Ekşiduyuru ve çeşitli forumlarda bazı kişilerin bir yerlerden bulunan tc kimlik numaraları referans gösterilerek dolandırıldıkları ya da buna benzer girişimlerde bulunularak mağduriyetlere uğradığına dair yazılar gördüm.. Şöyle bir durum var yaklaşık 3 ay önce aldığım bir elektronik cihazı satacağım ancak karşı tarafın garantisinden yararlanması için faturayı da vermem gerek ve bu cihazın faturasında adresim tc kimlik numaram vb. gibi bilgiler var.. Elektronik cihazı satacağım şahısı tanımıyorum.. Hadi isim soyisim adresi geçtimde tc kimlik numarası konusu kafamda soru işareti oluşturuyor.. Hiç bilmediğim birine ürünü satarken şahsi bilgilerimin yer aldığı faturayı vermem doğru mudur ? Buna benzer olayların yaşanma ihtimali var mıdır ?


www.hukuki.net

www.eksiduyuru.com

www.adaletvehukuk.com

 

tc kimlik numarasi, adresiniz gibi bilgiler oldukca kolay temin edilebilir seyler.

dolandirici sahislarin bunlari ogrenmek icin sizden bilgi almasina gerek yok.

entrapmen

her gün bu tc kimlik numarası soruluyor.

1. tc kimlik numarası birisinin eline geçince, o kişiyi sizin aynınız yapan her türlü hakkı eline veren sihirli bir şifre DEĞİL.

2. verdiğin örneklerde de durum ortada. ahmet adında birisi "ben joehigashi tc numaram bu..." aslında bu dolandırıcı burada joehigashi yerine geçmiyor, sizin malınızı mülkünüzü almıyor alamaz da.

3. kargodan sağlıktan ösymden aöf'den.... her yerde 1 trilyon kez verdim tc kimlik numaramı. 11 haneli numarayı görüp güvenip kananlar var ise o numara olmadan da kananlar vardır. millet sahte nufus kagıdı vs vs yapıyor.

EDİT: 4. manyağa çare yok sonuç olarak. sizin adınız soyadınız ile çocuk pornosu sitesi de açabilirim, adresi de yazarım bir de fotoğraf. ne yapacaksınız? yani tc kimlik numarası ile dolandırıcılıktan vereceğiniz 3 örnek varsa 75 milyon içinde, görünen o ki, dolandırıcıların en az tercih ettiği yöntem bu.

yani rahat ol.

ayemverihat

tc kimlik numarası = arabanın plakası

bir araba plakasından daha gizli bir bilgi değil. "arabamın plakasını öğrendiler dolandırıcılık yaparlar" diye ne kadar endişe ediyorsan o kadar endişe edebilirsin.

yahu şahıs işletmeleri, esnaf, serbest meslek mensubu bu numarayı alenen kullanıyor. vergi levhasına yazıyor (zorunlu), verdiği fişe faturaya yazıyor. adam günce 80 tane fiş kesse 80 kişiye ayrı ayrı veriyor numarasını kendi eliyle ve kanun zoruyla.

gizli bir bilgi değil. bu yolla dolandırıcılık yapılmaya çalışılsa bile bir şey çıkmaz. hala insanlar çıkıp "nereden buldular tc kimlik numaramı????!!!111birbir" diyorlar. gizli değil. bak o verdiğin duyuru linkinde bir fiş var. ankara'da meşhur bir dürümcü olan yıldız aspava'nın fişi. adamın adı soyadı ve tc kimlik numarası yazıyor. kanuni zorunluluk bu. bu kadarcık bilgiyle sahtekarlık yapılmaz. yapılsa bile bir şey çıkmaz.

araba plakası diyorum. ben sokakta gördüğüm herhangi bir arabanın plakasını word'den aynı fontta çıkarıp kendi arabamın plakasına yapıştırayım, sonra ogs'den mogeseden kaçak kaçak geçeyim. direk seni ararlar ogs'den elli kere kaçak geçmişsiniz diye. kamera incelenir, plakanın sahte olduğu anlaşılır bir şey çıkmaz. ee millet bunu yapmasın diye plakalarınızı mı gizleyeceğiz?

bir şey olmaz. tekrar ediyorum. gizli bir bilgi değildir.

kibritsuyu
1

mobil görünümden çık