malum, kullandığımız her şey aslında dünyanın dört bir yerinde üretilmiş parçaların çinde bir araya getirilmesiyle imal ediliyor.

mesela bir cep telefonun bir kaç temel entegresi ABD'de, diğerleri tayvan ve güney korede, ekranı japonyada üretiliyor, tüm bunların ham maddeleri avustralyadan, kanadadan falan temin ediliyor, çinliler de bunları birleştirip paketliyor.

dünya bu kadar entegre bir şekilde çalışırken iki-üç takıma ayrılması durumunda ne olur?

 

yokluk olur. zaten o tarz komplike urunlere ya da luks urunlere ihtiyac azalir zira daha hayati urunler bile cok degerli hale gelir. en basitinden ekmek ve hatta un.

entrapmen

karaborsa. savaş tanrısı filminde anlatılmıştır.

haydarii

işte savaş çıkma ihtimalinin olmamasının sebebi bu zaten. globalleşen dünya zamazingosu.

kameramotor

savaşı bilmem ama hemen ertesinde post apocalyptic era olacak.

historien

@want2die, hocam telefon sadece örnekti ancak tamamen bir ülkenin kaynaklarıyla sanıyorum buğday bile üretilemez çünkü gübresinden iş makinesine kadar bir çok şey dünyanın kim bilir neresinde üretilmiş olacak, ve onların ham madde ve parçaları da kim bilir ne kadar komplike bir üretim ağından geçiyordur.

bir de dünya savaşı çıktığında zengin olmak da işe yaramayabiliyor, halk üretip çalışmazsa zenginin parası kağıt parçası olur, altını parlak metal yığını olur. bu kadar şehirleşmiş bir dünyada 10 milyon istanbullu hadımköyün tarlalarına gidip buğday ekse, eski usül bunları işlese bile mümkün değil talebi karşılayamaz.

ayfon olarak düşünmeyin örnekleri, insanoğlu olarak şu an 50 yıl öncesine göre çok daha bağımlıyız dünyada çarkların dönmesine. markete ekmek gelmese ölecek 1000,000 insan bulabilirim istanbulda :) ekmek getirecek olan abinin de bir telefona, kamyonunun gelişmiş elektroniğe ve benzine ihtiyacı var. eskisi gibi değil durum.

buyuyup buyuk adam olacaktim

bence dünya en az eskisi kadar cahil. ve savaş kesinlikle savaşacak yoksa nüfus aldı başını gidiyor düşürmek lazım. savaş harici birşekildede düşmez kolay kolay. çıkacak savaşta daha büyük yıkım olacak bence 1 milyara dayanan ölü sayısı olabilir mi acaba?

secilmis uye

bu arada tekrar belirteyim, dünya savaşı durumunu soruyorum. yoksa aradan sikko bi devlet izole olunca, o devletin kaynakları önemli olsa bile alternatifi bulunuyor. ama mesela çin takımı v.s abd takımı karşı karşıya gelirse, iki takımın da modern yaşamı sürdürecek yeteneği yok. ayrıca zenginlerin mal varlığı birikmiş nakitten çok şirket hisseleri, başka ülkelerdeki yatırımlar v.s olarak duruyor. öyle parayı basıp iş yaptırma olayı olmaz pek.

buyuyup buyuk adam olacaktim

bircok hayati konumdaki seylerde hala devletler kendi icsel olarak yetebilirligini saglamaya calisiyor. su bile yoka girebiliyor zira savas donemlerinde. bunun icin kaynaklari duzenliyor.

benzer sekilde tum ulkelerde oyle ya da boyle bir tane zaruri gida uretimi var. zaten az tarim arazisine sahip ulkelerin vatandaslari normalde de oluyor. afrika ornegin. savasa gerek yok yani. savas oldugunda olen sayisi daha fazla oluyor.

tohumlarin bile disaridan geldigini dusunecek olursak; oncelikli olarak devlet tohumu kendisi karsilamaya calisiyor. karsilayamazsa her sene ekilerek tohum yoluyla elde edilen urunu elde edememeye basliyorsun. aclik bas gosteriyor.

bu yuzden bugday onem arz eder hale geliyor. olmadi arpa. tahillar genel itibariyle.
2. dunya savasinda ingiltere'nin hali aslinda guzel ornek. cok fazla ekili alanlari yok. genelde disaridan aliyor o donemlerde (su anki durumlarini cok bilmiyorum). neticede bulunabilen guzel urunlerden birisi patates. patates birincil besinlerden birisi oluyor (bu konuda yaniliyor olabilirim ama yanilmiyor olma ihtimalim daha yuksek). uretimi kolay olana yoneliyorsun kisaca.

benzer ornekleri cogaltabilirsin. kendi imkanlarinla uretebildigin seylere yoneliyorsun. sonucta o an savasin galibi hangi tarafsa o turden seyleri de somurebiliyor. almanya'nin gittigi ulkelerdeki cephane uretim tesislerini kullanmasi, petrol sahalarini kullanmasi gibi.

uretemedigin ve elde edemedigin seylerin yerine bir seyler koymaya calisiyorsun. koyamazsan kitlik giderek artiyor, olumler artiyor, arzular ve arnailanlar giderek azaliyor. en dip noktasi bir miktar su oluyor.

entrapmen

her ülkenin acil afet ve savaş senaryosu vardır zaten..Genelde ona uyuluyor.Savaşta hala para işlevini yitirmemiş ise devlet para ile buğday felan ektiriyor.Yok para geçmiyorsa ihtiyaca göre de destek verdirebiliyor.Devletin bu tip senaryolarında zaten sedir tohum felan depoları oluyor.Belli bir aralıkta da değişiyor diye biliyorum.

Eğer dünya savaşı gruplar arasında olacaksa zaten jeopolitik öneme göre sıralama yapılıyor.Mesala tarımın yapılabileceği alanları geniş olan ülke tarıma önem verirken , dar olan ülkede silah üretimine önem vererek kendi grubunun ihtiyaçlarını gidererek, kazanmasını sağlayabiliyor.

Fakat Einstein'de dediği gibi 4.dünya savaşı taş ve sopalarla yapılacağı için sen ve ben bu açlık ve kıtlığı göremeden bu dünyadan gitme olasılığımız çok yüksek..

wiplex
1

mobil görünümden çık