merhabalar efendim,

şu konuyu merak ediyorum: bir spor federasyonunda başkan olarak seçilmek için gereken şartları bilen var mıdır? spesifik olarak satranç federasyonu için bakıyorum ama yönetmelik bütün federasyonlar için aynı olduğu için federasyondan federasyona değişmiyor galiba.

sitelerinden baktım mesela, şart olarak t.c. vatandaşı, sabıkasız, üyelerden %15'inin desteğini alacak vs. diyor. tamam da, bu kadar mı yani? atıyorum 6 aylık bir üye, diğer üyeleri ayarlayarak federasyon başkanı olabilir mi? kişinin vaktinde hakemlik, antrenörlük, x yıllık üyelik vs. yapıp hayatını bu spora adamış olması gerekmez mi?

şaşırmış haldeyim. olmadı federasyona mail atıp soracağım.

 

yıldırım demirören'in geçmişinde hakemlik, futbolculuk veya antrenörlük bulunmadığına göre, demek ki gerekmiyor. kısacası sadece para gerekiyor, para olduktan sonra bütün şartlar usulüne uydurulur.

eyyorlamam bu gadar

19 Temmuz 2012 tarih ve 28358 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe Göre;

a) T.C. vatandaşı olmak,
b) En az lise mezunu olmak,
c) Kesinleşmiş sigorta veya vergi borcu olmamak,
ç) Tahkim Kurulu, Genel Müdürlük ceza kurulları veya spor federasyonlarının ceza veya disiplin kurullarınca son beş yıl içerisinde bir defada üç ay veya toplam altı ay hak mahrumiyeti cezası almamış olmak,
d) Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından hükümlü bulunmamak.


baska hicbir sart gerekmiyor baskan olmak icin.. ama delegeleri size oy vermeye ikna etmek icin baska sartlar gerekebilir..

bigman

spor dallarının birinin federasyon başkanı olmak istiyorsan o sporda tecrube sahibi olman gerekmez en azından adaylığını koymak için öyle bir şart aranmaz. o yüzden federasyonları politika/siyasette yükselmek için basamak olarak görenler çoktur. gerçi seçimlerde böyle adaylara da çok prim yaptırılmaz (amatör sporlar için konuşuyorum, küçük camialardır ve tanımadıkları adamları pek istemezler) aksi halde o sporun büyük yara alma durumu söz konusudur (judo da örneğini yaşadık şimdiki federasyon daha yeni yeni o dönemin izlerini kapatıyor).

ama şu da var. amatör sporlara devlet büyük paralar ayırmaz. o yüzden amatör sporlar sponsorlara ihtiyaç duyarlar. kimi federasyon başkanı adaylarının en büyük kozu bu para ve sponsorlar olur. bazen cazip gelebilir.

doğru bir uygulama mıdır? bilmiyorum. sonuçta hem iyi para bulebilecek hem de sporun içinden biri olacak kişiler her zaman bulunmayabilir.

ama böyle işte

kumdan kale
1

mobil görünümden çık