sevgili 'çay'kovskiler,


zaten oldum olası uyku sorunu yaşayan, zor uyuyan, kolay uyanan, çok uyumak istese de uyuyamayan biriyim.

ama son aylarda bazı sıkıntılar etkisiyle daha da kötü hale geldi.

yıllardır pasiflora en yakın arkadaşım bu konuda. arada da başka ilaçlar katılır tek tük.

ama bayağı çok yerden melisa çayını duyuyordum uzun süredir..

nihayet aldım ettim önceki gün. ve aynı akşam bildiğimiz çay gibi demledim. büyük bir bardak içtim. çok demlemişim herhalde, aynı çayı ertesi akşam da bir bardak içtim ama rengi bayağı koyulaşmıştı. faydasını henüz pek fark edemedim.


özet;
bu çayın demlenme şekli nasıldır, bildiğimiz çay gibi demleyip daha sonra tekrar içebiliyor muyum, yoksa her içeceğim zaman bir bardaklık azıcık kullanıp mı yapıyorum? ya da ıhlamur gibi kaynar suya koyup kaynatıp sonra da bitene kadar bir kaç gün boyunca içebiliyor muyum?

yapan, eden, bilen?
teşekkürler,

 

ben birkaç taze yaprağını ıhlamura karıştırıp içiyorum.
ama kurutulmuş halini sarı kantoron ile karıştırıp için.
normal bitki çayı gibi yapıyorsun.
tek seferde demleyip bitirmek iyidir.

goldentitan

Bence çayla, çörekle uğraşacağınıza Cerrahpaşa ya da Çapa'da üniversitenin uyku bozuklukları merkezine gidin. Listesi şurada var: www.ruyalar.com Üniversite hastanesine giderseniz fiyatı da ona göre çok uygun olacaktır. Fakat Amerikan Hastanesi, Alman Hastanesi gibi yerler sizin cüzdanınızı boşaltmak için kapıda karşılayacaklardır. Uyku sorunu yaşıyorsanız son yıllarda çok popüler hale gelmiş olan Remeron, Atarax, Xanax, Nervium gibi ilaçları kesinlikle kullanmayın. Bunlardan Remeron bağımlılık yaratan ve tüm vücut dengesini bozan bir ilaç. Çok güçlü oldukları için insanlarda bayağı bir etki yaratıyorlar, sonra kısa sürede vücut bağışıklık kazanıyor bunlara karşı. Ben Papatya, Yasemin, Melisa çayı içmiş, ağır buhranlar yaşamış dönemlerde ilaç kullanmış ve bunların hiçbirinin uzun vadeli olarak bir boka yaramadığını görmüş, çevresinde de böyle sorunlar yaşayan insanlar tanıyan biri olarak size üniversitede bir merkeze gitmenizi öneririm.

at avrat braveheart

Melisa ve adaçayını french press'te demliyorum. Pratik ve kolay oluyor. Bende şu press var: www.kaboodle.com

French press'in içine kafi miktarda melisa atıyorum. Üstüne de içeceğim kadar kaynar su. 10 dk bekliyorum ve süzdürüp bardağa ekliyorum. Mis gibi oluyor. İstersen şeker de ekleyebilirsin.

Yalnız adaçayını 5 dakikadan fazla bekletme, acı oluyor.

gyroscope

rezene ve papatya karışımı da iyi oluyor, tavsiye.
www.google.com bu tip aparatlarla da kolay oluyo.

kediebesi

önce herkese teşekkürler.

@goldentitan,
bunu bile bayağı uzun süre sonra alabildim. yoluma çıkmıyor, ya da ben unutuyorum falan.. unutmazsam sarı kantaronu da alayım;)


@at avrat braveheart,
açıkçası henüz ciddi bir sorun olarak kabul etmiyorum ısrarla. çünkü kendimi bildim bileli ışıkta, seste uyuyamayan, çabuk uyanan biriydim zaten. o yüzden bünyenin normal hali olarak kabul etmek işime geliyor. pasiflora da işimi görüyordu. en azından uyku boyunca sağa sola dönüşlerimi, film şeridi gibi tüm uyku sürecini hatırlamıyorum.

arada sırada da haftasonları da laroxly ve adını hatırlamadığım başka ama saydığın ciddi ilaçlardan olmayan daha hafiflerini kullandım.

şimdi en zararsız (bağımlılık veya diğer başka kötü etkileri olmayan) olan bitkileri denemek istiyorum. eğer faydasını görürsem ne ala. biraz da placebo etkisi olacağını düşünüyorum.

bir de bu sıkıntılı dönemin bitmesini bekliyorum. malum, psikolojinin düşmesi (buradaki konumuz olan uykusuzluk gibi) bazı sorunları daha belirgin hale getiriyor.

eğer bütün bunlardan sonra hala ciddi seviyede devam ediyorsa, en son o zaman dediğin yolu izlemeyi düşünüyorum. kendimi ikna edersem tabi..


@gyroscope,
melisa + sarı kantarona adaçayı da eklendi;)
french press üşenip uğraşmayacağım bir şey. demleme parçası olan porselen büyük kupalar var belki onlardan alırım. diğer yandan kediebesi'nin bahsettiği saplı süzgeç de evde mevcut, o bile işimi görür sanırım.


@kediebesi,
rezene ve papatyayı da deneme sırasına koyuyorum. uzun saplı olan kapalı süzgeçten vardı bende, onu kullanayım bari.

holy diver

@holy diver Öncelikle bitki çaylarının olumlu etkileri olabiliyor tabii ki. Fakat bunlar sınırlı ve her insanda işe yaramıyor. İçeceğiniz çayların tansiyona, bağışıklık sistemine, kadınlarda regl dönemi ve hamilelik konusunda enteresan etkileri olabiliyor. En basitinden adaçayının sakinleştirici etkisi nedeniyle çok fazla ünü var. Fakat bu çayları satanlar olumlu etkileri kadar, mesela tansiyona olan olumsuz etkilerinden bahsetmiyorlar. Son zamanlarda ekinezya çayı efsanesi çıktı ortaya. Oysa ki Multipl Skleroz hastası birinin ekinezya içmesi son derece tehlikeli. Bazı ilaçlarla da çayların bir arada kullanılmaması lazım. Bu nedenle size dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

at avrat braveheart

@at avrat braveheart,

bağışıklık sistemimin çok güçlü olduğunu söyleyebilirim.
herhangi kronik ya da değil bir sağlık sorunum da yok (en azından benim bildiğim/yaşadığım)

evet ben de ister ilaç ister bitki olsun, her şeyin her bünyede (iyi veya kötü) farklı etkiler yarattığına inanıyorum. zaten bu yüzden bu çayları kendim deneyip etkisini görmek istiyorum. dilerim olumlu etkileri olur.

ben her konuda olduğu gibi asla satıcıların söylediklerine bakmayan biriyim. kendim araştırma yapıp karar vermeyi tercih ediyorum. melisa çayını da nette araştırdıktan ve çevremde faydasını gördüğünü söyleyen insanlardan duyduktan sonra aldım.

tekrar teşekkür ederim bilgilendirme için.

holy diver
1

mobil görünümden çık