genetikbolumu.blogspot.com
şu yazının doğrulugu hakkında ne düşünüyorsunuz?

beni daha da endişelendiren istanbul üniversitesi'nden mezun olacak olmam.sizce bu ne kadar etkiler?

 

türkiye dercesi yapmış, bilkent genetik okumuş 2005mezunu /dinazorum

ehh aşağı yukarı doğru. Biological sciences olayında haklı almanya da biyolojiyi halbzeit ödüyor. Hollandada filan tarimdan vs veterinerlikten den çok daha sonra geliyorsunuz genetikçi olarak :)

okudukça yazsam daha iyi olacak;

"Üniversite eğitimi sırasında yıl kaybetmeyen insanlar genellikle 23 yaşında mezun olur. 2 sene master eğitimi, 6 sene doktora ve 4 sene post doktora yaptıktan sonra bu kişi 35 yaşına gelir."
o kadar da değil 21 yaşında mezun oldum bölümün yarısından çoğu gibi, direk doktoraya kabul alır 5 maksimum 6 yılda bitirirsiniz ABD'de. Avrupada 1-2 sene master 3 sene doktora ki aynı kapıya çıkıyor

"Fakat Türkiye’ye geldikten sonra bu hocalarımızın bu dergilerden herhangi birinde herhangi bir makale yayınladığını ne duydum ne de gördüm."
çok doğru maalesef, boğaziçine geri dönen doktoralı arkadaşım hem 2bin Tl maaşa talim edip hem bi sürü makaleye ulaşamayarak çalışmaya çalışıyor...

"Deneyin her aşamasında buna benzer beklemelerin olduğunu düşünecek olursanız ABD'de 1 yılda bitirilebilen deneylerin Türkiye’de 5 yılda neden bitirilemediğini kolayca anlayabilirsiniz."
bu da doğru ama proje yazarken/seçerken buna dikkat etmek gerek ki hocalar artık yavaş yavaş uyanıyor bu gerçeklere. Biyoinformatik yapın hiç olmadı :P

"Genetik bölümünde akademisyen olmanın ne kadar mantıksız olduğunu gördükten sonra akademisyenliği bırakıp iş başvuruları yapmaya karar verdim. "
aynısını yaptım....

"Bir kaç firma sağ olsun bana iş teklifinde bulundu ama önerilen en yüksek maaş 1500 TL idi."
evet de sıradan bi ilaç firmasına girersen öyle. Yoksa misal clinical research firmaları filan güzel ödüyor.

niye ama

su an sanki hayatım kararmıs gibi hissediyorum.böyle olmamalı.saka gibi

yuvarlanantencereninkapagi

Bence yorumları oku, yazıdan daha iyi fikir veriyorlar

Haldamir

"Şu an ise özel bir üniversitede ekonomi bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. "
normaldir ben de alakasız bi iş yapıyorum basında çalışan genetikçi de var olur öyle

"Çünkü piyasada çalışmak isteseler yıllar önce ÖSS’den aldıkları puanları fazlasıyla yeterli olmasına rağmen beğenmeyip tercih etmedikleri TIP bölümünden mezun doktorlara 1000 -1500 TL maaşla ilaç tanıtımı yapacaklardı. "
yapma güzel kardeşim..tıp okusaydın madem öyleyse. Tıpçılar genetikçilerden çok çokkkk farklı bir eğitim terbiyesinden geçiyor, olayımız farklı bunun tüm üniversiteler de farkındadır -dünyadan bahsediyorum. Türkiyede genetik için diyecek çok şeyim yok

"özellikle devletin herhangi bir kurumuna başvuru yaptığınızda Açıköğretim işletme diplomasının Boğaziçi Genetik diplomasından çok daha değerli olduğunu gördüm. "
en büyük maalesefim

maaş olarak notum 1.5 senedir türkiyede çalışıyorum. (Tamamen sıfırdan başladığım için-bambaşka bir sektörde) 1.5 yıllık mezun sayılabilirim. 1,5-2 almıyorum. Yani daha fazla kazanılıyor eğer derdiniz buysa, merak etmeyin.

son olarak notum GENETETİK iyidir :P gerçekten insanın ufkunu açan, çok yönlü geliştiren, manyak arkadaşlar kazandıran, ve meslektaşlarınızın cidden zeki olduğu, birkaç dil konuştuğu, hobileriyle bile fark yarattığı farklı bir bölümdür. Mezun olurken hiç bilmeseniz de kimya mühendisliği, eczacılık, veterinerlik, biyoloji, CS, ve daha pek çok eğitimden geçmiş insanla pek çok paydanız olur ve çok gelişmiş de bir sabır, + gözlem gücü, akademik yetenekler vb.

Ama tabi bunlar yerine işletme okuyup plaza insanı da olabilirsiniz, tutan kim ki?

niye ama

ben onu bunu bilmem. yazıyı okudun mu derseniz okumadım. gördüğüm bir şeyi söyleyip gideceğim.

moleküler mezunu, yükseğini yapmış hatta bir dönem melbourne'de bulunmuş cvsi kabarık bi adamın adını vermeyeceğim bi özel hastaneye laborant olarak kabul edilmediğini gördü bu gözlerim(ki aynı laboratuvarda bölümden arkadaşı laboranttı). böyleyken böyle, bu ülkede böyle bölümler okunmaz bence. hele hele adında biyoloji geçen her şeye aha bunlar maymuncu diye bakan bir zihniyetin kol gezdiği ülkede kapısının önünden bile geçmemek lazım.

isildur

yazmazsam çatlarım "Cogu daha fazla para kazanmak istedigi icin genetigi tercih etmistir." bloğçunun en yanlış cümlesi olsa gerek ya da memlekette 10 yılda çok şey değişmiş.
(ben tercih ettiğimde sene 2001'di)

niye ama

ya iyide tek sebep acaba labaratuvar ve ekipman eksikligi mi yoksa bu gidenlerin hoca yardimiyla doktorayi tamamlayinca bir lab kurup idare etme yetenegine sahip olamamasi mi ?

sabancida paso natureda yayin cikaran adamlar var gerci deney yapiyorlarmi bilmiyorum ama sonucta abd de adam bakterinin genlerini yeniden diziyor, bu kadar rekabetin yuksek oldugu bir piyasadasin

iplikci

isim vermeyeyim, türkiyenin en iyi üniversitelerinin birin genetik bölümünden mezun, biyoenformatik master'ı yapmış olan arkadaşım bir ilaç şirketinde veri analisti olarak 2 bin lira maaş ile çalışıyor. yaptığı iş genel olarak nitelikli veri giriş elemanı olarak özetlenebilir, yani gelen datayı bir veritabanına kategorize ederek ekliyor.

ancak adamın daha büyük hayalleri var para konusundai o yüzden biyoenformatikle alakalı yazılım üretecek bir şirket kurmaya çalışıyor.

bu arada geçen gün evi taşıdık, bir kaç blok ötedeki apartmana eşyalarımızı taşımak için nakliye şirketine 600 lira para ödedik. adam 2 eleman çalıştırdı ve bir kamyon sağladı. adamlar iş başına 60 lira kazanıyormuş, günde 2-3 nakliyat yapıyorlarmış. şirket fiş kesmedi, patronu da 30 yaşından küçük bir genç. 4 kamyonu ve işin büyüklüğüne göre çalışmaya hazır 20 elemanı hazırda bekliyor. yoğunluktan 2-3 gün erteledi bizim nakil işlerini. gelen iki eleman günde 2-3 iş yaptıklarını söyledi. 2*4*(600-120) = 3840 lira günlük net kar, hadi kamyonun benzin ve bakım masraflarını da abartarak düşelim, 3000 lira. senede 3 ay yoğunluk olduğunu ve diğer zamanlarda 0 iş olduğunu varsayalım, 3000*30*3 = 270,000 lira yıllık net kazanç.

demek istediğim, üniversite acaip paralar kazanmak için hiç bir zaman okunmamalı. üniversite meslek kursu değildir, siz bir şeyler öğrenirsiniz ve şanslıysanız o sizin mesleğinizin temel taşlarını hazırlayıp para kazanmanıza vesile olabilir, olmayabilir de.

buyuyup buyuk adam olacaktim

yazi biraz yuzeysel yazilmis, ortalama bir fikir veriyor sadece ama yorumlar cok daha iyi.
ancak kazein isimli kisinin yorumlari sahane. super basliyor, idealistim, genetikci olacagim deneyler yapacagim diye bolum degistirme hikayeleri, ders almaya calismalar vs. ne idealist adammis diyorsun. sonra bir basliyor, 2000 dolarla amerikada yasam zorluklarindan, ailem de bana ayda 5.000-10.000 dolar yollasa, her gun disarida yerim, altimda araba ile direk laba gelirim (ne demekse bu) demelere baslamalar.

aga ne diyorsun sen? ayda 2000 dolar maas nere ayda 5.000-10.000 dolar yollayan aile nere. abartir insan da bu kadari da fazla. uclardan uclara kosuyor. ben de ayda 1000 euro ile almanyada doktora yaptim, ayin sonunu zor ettim ama gezdim tozdum da, doktora da yaptim. kendimi idealist olarak gorurum.
daha ilk zorluktan cark etmeye baslayanin idealizminden suphe ederim. ayda 2000 dolara harvardda doktora yapiyorsan, yuksek kiralara katlanacaksin, her gun disarida yeme luksun olmayacak tabii. neyin idealizmindan bahsediyorsun.

sonra genetikte okuyup, bolum degisirme dusuncesindeki kizcagiz da, benim ailemin durumu iyi ama ayda 5.000-10.000 dolar yollayamaz tabii, bolum degistirmeyi kafama koydum diyor, ondan sonraki yorumda. ayda kimin ailesi 5.000-10.000 dolar yolluyor amerikada doktora yapan evladina ha arkadasim. o cocuk oraya okumaya mi gitti, luks icinde yasamaya mi?
abarti da bir yere kadar.

sankaranarayanan

üzülüyorum.

yuvarlanantencereninkapagi
1

mobil görünümden çık