selamlar,
merak ediyorum, işin işleyişi hakkında çok az bilgim var ve öğrenmek istiyorum muhtemelen stajda yapacağım bir ara bu alanda. ne şekilde çalışmaktasınız, habere ne şekilde ulaşmaktasınız?

Birbirleriniz arasında dayanışma var da haber veriyor musunuz birbirinize?

Habere ikincil bir kaynaktan,(mesela yabancı basın veya bir ajanstan) ulaşınca yaptığınız kendi uslubunuzla bunu yazıya geçirmek mi sadece?

Olup bitenleri takip ettiğiniz, yabancı, yerli basın var mı önereceğiniz?

haberciler arasında çok iyi bir dayanışma olacaığını sanmam, herkes kendi kapmak ister sonuçta. Çok iyi bir networking olmadan olmaz gibi geliyor bu nedenle, her alanda tanıdıklarınız mı direk size haber veren?
Ya da ben mi yanlış yorumluyorum.

Bu arada bahsettiğim haberci kısım. Köşe yazarlığı biraz daha rahat ve farklı işliyor sanırsam.

Daha önce hiç deneyimi olmayan biri bu işe nasıl başlamalı, kendince kendi uslubuyla haber mi özetlemeli? Bolca yabancı, yerli basın mı takip etmeli?

Teşekkür ederim ilginize.

 

ev arkadaşım habertürkte staj yapıyor iki ay beleşe it gibi çalıştı sonra sözleşme yaptılar 600 lira para veriyolar elinde bi fotoğraf makinesi ordan oraya sürüyolar o da gidiyo bol bol fotoğraf çekiyor ropörtajlarda falan da fotoğraf çekti altına yazı sonra gazeteye

zararsızsoy

hocam direkt olarak habercilik sayılmaz ama ben de ulusal bir gazetede iddaa eki yazarıyım. bol bol yabancı basını takip etmek gerekiyor, bu noktada yabancı dil önem kazanıyor. sadece iddaa yazarlığında da değil, bildiğim kadarıyla spor eklerinde çoğunlukla böyle yapılıyor. açıyorsun italya'nın en saygın spor gazetesini, ne kadar haber bulursan çeviriyorsun, önemli gördüklerini fotoğrafla falan süsleyip yazıyorsun. kameramanlara da zaten şuraya git, şunu yap diyorlardır. muhabirler de olay yerlerine gönderilir. bunun haricinde iç ve dış basını takip edeceksin, başka yolu yok bence. twitter'da gördüğünü haber yapan adamlar bile var.

haber formatında da çok dert edilecek bir şey yok, haberin içermesi gereken bilgiler ve kullanılması gereken format bellidir, kendine has bir üslup oluşturmak ya da daha farklı veya çarpıcı yazmak için uğraşmana gerek yok. yani "sevimli ayı börek yiyor" gibi bir haberi dostoyevski'ye ver o da üslubunu yansıtamaz.

tabii ben bunu liseden kalma dil anlatım bilgimle söylüyorum, bir halt bildiğimden değil.

der meister

staj yapacaksan bunların hiç biri seni ilgilendirmiyor. angaryalar ilgilendiriyor. sanırım 1. sınıf falansın sen.

afterdark
1

mobil görünümden çık