selamlar arkadaşlar,
şimdi yanda bi stress-strain diagram var, bu diagramda TS değeri'nin yani 'çekme dayanımı'nın malzemenin incelmeye başlamadan hemen önceki stress değeri olduğunu biliyorum.

bu noktadan sonra grafiğe göre stress düşmeye başlıyor. ama bizim bildiğimiz stress formülüne (stress=F/A) göre stress'in bu noktadan itibaren düşmesi değil, aksine artması gerekirdi fracture oluncaya kadar, çünkü kesit alanı daralıyor. işin içinden çıkamadım?

 

malzeme kitabından direk yazıyorum;

"çekme dayanımı mühendislik gerilme-gerinme çizgesinde ulaşılan en yüksek noktadır. mühendislik gerilmesi numunenin başlangıçtaki kesitini temel aldığından, eğer numune kesitinde bölgesel bir daralma olursa(yaygın olarak boyun verme denir) kopmaya kadar gerinme arttıkça mühendislik gerilmesi küçülecektir."

william w. smith'in malzeme kitabından syf 252.

sizin aradığınız, kafanıza takılan nokta "boyun verme" olayı. bir de bu şekilde araştırın.

artikbenimdebirvolvomvar

Emin olmamakla birlikte sebebinin deformasyon oldugunu tahmin ediyorum. Malzeme bu bolgede artik ustundeki yuke kendi ic direnciyle cevap veremedigi icin, tasiyamadigi kadarina deforme okarak reaksiyon gosteriyor. Bu sebeple karsi konulabilen, yani stress dedigimiz seye sebep olan kuvvet miktari aslinda onceki duruma gore daha dusuk kaliyor.

sAINT

maksimum stress ten sonra malzeme yapısı bozuluyor, artık curve un başındaki yapı değil kuvvet uyguladığın. her birim artışında farklı bir cisim oluyor. giderek daha az bağ karşı koyuyor, sonunda da kopuyor.

malzeme plastikleşme noktasından sonra bozulmaya başladığından ondan ötesi için senaryo bu yüzden farklı

sttc
1

mobil görünümden çık