Kanserin, AIDSin araştırıldığı gibi başka hastalıklar için de yapılabilecek şeyler var mı? Ne tür hesaplamalar yapılıyor, işlemci gücümüz neye yarıyor anlamıyorum ben, ondan soruyorum.

Hiç tedavisi olmayan ya da başarımı düşük tedavi yöntemleri olan her hastalık için böyle bir şey yapılabilir mi? Örneğin alerji, romatizma, hepatit... Eğer böyle bir imkan varsa, bu muazzam güçten niye daha çok yararlanılmıyor?


 

acele işim olduğu için 1-2 soruya cevap vereyim:
işlemci gücü bilgisayarın daha hızlı ve böylece daha kısa zamanda daha çok iş yapabilmesine yapıyor.
başka şeyler var elbet boinc diye bakarsan bir şeyler bulabilirsin. world community grid de ilk çıktığında sadece aids için destek veriyordu ama şu anda 6-7 şey daha olması lazım.
edit: ekşi sözlük cpu power'da bu konu biraz daha ayrıntılı inceleniyor.

sanal uyku

Bu isin uzmani falan degilim ama bildigim kadariyla birseyler yazayim. Gridlerin bir uygulama tarafindan kullanilabilmesi icin yapilacak isin paralellestirilebilmesi gerekiyor. Islenmesi gereken veri cok oldugunda ve verilerin paket paket islenmesi birbirine bagimli islemler olmadiginda bu paralellestirme isi kolaylasiyor. Tiptaki bilinen uygulamalari molekuler duzeyde yapilan benzetimler (protein katlanmasi, molekul eslestirmesi) ve DNA parcalarinin butunu olusturacak sekilde dizimi. Bunlari yapan algoritmalarin temelinde deneme-yanilma ve genis bir uzayda arama yapmak var. Bunlar da bol-parcala yontemiyle paralellestirilebilen isler oldugu icin gridlere dagitilabiliyor. Bahsini ettiginiz hastaliklarin tedavilerini bulmak icin kulllanilan yontemleri bilmedigimden gridlerin faydali olup olmayacagini da bilemiyorum. Ama bana sonlu eleman benzetimi herseyi cozermis gibi geliyor.

sethi
1

mobil görünümden çık