yapıyor, kışın yaptığı 10 işin 3 ünü başarılı yapabiliyor ise matematik devreye girebilir.
Ama futbol takımı için etken daha fazla. rakip, sakat oyuncu, hakem, tribün,,, insan devreye girdikçe matematiğin rolü azalır. Verdiğiniz verilerle matematikden bahsetmek doğru olmaz.
Not: beşiktaşlıyım.
20 maç istatistik yapmaya yetebilir, fakat bu tek taraflı bakılarak değil de rakibinin istatistiklerini de alarak yaklaşık yapılabilir gibi geliyor bana.
@godless, rakibin istatistiklerine dair de bişiler düşündüm de. asıl derdim zaten kusursuz bir tahmin yapmak değil.
öyle otobüste giderken aklıma takıldı bu düşünce.
sonra bu tarafta takıldım.
takımın evsahibi ve deplasman performansına göre, bir ağırlık vermem gerekir diye düşündüm sonraki maçın tahminine göre. deplasmanda çok kötü olan bir takımın, sonraki maçını tahmin ederken tüm maçları aynı ağırlıkla almam doğru olmaz, deplasman maçlarındaki performansını ağırlıklandırmam gerekir dedim.
dedim de dedim.