yarın veya yarından sonra hayatımın ilk dijital fotoğraf makinası alacağımda.. elediğim seçenekleri yazsam da anlayan arkadaşlar müspet yahut menfi bir yorum yapsalar, yönlendiriverseler...


1/ olympus sz-10
2/ fuji filmfinepix 2980
3/ canon powershot a3400
4/ nikon coolpix L26
5/ benQ gh600

*şahsen olympus ve fuji arasında kaldım gibi ama ... aslında benq arasında da mı kalsam bilemedim..

şimdiden teşekkürler..

 

müspet bir yorum yapmak gerekirse a3400 derim, sebebi ise kompakt makineler jpeg çektiğinden, alacağınız sonuçta işlemci çok önemlidir. canon işlemcileri hem dslr, hem kompakt sistemlerde gayetle iyi çalışır, üzmez.

lakin fiyatlara bakmadım şu anda, neye göre elediniz bilmeden bilmiyorum, bir araştırın canon ixus 220 hs daha da iyi bir makine. fiyatlar yakın ise onu tercih etmenizi öneririm.

selamlar.

ohtararan

tişikkürler sipirmin :)

talentless jerk

kompaktta canon ve fuji öne çıkan iki marka. nikon'dan bu sınıfta çoğunlukla uzak durulur.

fuji gayet iyi makineler çıkarsa da, o serisi cidden başarısız. loş ışık performansı kötü ve kumlanma olayları had safhada. İlla fuji olacaksa f serisine bakılmalı.

canon tarafına gelince, tavsiye edebileceğim model sx130. oldukça tutulan ve başarılı bir fotoğraf makinesidir. uzun pozlama, perde hızı, resim kalitesi vs vs ortalamanın üzerinde (fiyatına göre) değerler verir.

her iki modelden de kullanmış biri olarak söylüyorum bunları.

excomzkko

olympus için söyleyebileceğiniz bişi var mı peki? görüntüsü falan da çok hoşuma gitti o makinanın..

işin aslı bu tür materyallerin nesine bakılarak alınacağı hakkında da pek bilgim yok ilgi alanıma girmediği için.. ama efektif kullanmak istediğim için hakkından gelebileceğim bir makina olsun istiyorum..

talentless jerk

compactta nikon coolpix 7100 kullanıyorum çok memnunum. nikondan uzak durulur diye bir tez kullanan kişinin alışkanlıklarına göre değişen bişi, genelleme yapmak çok doğru olmaz.
lensinin ne olduğu önemli çok. lacia lens mesela benim cameranın lensi. lacia alanında çok iyidir. lensini sor araştır almadan önce derim. bunun dışında menü seçeneklerinde hangisini daha çok seviosan onu al. hepsini dene, hemen alma, aklında kalanı al.

kalinixta agapi mou

@ kalinixta agapi mou

nikon'dan uzak durulmasının sebebi SLR'lerdeki başarısını kompakt sınıfa pek de taşıyamaması. nikon kötüdür demiyorum, ama daha iyileri var diyorum. bu arada 7100 modeli kompak'tan çıkmış SLR-Like'ı zorlayan bir model, memnun olmanız normal bence.

ama bahsedilen fiyat civarında performansıyla öne çıkan, popüler olmuş nikon modeli bilmiyorum hiç. ama canon'da, fuji'da, samsung'ta hatta sanyo'da bile bu tip popüler olmuş öne çıkan modeller olmuştur. son olarak eklemem gerek; nikon leica lens kullanmaz, leica lensleri panasonic modellerinde görebilirsin. nikon nikkor lens kullanır.

@talentless jerk

fotoğraf makinesi alırken ilk dikkat edeceğin nokta sensör boyutuyla piksel sayısının oranı (piksel yoğunluğu) olsun. sensörün büyük olması ve sensöre oranla megapikselin düşük olması her zaman iyidir. aynı sensör boyutunda olan iki makinede, megapikseli yüksek olan daha kötüdür. olayın temeli bu.

olympus modellerinin de pek esamesi okunmuyor son zamanlarda. küçük sensör, yüksek megapiksel ve hayvani zoom koyunca özellikle loş ışıkta sürünüyor makineleri. ben her türlü o fiyatlarda canon'dan şaşma derim.

excomzkko

nikon kompakt sınıfta pek iyi değil diyen doğru söylüyordur. nikoncuyumdur fanatik bir şekilde, lakin kompakt makine olarak gidip almam, kimseye de al demem. diğerlerinin yanına yaklaşamaz. lens bu makinelerde biraz önemli, abartılacak önemi yok. panasonicler leica kullanır ancak işlemci ve sensör leica olmadığından bir leicanın 4 te 1' i fiyatına satılır. diğer unsurlar daha önemli, zira objektif zaten fındık kadar.

sx130 güzel bir makine, biraz yavaş kalabiliyor bazı yerlerde, çekim hızı 1.1 sn' de 1 kare. yani ikinci kareyi yakalayayım derken makine fotoğrafı kaydediyor. yakınlaştırma özelliği yüksek olduğundan fotoğrafta bazen pürüzler olabiliyor. lakin genel kullanımda iyi makinedir, perde hızı dslr sınıfına yakındır, geniş açıda şaşırtan kareler çıkartır. böyle kalem pille çalışan makine alınacaksa, yanına muhakkak gp recyko+ pil almanızı öneririm. 400-500 kareyi görürsünüz tek şarjla. pilciler bunun gücü yetmez deseler de, koca koca flaşlarda bile çok yüksek başarılılar.

mp yoğunluğu diod bilgilerine hiç girmedim, kafanız karışır, uzun uzun teknik konulara gerek yok. bu tip makinelerde görüntüsünü ve dokusunu sevmeniz önemlidir. ona bir bakın. geri kalan teknik kısmını da geçerek model söylüyoruz zaten.

olympus oldukça kaliteli fotoğraf makineleri olan bir marka. şu dönemde biraz tökezlese de (sony yüzünden) genelde başarılı işlere imza atar. yalnız sz-10 pek önerilebilecek bir makine değil. o seride iyi bir makine için sz-20' ye bakmanız gerekir. sz-30 çok pahalı, kompakta o kadar para ödememeniz daha doğru olur.

selamlar.

ohtararan

@excomzkko;

evet, haklısın, cevabı yazarken lens konusunda nikonu panasonicle karıştırıp bilgi kirliliği yaratmışım.

ben kendim kameramı seçerken bir çok markanın bir çok modelini denedim. sonunda sanki hepsi olurmuş gibi gelmişti ve kalakalmıştım. sonra en aklımda kalanı, en kendimi yakın hissettiğimi aldım teknik özelliğe çok takılmadan.

bu sebepten kamerayla kurulan yakınlık kameranın teknik özelliklerinden daha önemli gibime geliyor ilk dijital makine için.

yukardaki seçeneklerden olympus öne çıkıyor bana göre.

kalinixta agapi mou
1

mobil görünümden çık