
buraya yazsanız, cevapları da herkes görse, hem başkaları da nasiplense..? ha derseniz ki avukat arıyoruz vekalat vereceğiz, o ayrı tabi.


peki yazıyorum o halde...
şimdi bi ev satın alıcaz. evde de kiracı var. fiyatta falan her şeyde anlaştık. tek sıkıntı kiracı. çıkmak istemiyo evden. 6 ay müsade istiyo ama 3 yıldır da şuanki ev sahibini sallıyomuş 3 ay 2 ay diye diye. ve adam da ses etmemiş hiç sıkıştırmamış yani. kiracı da iyi niyeti suistimal etmekte çünkü acayip ucuza kalıyo evde. ev merkezde ve site içinde bi de. uzun yıllar kaldığı için pek fazla zam da yapmamış ev sahibi. yani burdan çıksa çok dandik bir eve çıkacağının farkında bu arkadaş ve işi yokuşa sürüyor.
bu arada sözleşmesi de yokmuş bu kiracının. ama ev sahibi evin kira vergisini falan hep zamanında ödemiş. o vergilerde falan da var kiracının ismi.
bu arada eve girerken verdiği 3 aylık depozitoyu de "o 3 ay hakkımı da kalayım, 3. ay çıkıcam" deyip para ödemeden 3 ay kalmış. sonra da 4. ay ev sahibinin banka hesabına normal kirayı yatırıp kalmaya devam etmiş. öyle de devam etmiş aylarca.
şimdi artık ev sahibi bıkmış durumda ve baktı ki kendi isteğiyle çıkmıycak bu kiracı, o da hukuki yollarla bir an önce çıkarıp evin satışını yapmak istiyor. şimdi bize bi garanti verilebilse " şu şu işlemle kiracı 1 ayda çıkar" gibi, biz de hemen alabiliriz çıkmasını beklemeden...
fikirlerinizi bekliyorum.


kira sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması şartı yoktur.Yazılı olması geçerlilik şartı değil ispat şartıdır. TBK329'a göre taraflardan her biri taşınmaza ilişkin kira sözleşmesini yerel adette belirlenen kira döneminin sonu için feshedebilir. Örneğin benim oturduğum mahalle öğrenci mahallesi, kira döneminin sonu temmuz ayı oluyor yerel adetlere göre, en geç nisan ayı içerisinde(3 ay evvel) fesih bildiriminde bulunulur, kiracı da 3 ay sonra(temmuzda) evi boşaltır.
Ancak böyle bir adet yoksa, 6aylık kira döneminin sonu için 3 aylık süre uygulanır.


peki kiracının yazılı sözleşmesi olsaydı ? ve ev sahibi evi satsaydı. Kiracı evi alan yeni kişiye mi para ödeyecek ? E peki ozman sözleşmede yazan ev sahibi, eski ev sahibi olmuş olacak. ???


kiracının kira sözleşmesi devam eder, isterse yeni ev sahibiyle sözleşmeyi yenileyebilir, yenilemediği takdirde eski sözleşmeye göre kira ilişkisi devam eder. Yani evin satılmasıyla birlikte artık kiracı borcunu yeni ev sahibine ödemekle yükümlüdür. Bu iş için kiracının rızasına gerek yoktur. Ancak kiracıya evin satıldığı bildirilmemişse, iyiniyetli kiracı eski ev sahibine ödemekle borcundan kurtulur.


Konut ve çatılı işyerlerine ilişkin kira sözleşmesinin sona ermesine ilişkin maddeler Borçlar Kanunu md. 347 vd. Burada sizi ilgilendiren madde 351 dir.
"Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir."
Yani kiracı çıkmadan konutu satın alırsanız elinizde bu iki yöntem var. Bunun dışında mevcut ev sahibinin kullanabileceği yollar da kanunda yer almaktadır. Örneğin sürekli çıkacağını kabul ediyor ama sözünde durmuyorsa bunu yazıya dökmeniz gerekiyor. Yani yazılı tahliye taahhüdü almalı ki taahüdünü yerine getirmediğinde mahkemeye bu belgeyi sunarak kiracının tahliyesini sağlasın. Bunun dışında kira bedelini ödemezse çıkartabilir. Düzenli ödediğini söylüyorsunuz o sebeple bu seçenek üzerinde durmuyorum. Bir de ev sahibinin kendi konut ihtiyacı veya konutun yeniden inşa ve imar haline istinaden sözleşmenin sona erme halleri var ki bunlar da mevcut ev sahibinin kiracıyı tahliye etmesine uygun değil. En uygun seçenekler tahliye taahhüdü alarak çıkartmak veya siz satın aldıktan sonra ihtar çekerek çıkartmak. Ancak bütün bu seçeneklerin size bir ay gibi kısa bir sürede sonuç getirmeyeceğini söyleyebilirim. Kiracı tahliye taahhüdüne uymazsa veya ihtarınıza rağmen çıkmazsa dava açmak zorunda kalırsınız.
