Teşekkür ederim.
iyiden ziyade kötüyü anlayabiliyorum ben. böyle beyninin içinde hissedeceksin müziği.
bir kulaklığı anlamak için, onu iyi bir kaynağa bağlayıp, genel olarak kullanmak istediğiniz müziği dinleyerek denemeniz gerekir. kulaklıkların "burn-in" süreleri vardır. yandıktan sonra, tizler törpülenir, pesler değişir, daha sonra performansına bakmak gerekir. bir seviyeye kadar basit bir kulaklık ile, daha üst seviye bir kulaklık arasında bariz farklar vardır. belirli bir seviyenin üzerine çıkınca bu farkları ayırt etmek normal bir kullanıcının yapacağı birşey değil. dinlediğiniz tarza göre bir kaynak ve müzik ile o kulaklığın performansına bakarsnız. mesela pes seven kişiler, düşük frekansın doygunluğuna, çıkarken verdiği titreşimin sesi etkileyip etkilemediğine bakarlar. normal bir dinleyici yalnızca bu frekansın yüksekliğine bakar, ayrıntıyı algılamaz. ya da harmony' yi olduğu gibi ve dengeli duymak isteyenler, düşük ve yüksek frekansın uyumuna, orta frekansın kaybolmamasına, salon efektine bakarlar. bu genellikle audiophille kulaklıklarla, iyi amfilerle mümkün olan bir beğenidir. ses kulağınıza iyi geliyorsa, kulaklığın fiziki yapısı da kaliteli geliyorsa (uzun yıllar kullanabiliyorsanız) düşünmeyin pek, bu halde çok para yatırmanın bir anlamı yok.
selamlar.
kaliteli müzik dinleyince anlaşılır onlar.
.flac uzantılı şarkı indirip dinleyin. youtube şarkılarını elbette hepsi aynı şekilde çalar.
üzerinde sennheiser yazıyorsa iyi ses veriyor demektir :)
edit: konuyu azıcık daha açayım istedim...
kaliteli bir kayıttan, test ettiğin kulaklıkla "rammstein - du hast" dinle. şarkının giriş kısmındaki davul sesleri kulaktan girdikten sonra beyinde yankılanıp daha sonra oradan aşağı inerek göğüs kafesini dolduruyorsa o kulaklık olmuş demektir...
işte nikmikdemebana dostumuz yukarıda bahsettiğim bass ağırlıklı tabir edilen doygun sesleri seviyor. pes kulaklıklar içinde sennheiser uygun fiyatlı ve kaliteli kulaklıklar üretiyor. lakin diğer kategoriye giren birisi bu tarz bir ses duymaktan hoşlanmayabiliyor. dolayısı ile bu dinleme tarzına göre değişken birşey. siz 2. kategoridenseniz size sennheiser, koss portapro, audio technica cks 90 gibi bir kulaklık önermek küfür yememize sebep olabilir, çünkü size iğrenç gelecek. 1. kategoriden iseniz de kalkıp size grado, etymotic gibi bir kulaklık önermek yine aynı tepki ile karşılaşmamıza neden olur. bunu ancak v eancak doğru amfi, doğru müzik, doğru kaynak ile kendi kulağınız ile anlayabilirsiniz. dediğim gibi eğer kulağınıza iyi geliyorsa takılmayın pek. audiophille olmayanlar yüksek pes veren kulaklıklarla mutludurlar genelde. o yüzden sennheiser iyidir. kalitelidir de, yıllarca kullanılabilir.
selamlar.
İyi ses verip vermemek pek çok kritere bağlıdır.
a. Subjektif algı. Herkes 400-500 dolar fiyatıyla bir Westone 4R'yi sev(e)mez.
a1. Objektif algı. Hiçbir aklı başında kişi Westone 4R'ye de berrbat, karman çorman pok gibi sesi var diyemez. Çünkü paranın alabileceği nerdeyse en kaliteli bir kulak içi kulaklıktan bahsediyoruz burada.
b. Kulaklığın ses karakteri. Kulaklıklar, özellikle giriş düzeyindekiler genel tüketiciyi hedefler. Ve geneli elinde tutmanın en garanti yolu kulaklığın bas çıktısını arttırmaktır. Ancak bu hafif sakattır, bası çok güçlü kulaklıkta mid ve tiz ezilip detaylar kayboluyor olabilir. Bu da kulaklığı kötü yapar.(Sennheiser IE8 / IE80 alınca basın diğerlerini ezmesi konusunda hiçbir sorun kalmaz) "İyi ses" verenler genelde dengeli karakterde olup iyi bir detay seviyesine de sahip olan kulaklıklardır.
c. Neye dayanarak? Karşılaştırarak tabii ki. O da aynı kaynakta aynı parçayı aynı seste dinlerken kulaklığı değiştirmeyle olur. Bu şekilde baslar midler tizler, sahne perde detay sibilans artikülasyon her ne aranıyorsa çarşaf gibi belli olur. Yoksa gerçek hayattan düşün, hiç kıyas şansın olmasaydı herhangibir şey için "şu kadar x" diyebilir miydin?
d. Eğer bir gün dandik kulaklıkla Sennheiser IE8'i veya Ath Ckm500'ü veya Vsonic Gr07 mk2'yi yada Westone'dan birşeyi bu şekilde kıyaslarsanız "iyi ses" ne demek direkt anlarsınız :)
e. Bu madde opsiyonel. Çünkü müzik yapanlara yönelik; kulaklığın üretimdeki gerçekçiliği. Eğer kulaklık enstrümanları gerçek halleri gibi veremiyorsa o zaman hiçbir surette iyi ses veriyor denemez. Ama bu gerçek halleri bilmek için onları icra etmek gerekir. E çoğumuz onlardan olmadığımız için, çalanların yorumlarına da bakarız.