Konsantrasyon ve dikkat eksikliğinden muzdaribim. b12 veya demir eksikliğinden falan kaynaklı olabileceğini düşünüp dahiliyeye gittim, kan vermem için yönlendirdiler ve 3 tüp kan verdim.

Şimdi ben direkt psikiyatri'ye gitsem, kan tahlil sonuçlarıma bakıp b12, demir eksikliği ya da kansızlık falan var mı diye kontrol edip anlayabilirler mi? Yoksa bu değerleri yorumlama işine sadece dahiliye mi bakıyor?

(Bunu sormamın sebebi de kan değerlerimde bi sorun yoksa zaten mecbur psikiyatriste gideceğim, bir daha uğraşmayayım kan tahlillerinden ikisi de anlayabiliyorsa.)

 

Tabi ki anlayabilir. Doktor sonuçta.

inthechaos

anlarlar tabi ya, psikiyatrist dediğin de doktor sonuçta, hatta mesela benim hipotiroid i de kan tahlili yaptırtıp o tahlilden psikiyatrist tespit etmişti, yılda bir kaç kere de tam idrar tahlili kanda bilmemne tahlili yaptırıyor, kendi değerlendiriyor hep.

alice practice

adamlar 6 yıl normal tıp okuyorlar zaten diye biliyorum. Yani hem normal doktor hem psikiyatristler.

Harpp

anlarlar mutlaka. hatta bir öğrenci bile anlar, tahlil sonuçlarınız elinizde mi?

tarcinvemizika

tarcinvemizika: tahlil sonuçlarını almak aklıma gelmedi :/ hastane sisteminde kayıtlı olduğundan doktorlar görebiliyor diye gerek duymamıştım. alsaydım keşke burdan da sorardım gitmeden önce bi.

dennys

b12-demir-kansızlık tahlile bakılarak çok kolay anlaşılan şeyler. anlayacaktır psikiyatr da. geçmiş olsun

tarcinvemizika

doktor olduğuna göre anlar.

rock n roll

Psikiyatriste gidip konsantrasyon ve dikkat eksikliğinden bahsedersen sana çok rahat bir şekilde Concerta falan gibi ilaçları dayar. Onun yerine dengeli beslenip spor yaparsan bu çok daha iyidir. Bugün psikiyatriye bağlı olarak satılan ilaçların büyük kısmını bu dikkat ekisikliği saçmalığı oluşturmaktadır. Türkiye'de de Concerta moda bu sıralar. Nereye gitseniz dayıyorlar böyle ilaçları. Dünyada bu konuyla ilgili ciddi mücadeleler veriliyor. "Ritalin Çözüm Değil" kitabını okumanızı öneririm. Doktorlarla anlaşmalı ilaç sektörü bu işten müthiş para götürüyor.

at avrat braveheart

doktorlar için ilaç şirketleri ile anlaşmalılar diyip töhmet altında bırakmak doğru değil. oturduğunuz yerden bu işi yapabilmek için 10 yıl eğitim almış bu insanları suçluyorsunuz ancak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar eğer tedavi görmezlerse 18 yaşından sonra kişilik bozukluğu gelişeceğini gösteren onlarca çalışma var.

doktorlara başlatılan bu sistemli karalama kampanyasının bir parçası olmamak hepimizin yararına olacaktır.

tarcinvemizika

Size katılmıyorum. Konuyla ilgili çok sayıda araştırma var. Ben namusuyla çalışan hiçbir doktorun töhmet altında kaldığına tanık olmadım. Tıp sektörü önce içindeki pislikleri temizlesin. Dikkat eksikliği, konsantrasyon sorunları gibi "rahatsızlıklar" üzerinden önce hastalık yaratıp, sonra da bunların ilaçlarını piyasaya sürüp para kazanmanın neresi doğru? Örnek vermek gerekirse Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Irving Kirsch "Plasebo ve antidepresan kullanımını karşılaştırdığınızda klinik olarak ciddi bir farktan bahsetmek mümkün değil. Antidepresanlar çözüm sunmakta çok sıkıntılı olduğu gibi çok ciddi riskler de taşıyorlar." diyor. İsterseniz böyle başka kaynaklar da gösteririm size. Şimdi Irving Kirsch yalan mı söylüyor? Ben size söyleyeyim; yalan söyleyenler ilaç şirketleri ve onların kuyrukçusu olan doktorlardır. Her yerde ilk olarak terapi uygulanmalıdır. Daha terapinin ilk dakikasında ilaç yazarsa "doktor" ben orada kasıt ararım. Çok ağır depresyonlarda bir süre düşük miktarlı ilaç kullanılabilir, o da çok iyi takip edilmesi koşuluyla. Daha yan etkileri bile yeterince belli olmayan ilaçlarla insanların sağlığıyla oynamak doğru değil. Terapi uygulayan, hastasıyla ilgilenen bir psikatriste, psikologa, doktora lafım yok; ama dikkat eksikliği efsanesiyle milleti soyanlardan tiksinti duyuyorum.

at avrat braveheart

" Çok ağır depresyonlarda bir süre düşük miktarlı ilaç kullanılabilir" bu görüşünüzü ne eğitiminize borçluyuz?

türkiye'de uygulanan ilaç reçeteleri dünya sağlık örgütünün (who) klavuzlarında yazanlardır. yani türkiye'de hangi tanıda ne veriliyorsa, amerika'da da, ingiltere'de de o veriliyor.

örnek verdiğiniz psikiyatrı tanımıyorum, ancak bilimsel konularda yalan filan söz konusu değildir, görüştür. tıp eğitimi alıp hakim görüşün aksine kanıt sunup değiştirmediğiniz sürece bu rahatsızlıkların tedavileri budur, bunlar uygulanır.

tarcinvemizika

İsterseniz buna "rahatsızlık" demeyin. Para kazanmak amacıyla "uydurulan safsatalar" diyebilirsiniz. Üniversiteye gidince doktor olmuyorsunuz, diploma almakla doktor olunmuyor, sadece okumuş olunuyor genellikle. Adını yazdığım doktoru da tanımıyorsanız o sizin sorununuz. Bilmiyorum, tıp eğitimi mi alıyorsunuz siz? Eğer o eğitimi alıyorsanız FDA'nın WHO'nun ne gibi lobiler tarafından yönetildiği de biliyorsunuzdur. Bana yaptığınız yorumda "bu görüşünüzü ne eğitiminize borçluyuz?" ifadesini kullanmışsınız. Tipik eğitimli kibrine sahipsiniz :) Fakat atalarımızın da ifade ettiği gibi "Eğitim cehaleti alır, eşeklik baki kalır". Şu haberlere bir bakın isterseniz, belki biraz bilgilenirsiniz: hurarsiv.hurriyet.com.tr

arsiv.ntvmsnbc.com

www.iyibilgi.com

Size iyi geceler diler, insanları yanlış yönlendirmemenizi temenni ederim.

at avrat braveheart

kabalık ediyorsunuz, ben size hiç hakaret etmedim. tutup eşeklik baki kalır tipi bir söz söylemeniz son derece gereksiz. gereksiz olması dışında kaba.

kibirli olduğum için de eğitiminizi sormadım, neredeyse reçete yazıp doz söylüyorsunuz da, bunu yapabilmek için eğitim almış olmanız gerekir bu konuda. bunu sordum size.

sizinle tartışılarak bir yere varamayacağım ortada, hala hiçbir tıp eğitiminiz olmamasına rağmen beni insanları yanlış yönlendirmekle suçluyorsunuz, tuhaf. keşke herkes kendi işini yapsa, kendi uzmanlık dalında konuşsa. neyse bir yere varmak olanaksız. iyi günler.

tarcinvemizika

unutmadan, örnek verdiğiniz Irving Kirsch de link verdiğiniz ayşe arman röportajındaki uzman da psikolog. yani ilaç yazmayan, yalnıza terapi yapan uzmanlar. ne kadar ilginç bu kadar radikalce ilaç yazılmamasını savunmaları, siz bu konuda bir bit yeniği olabileceğini düşünmüyorsunuz herhalde.

tarcinvemizika

Verdiğim örnekteki kişiler işlerini namusuyla ve dürüstçe yapıyorlar. İlaç propagandası yaparak cep dolduran kişiler değil. Bakın burada ağrı kesici kullanmaktan ya da antibiyotik kullanmaktan bahsetmiyoruz, hastalık pazarlamaktan ve buna bağlı olarak hayali ilaçlar satmaktan bahsediyoruz. Kabalık kısmına gelince de kusura bakmayın para için insan sağlığıyla oynamak söz konusu olursa onun gerektirdiği kadar kabalaşırım. Psikologların ilaç yazamamasından dem vurmuşsunuz. Peki antidepresan karşıtı psikiyatristler hakkında ne düşünüyorsunuz? İsterseniz o konuda da bilgi vereyim size. Pardon ben bilgi veremem, ben tıp eğitimi almamıştım pardon :) Gidin o zaman Tanju Sürmeli, Alper Hasanoğlu'nun antidepresanlar hakkında ne dediklerine bakın. Hadi ben "eğitimsizim", onlar tıp eğitimi almışlar. Sizin konuyu araştırmama ihtimalinize karşı isterseniz kendilerinin görüşlerini buraya yazayım. Bakın Tanju Bey ne demiş: "Amerika'da çocuklar, okulları basıp insanları öldürdüler. Bu çocukların yüksek oranda antidepresan kullandığı görüldü. Gençlerin önemli bir kısmı, bu ilacı kullanırken suç işledi. Bazı antidepresanların intihar ve başkasına zarar verme düşüncesini artırdığı anlaşıldı. 3.5 yaşındaki çocuğa antidepresan verenler var, bu yanlış!". Ayrıca Alper Hasanoğlu'nun da ne dediğini yazayım: "İlaçların çoğu zaman bir kaçış noktası olduğunu söylemiştim. Ben psikoterapinin yararlı olduğunu düşünenlerdenim. Tüm meslektaşlarım için söylemiyorum ama yurt dışında sistematik bir psikoterapi eğitiminden geçmemiş ya da İstanbul'da Davranışçı Terapiler Derneği'nin terapi eğitimini almamış psikiyatrların dünya standartlarında bir terapi yapabilmeleri teorik olarak mümkün değil. Tabii ki, kendi psikiyatri ihtisasları sırasında psikoterapiden faydalanabilirler. Ama bu psikoterapi değildir." Umarım bu bilgiler biraz aydınlatıcı olmuştur. Benimle tartışmaya girmeniz bir açıdan iyi, sizin gibilerin ilaç-psikiyatri-depresyon-dikkat eksikliği gibi konularda ne kadar bilgisiz olduğu ortaya çıkıyor. Böyle olunca da insanların bu sektörü sorgulaması daha kolaylaşıyor. Bu fırsatı tanıdığınız için teşekkür ederim. Bir de size birkaç yazı daha okumanızı öneririm. Belki gelişiminize katkısı olur. Saygılar.

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

ekonomi.milliyet.com.tr

at avrat braveheart

(bkz: the myth of the chemical cure)

kansascity shuffle
1

mobil görünümden çık