1.) Bu Richard Feynman denen bir adamım açıklaması. Dediğine göre radyoaktif izotopların (tamamen birbiriyle aynı olmalarına ve hiçbir farklı etken altında kalmamalarına rağmen) tamamen rastgele bozunmasına getirilebilecek tek açıklama "atomun decay olması seçmesi". Sizce ortada bir rastgelelik mi var yoksa bilinç mi?
2.) Bu evren baştan başlatılsa yine tam bu anda bunu okuyor olacaktınız. Kaç defa olursa olsun. Bu bir rastgelelik mi yoksa zorunluluk mu?
Rastgele kavramından anladığınız nedir? Sizce zar aynı anda 2 kere atılsa aynı sonuçlar gelmez mi yoksa?

gerçekleşen her ihtimal bir rastgeleliktir diye felsefik bir cevabım var.


Fizikçi değilim götümden felsefe yaparak üfürürsem bazı şeyler rastgeledir bazı şeyler de daha önce rastgele konulmuş kuralların doğurdukları zorunluluklardır. Örneğin atom dediğin bok nihayetinde basit bir yapı ve işleyişinin kuralları basit(?!) Örneğin karbon atomunun bileşik yapmasının kuralları belli, bunun kurallarını belirleyen de genel anlamda atomun yapısı. Ama bu basitlik rastgelelikle birleşince binlerce karbon bazlı bileşik olasılığı doğuyor bu karbon bazlı bileşikler rastgelelikle birleşince bu bileşiklerin canlı bir organizma içerisinde yer alması olasılığı doğuyor vs vs. Biz hep içinde bulunduğumuz anı, durumu referans alıyoruz. Bu anı referans aldığımız için bu anın oluşması için bir bilinç olmalı diyoruz. Halbuki bu bilince gerek var mı?
