Şimdi bu konuyu araştırdım. İnternette özellikle iki farklı görüş hakim.

Birinci görüş der ki;

- Penaltının avantajı olmaz. Futbolcuya ceza sahası içerisinde takım arkadaşına pas attığı veya şut çektiği sırada rakip takımın oyuncusu faul yaptığı anda oyun durdurulur. gol olsa dahi gol geçersiz sayılır. Penaltı kullanılması sağlanıp, rakip takım oyuncusuna sarı/kırmızı kart verilir. Penaltının avantajı olmaz.

Diğer görüşte der ki;

- Futbol oyununun tamamında "avantaj" durumu geçerlidir. Penaltı olması gerekse dahi avantaj ve %100 gol pozisyonu var ise avantaj vardır. Gol olduktan sonra hakem rakip takımın oyuncusunu kart ile cezalandırabilir.


Bunlardan hangisi doğru?

Ayrıca 2. görüşte takım arkadaşına pas atarken avantaja girse ve adam vuramayıp aut olursa ne olacak? Hakem geri dönüp penaltı diyebilir mi?

 

avantaj kullanılıyor genelde. en son hatırladığım manu-gs maçında, muslera adamı düşürmüştü buna rağmen yerde vurmuştu manu'lu oyuncu.

genel anlamda bakınca, muslera'ya kırmızı verilmezi elzemdi ama adam sırf vurdu ve gol oldu diye kırmızıdan kurtuldu.

akatreil

gs manu maçında carrick'in golünde olduğu gibi avantaj olabilir. eğer carrick orada auta vursaydı hakem penaltı verecekti ama gol olduğu için vermedi.

xenophobe

doğru cevap birinciyse eğer tartışılacak bir durum yok. ama ikinciyse eğer, gol olursa gene tartışılacak bir durum yok. ama pozisyon gol olmazsa hakemin dönüp penaltıyı vermesi lazım zira orta sahada yapılan bir faul avantaja bırakıldığı zaman avantaj anında kaybedilirse eğer hakem dönüp faulü veriyor.

edit: doğru olan ikinci bu arada, yazmayı unutmuşum.

edit2: www.ligtv.com.tr
şifo mehmet arada söylüyor hangisinin doğru olduğunu. yani cevap 2.

eyyorlamam bu gadar

penaltıdan sonraki ilk hamlede (pas veya şut) gol olursa gol sayılır. yoksa penaltı. normal avantaj kuralı işlemez. bkz: manu-gs maçı.

orange coffee

@eyyorlamam bu gadar

İşte aradığımız hangisi doğru ve geçerli kuraldır?

secretcode

başta şunu söyleyebilirim net bir şekilde, penaltı pozisyonu var yani adama faul yapıldı ama son anda adam vurdu gol oldu. evet posizyon penaltıdır ama hakem golü iptal edip penaltı vermez. oyun devam etmiş ve gol olmuş sayılır. gol olmazsa ancak penaltı verilir.

buna göre 2. görüş geçerli. ama sanıyorum ki bir karışıklık olmuş durumda. notta yazdığın gibi adam pas attı arkadaşına ama gol olmadı, evet hakem dönüp penaltıyı verir. çünkü ilk pozisyonda faul olmasa gol şansı çok yüksek ve engelleniyor. yani karar gol olmadığı takdirde penaltı.

acemiyazar

www.youtube.com 1.25 te bariz penaltı+kırmızı kart olmasına rağmen pozisyon devam etmiş ve oyuncu golünü atmıştır.kart verilmemiştir.

error522

burada baz alacağımız kavram "bariz gol şansını engelleme" dir. gol olduğu için de bu şans engellenmemiş olur ve avantaj uygulanır.

rastgelebiri

en büyük avantaj gol
sonra penaltı
sonra .. gidio işte serbest vuruş filan diye :)
ama futbolcular penaltı olduğunda düştüğünden avantaja oynatma gibi bir durum yok. çalıyor direk. başkası geldi tamamladı gol oldu pek görülen bir durum değildi çünkü aradaki süre de çok kısa.

el ile şöyle de bir durum var mesela. rakip oyuncu sizin topunuza kale çizgisi üzerinde el deydi.
a) yine de gol olduysa , golün avantajı var gol + sarı kart
b) gol olmazsa , penaltı + kırmızı kart.

baktığında hareket ikisinde de ayni. ayni adam ayni eli deymiş. ama öyle farklı işte..

sadun.net

collinaya danistik cevap 2

serabetan
1

mobil görünümden çık