ben mesela hep spiker olmak istemişimdir tv,radyo,sinema hayalimdeki meslek gibi gelmiştir ama işi biraz araştırınca sektörün çok karışık bir hal aldığını anladım 200.000'e yakın iletişim fakültesi mezunu adam işsiz...
tarih ise 2. ilgi alanım ama o da çok riskli, okuyorsun ama ne iş yapacaksın? kimse cevap veremiyor bu soruya.
ve 3.'sü grafik tasarım, her zaman ilgilendiğin bir tarzdı, resmim iyidir, tasarım vs, yenilikçi şeylerden hoşlanırım ama mesela yurt dışında okumak istiyorum bu 3'ünden hangisini önerirsiniz?
sözel mezunuyum ve lise ortalamalarım ve lys-ygs puanım iyi değil, artık tüm kapılar kapanıyor bana, son bir şans diyorum ne önerirsiniz.
Şu an dünyada ki en kafası karışık adam benim heralde, her sabah başka meslek için , hah bunu 1. tercihim yapacağım diyorum, şimdi de yurt dışı şansı doğdu benim için.
Tavsiyeleriniz nedir bana bölüm seçme konusunda ?

bolumunu sen sec dostum biz nasil karisalim ona.
yeterli paran varsa kanada, abd nin ortamlari da okullari da guzel, sanki grafik tasarimin gelecegi daha parlak gibi.
avrupada okullar daha ucuz tabii iskandinav ulkerinde aylik 750 euro ya okumak mumkun, bazi okullar egitim ucreti almiyor. norvec e bakabilirsin, isvecte de var.
diger avrupa ulkerinde de bir kisim okullar cok cuzi miktarlar taleb ediyor donemlik 1000 euro civari.


ben senin yerinde olsam radyo televizyon okurdum. eğer biraz kendini geliştirmeyi sven bir adamsan, onu bunu yapıyım derken bir sürü şey koyarsın kendine. inanamayacağın yerlere gelebilirsin. ikinci olarak da grafik tasarımını öneririm.
sana önermeyeceğim tek şeyse, tarih. tarihi salla hocam. eğer çok araştırmayı kendini geliştirmeyi seviyorsan oku derim tarihi. ama pek öyle okumakta gözün yok gibi. tarihte bayılırsın. 2.10 gibi bir ortalamayla 5 sene sonra mezun olup bir bok olamayıp asgari ücretle bir yerde memurluk yaparsın.
şimdi onlar düşünsün :)))


bahsettiğin üç bölümle de uzaktan yakından alakam yok fakat yurtdışında grafik tasarım okumak akla daha yatkın gibi geliyor. yenilikten yana ve kafanın açık olduğunu belirtmişsin. bunu yurtdışındaki adam gibi eğitim veren bir yerde iyice genişletip, ülkedeki görsel malzemenin gelişimi açısından aranan adam dahi olabilirsin, zor iş değil. malum çoğu sektörler, özellikle görsel ve işitsel malzemeler yıllardır belli başlı insanların tekelinde. dolayısıyla ister istemez artık gözler farklı birşey görmek istiyor. bu farklılık da yeni jenerasyonla sağlanacak. belli bir tarz edinip, kendi stilini topluma kabul ettirdiğin takdirde, dediğim gibi bir zaman sonra aranan adam olursun.
bir de tabi görsel malzeme dediğin şey, hayatın en fazla içinde olan şeylerden biri. bu yüzden de grafik tasarım mantıklı seçim olur bölüm olarak da. iş olanakları çok daha geniş bence.


radyo-televizyon-sinema ve iletişim mezunlarının işsizlik sebebi memlekette bu eğitimin özellikle tv-sinema konusunda kötü olması da değil, eğitimin olmamasından kaynaklı. yurt dışında okunabilir, ama ülkesine göre değişir tabii.
