2 haftadır Euroleague maçlarına bakıyorum da habire üçlük, içeri drive ederken dışarı pas çıkaran sonra bir bok olmayınca tekrar geri dönüp topu alan oyun kurucu ve pick & roll. Salak salak oynuyorlar deli oldum bu şerefsizlere. Haksız mıyım arkadaşlar?




 

sen nba ile kıyaslıyorsun bence avrupa basketbolunu. bence hiçte fena değil.

lionel andres

su siralar takimlar hazir degil ve daha cok tras maclar oynaniyor. final 8 civarini geldiginde tadindan yenmez. sen nba ile kiyaslamissin ama nba daha cok bireysellige dayalidir avrupa'da ise bir butundur. nba finalleri disinda avrupa daha iyidir. amerikanin pazarlama stratejileri gozunu boyamasin.

lorenzen

Avrupa= Fundementalın tavan yaptığı, belli çizgiler üzerine, genelde boş adam bulma ve set hücumları.

NBA= Arada set hücumları, son saniyelerde top dışarıdan sokuluyor ya timeout alınca, orada set hücumları, genelde tek başına gidip penetreyle smaç, spektaküler üçlükler...

en iyi örneklerinden biri: www.youtube.com

wayne

wayne super orneklemis. o maci da tesadufe canli izlemistim. avrupa basketbolunda pek boyle olaylar olmuyor. gecen sene spanoulis'in yaptiklari bile rakamsal olarak cok etki etmiyor. sahadaki etkisi cok daha buyuk. ama nba'de tripple doublelar girla. ibaka blokla falan yapiyor o derece. ikisini de severim orasi ayri.

lorenzen

bana da nba iğrenç geliyor bi o smaç basıyor bir diğeri, adamlar uçuyo falan, çok yetenekli hayvani adamlar var, şova yönelik basketbol oynanıyor, savunmalar desen sistemli ve ciddi değil. Avrupa basketbolu daha insancıl, sistem, savunma, mücadele üstüne kurulu. Euroleague ilerleyen turlarda çatır çatır basket oynanıyor boş şut diye bir şey yok hacı daha ne olsun.

neverletyougodown

Ya kusura bakmayın da, verilen bilgiler çok kulaktan dolma olmuş. Fundemental denmiş, sorarım size Tim Duncan'daki fundemental eurolig oyuncularının toplamında var mı? Hangi euroleauge takımı lakers'ın üçgen hücumunu uygulayabilir, San antonio'nun hareketli hücumunu hangi euroleague takımında gördünüz ? Doc Rivers gibi kaç koç var hücum seti çizen avrupa'da ? Bunlar hep kulaktan dolma.

Euroleauge oyuncuları yeteneksiz ve çirkin basketbol oynanıyor. 3 sayı fark varken faul yapılıyor son saniyede mesela, yugoslav faulü iğrençliğine hiç girmeyeceğim. Nba'da hiçbir halt olamayan Farmar euroleague'de döktürebiliyor. Nba'e gidip gelen avrupa oyuncuları o kadar seviye atlıyorlar ki, ülke şampiyonalarında dalga geçiyorlar diğerleriyle neredeyse. (Gasol kardeşler mesela)

Savunmalar sistemli ve ciddi değil denmiş, playoff'larda uygulanan savunmayı ortalama bi euroleague takımına yapsan o maç 100-55 falan biter. Eğer bi takımda o kadar yetenekli bir adamınız varsa tabi ki oyunu onun üzerine kuracaksınız ve bireyselliğe izin vereceksiniz. Elinizde kobe, james, wade bunları bırak joe johnson falan varsa bile o adama set çizip boş orta mesafe şutu mu yaratacaksınız? Tabi ki elinizde yetenek varsa o yeteneği insanlara izletmelisiniz.

jangbogo

Kulaktan dolma denmiş de, kulaktan dolma bile olsa genel geçerliği var söylenenlerin. Playoff'taki sıkı savunma falan hikaye. İstediği kadar güçlü, fiziksel olsun oyuncular, Amerikan milli takımının 2006 yılında Japonya'da Yunanistan karşısında düştüğü rezil durumu hatırlatmak lazım. O zaman da kadroda Melo, Lebron, Howard vs. azmanlar vardı ama Avrupa basketbolunun taktiksel üstünlüğü karşısında Yunanistan'a hem de oyun olarak ezilerek yenildiler. O maçta Papaloukas, Diamantidis ve Spanoulis'in pick&roll'larına çare bulamadılar. Hatta önceki iki turnuvada da rezil oldukları ve Avrupa basketboluyla başa çıkabilmek için NBA antrenörlerini es geçip Duke koçu Kryzsewszky'yi getirdiler takımın başına ve 2006'dan beri sonuç ne olursa olsun onun yönetimindeler. İstedikleri sonuçları geç de olsa almaya başladılar ama zaman gerektirdi adaptasyonları.

Durum şudur ki NBA'de fiziksel ve bireysel sertlik ne kadar fazla olursa olsun Euroleague'deki yardım savunması ve yardım savunmasının sertliği NBA oyuncularını bile yıldıracak seviyede. Oyuncu performanslarını da örnek göstermemek lazım, yanlış bir karşılaştırma. Biri Gasol kardeşler gittikten sonra şöyle oynuyor, orada bir halt olmayan Farmar bile nasıl oynuyor derse ben de önceki sene Barça'da rotasyonda oyun kurucu pozisyonunda neredeyse 3. tercihe düşüp berbat bir sezon geçiren Ricky Rubio'nun performansına veya NBA'e gitmeden önceki sezon İtalya'da oynayan ve berbat ortalamaları olan Brandon Jennings'in çaylak sezonundaki ortalamalarına bakmalarını öneririm.

Bence NBA final four'unda oynayan takımların arasına NBA'in en iyi takımlarından birini, örneğin Miami'yi(ki Wade ve Lebron azmanlarıyla en ters gelebilecek ve NBA basketboluna en iyi örnek olacak, üç yıldız ve diğerlerinden oluşan bir takım) koysak bile şampiyon olabileceğinin garantisini kimse veremez.

uckac

Bende şöyle bir algı var: Avrupa takımlarının hepsi aynı tarz yani aynı oyunu oynuyorlar ve o oyunu daha iyi beceren kazanıyor. NBA'de ise çok farklı yapılarda takımlar var. 4 kısa ile oynayan da var klasik de. Mesela geçen sene Spurs-Thunder serisi farklı stillerin yapıların kapışması gibi oldu.

Yardım savunması yaygın olabilir Avrupa'da ama Westbrook kadar hayvanlaşan rakibi bunaltan eleman var mıdır? Veya Chris Paul gibi savunma açık verene kadar topu elinden çıkarmayan da var yahut Tony Parker gibi direkt savunmayı delip geçen de. Yani bu açıdan NBA daha renkli geliyor. Şu an zirveye oynayamayacagi belli olan Denver Nuggets var ki onların macları da zevkle izlenebilir ama ornegin Efes'in son maçına bakıyorsun adamlar ilk çeyrekte 7 üçlük atıp 20 sayı fark yaptılar maç da öyle bitti. Tabii ileriki turları da takip edeceğim fikrim değişebilir ama bana böyle gözüktü durum.

gercek kral

istisnalar hiçbir zaman kaideyi bozmaz. Bir şampiyonada afallandı diye, bunu tüm basketbol sistemine yayamayız. o saydığınız adamların hepsi çaylaktı veya 2. 3. yıllarıydı. ezildi çok iyi savunma yaptı falan dediğiniz maç 101-95 bitti. çok iyi savunma yapan yunanistan 95 sayı yedi yani. ve o maçın tamamında nerdeyse abd 5 kısa ile oynadı. 5 kısanın pick and roll savunması yapmasını beklemiyordunuz herhalde.

bence nba'de ilk 20 arasına giren bi takım euroleague'i alır diye düşünüyorum çok da fazla zorlanmadan.

jangbogo
1

mobil görünümden çık