Hocandan kaynaklanıyordur bence.
Konu benim için şöyle bir özetten oluşur:
Genelde zamanla (ya da pozisyonla, vs) değişen niceliğin değişimini ifade edersin, denklem oluşur, bu diferansiyel denklem olur. Burada durumu basitleştirip denklemle ifade edebilmek gerekiyor. Bu da x,y,z'yi öğrenmeye başladığımız ortaokul zamanında kazanılması gereken bir beceri.
Sonra bu denklemi çözersin. Belli kalıplar vardır belli denklem tipleri için. Derste bir kısmı işlenmiştir zaten.
Boundary condition'lari çözümüne koyup bilinmeyen katsayıları sabitleri filan bulursun.
Böylece sistemin parametrelerinin (sıcaklık, büyüklük, hız, konum vs) zamanla (ya da pozisyonla) nasıl değiştiğini (belli boundary condition'lara göre) bulmuş olursun.
Bol problem çözmeden okuyarak diferansiyel denklem çözümü öğrenilmez. Bol bol soru çözmelisin. Kolay gelsin.
Dif cidden çok basit ders. Mat 1, Mat 2 ve Mühmat arasındaki en kolay dersti, ha ben de ilkinde geçemedim ama olsun.
Belli kural ve kalıplar var. Onları ezberle ve sık sık pratik yap, her türlü halledersin.
türev ve integral biliyorsan çok kolay bence de. birkaç tane denklem türü var, hangisi olduğunu bulman lazım, ondan sonra dönüştüre dönüştüre sonuca ulaşıyosun sonuçta.
Diferansiyel denklemleri ben de bir kaç yılda verdim ama verdiğim sene oha nasıl bu kadar salakmışım dedim kendi kendime. hakikaten bence de üniversitedeki matematik derslerinden en kolay olanı.
her denklemin belirli bir dizilimi var. sizin yapmanız gerken sadece sorudaki denklemin hangi denklem oldugunu bulmak. çözümleri çok basit. Epey vakit geçti ama mesela, linner denklemin çözümünü öğrenin, akabinde bernoulli denklemini lineer e dönüştürerek çözüyordunuz, riccatti yi de önce bernoulli ye ordan lineer e sanırım. tam hatırlayamadım şimdi ama denklemler standart bir özellikte ve hepsinin standart bir çözümü var. hiç şaşmıyor. siz sadece sorudaki denklem hangi denklem tipi onu bulacaksınız. gerisi geliyor.
ispatarı okursan güzel anlarsın, d ile cok zor geçtim, sonra lazım oldu bastan tekrar calisip boyce diprimanin nerdeyse butun sorularini cozup ispatlarini yaptim.
dif sikinti yapacak ders degil tek sorun calculustan itibaren ezberletilen algoritmik matematigin, x2 nin turevi 2x dir kafasinin sonunda patlamasidir.
ogrencinin en buyuk takildigi nokta x in y nin y nin turevinin ne oldugunu tam olarak anlamamasi ezbere gitmesi, bunkarin harften sembolden ibaret gorulmesi
mesela neden formule ihtiyacin var hio merak etmedin mi y' = 2xy nin x e gore integralini direk alirsan ne olur ? bagimli degisken neden bagimliyken kismi turev alinirken ya da cift katli integrallerde yok sayilip sabit sayi kabul edilir gibi matematigin oturmamis ezberci biciminin sonucudur.
kaliplari exberlemeni onermem sinavda iice sasiirsin.