dün akşamüstü ben evde yokken evdeki parmak delerek ölçülen şeker ölçüm aletiyle, eve gelen bir misafir (eşimin bir akrabası) şekerini ölçmüş. sonra da parmağını deldiği lanseti çıkarıp peçeteye sarıp salondaki sehpaya koymuşlar. ben de peçeteyi buruşturulmuş peçete sanıp alayım çöpe atayım derken elime battı, parmağım kanadı.
misafirin geçmişini bilmyorum ama eşim diyor ki sağlıklı kadın, hepatiti mepatiti yok, geçirmedi. evli barklı iki tane kocaman çocuğu var. şimdi tutup da eve gelen misafirden kan tahlili de isteyemem.
ben aşılı değilim. bütün testlerim (HbsAg, Anti Hbs, Anti HCV, Anti HIV) negatif.
şimdi ben ne yapmalıyım? olay daha bu sabah oldu. hemen gidip hepatit b aşısına başlasam olur mu? test yaptırsam hemen sonuç vermez bunu biliyorum. 1-2 ay şüphe ile test yaptırmayı mı bekleyeceğim?

bence bu kadar stres yapılacak bir şey değil boşver bir şey olmaz
yalnız hiç kusura bakma da misafirinin gerizekalılığı yani gidip sorsan onun yüzü kızarır senin değil


misafir ne kadar düşüncesizmiş!! bir şey olacağını sanmıyorum ama yine de için rahatlasın istiyorsan aşı ol derim. Zaten gidip misafire sorsan aa evet bende de hepatit vardı canım yaa kusura bakma diyecek hali yok.


doktora bir sor sen. Kadının hasta olup olmadığını kendisi bile bilemez ki eşin nereden bilsin.


misafirin hatası.öyle bişey ortalığa bırakılmaz.bence doktora git yine de nolur nolmaz


merhaba..
tıp fakültesi son sınıftayken diabet-nefroloji servisinde kan şekeri bakmak için kullandığımız iğnelerden biri elime batmıştı. servisin yarısında hepb yarısında hepc vardı. iğnenin kimin olduğu da belli değildi.
böyle bir durumda ilk yapılması geren elin sabunlu suyla uzun uzun yıkanmasıdır. parmak ucundan bakıldığı için iğne üstündeki viral yükün fazla olmama gibi bir durumu da var. yani beklemiş iğne, parmak ucu ve sabunlu suyla yıkamayla oran 1/1000'in de altına düşüyor diye hatırlıyorum.
şu aşamada bence ilk yapılması gereken misafire bir hastalığı olup olmadığının sorulması ve enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurulması.
eğer misafir hastalık tarifliyorsa ona yönelik testler yapılmalı (hepatit için antijen, hepc için karaciğer enzim kontrolü, hiv için 3 ay sonra)
ve mutlaka hepatit b aşısı olunması gerekir.
