Sevgili sözlük kediseverleri,

ben de en sonunda kedi almaya ikna ettim evdekileri. ama bir bütçe ve yol yordam çıkartmam emredildi. ilk etapta onu aldığım yerden taşıyacak bir kafes, kedi kumu, kumu koyacağımız her neyse ve mama almam gerekir değil mi? başka unuttuğum bir şey var mı? tuvalet eğitimi nasıl olur? tırnaklarını kesersek de mobilyalara vs. zarar vermenin bir yolunu bulur mu?

benim elimden tutan olursa çok sevinirim.

 

kedi almayın kedi sahiplenin. yüzlerce lira vermeyin. kedi kumu şart değil. talaş , bildiğin toprak kum falan da olur ama nedense giderler kedi kumu alırlar. hayvan bakmak zordur zahmetlidir. aşısı, çiftleştirmesi hastalığı falan vardır. doğaları gereği tırnak geçirme işlemi yaparlar. kesmek bir çözüm. ama kütük falan neyim bulun koyun bir köşeye belki o şekilde halleder.

uykusuz her gece

Lütfen mobilyalarınızı düşünerek evi kedi almayı planlıyorsanız, yapmayın. Tırnaklarını kestirebilirsiniz ya da kendiniz de yolunu yordamını öğrenerek kesebilirsiniz, ancak lütfen tırnak kesme işini "Mobilyaları çiziyor." diye abartmayınız, kedi sonuçta bu, yapabilir. Ve lütfen "TIRNAKLARINI SÖKTÜRMEYİNİZ!" Benim kedimin önceki gerizekalı sahipleri -ki aslında ana avrat dümdüz gittim ben kendilerine- kedimin tırnaklarını ameliyatla söktürmüşler! Ve şimdi de ön patilerinde tırnakları yok! Böyle bir zalimlik olmaz! Sakın böyle bir işe girmeyin, ama unutmayın tırmalar, tırnaklarını kestirseniz de tırmalayabilir, ancak belli bir boydaki tırnak kedi için de iyi bir şeydir -çok uzarsa da kaşınırken kendisine zarar verebiliyor. ev kedilerinden bahsediyorum, sokak kedileriininki zaten bir şekilde kopuyor, kırılıyor, da evdeki kedilerin doğal ortamı olmadığı için bazen çok uzuyabiliyor- veteriner de öneriyorsa kestirebilirsiniz işte. Ama dediğim gibi, kediye zarar vermeyin, psikolojisi ile oynamayın. Bizim oğlan tırnaklı yatmış, tırnaksız kalkmış, böyle bir zalimlik olabilir mi?! Bir de Amerika'da da böyle yapıyorlarmış, demezler mi!!

Bunun yanısıra, aşıları var tabi ki, aşıları az buz tutmaz. Belediyedeki veterinerlere götürebilirsiniz sanırım, ama genelde sahipsiz hayvanlara hizmet veriyorlar sadece. Belki bir şansınızı deneyebilirsiniz.

Bir de kum alırsanız kristal kum almayın, veterinerimiz kristal kumlardan kokusuz bir gaz çıktığını söylemişti kedi kullandıkça, hem kediye hem de insanlara zararlıymış. Kumu koymak için kum kabı olur, bir gazete kağıdı serdikten sonra biraz kum koyarsınız, zaten çok koymanıza da gerek yok, kedi sadece doğal içgüdüsünü gidermek için kumu kazıyor. Mesela bizimki yaz geldi diye kendisini dışarı attı, bahçeyi hela diye kullanıyor pis. :) Ama tırnakları olmadığı için patileri ile ne kadar kazırsa artık. Ha bir de kedi kumu yerine direk gazete kağıdı da koysak bizimkisi sallamıyor, yapıyor, gazete kağıdını tırmalıyor. Ama bizim oğlumuz manyak biraz, ondan da olabilir :)

Bir de, kediye bir tek siz bakmayın, sonuçta her daim evde olmayabilirsiniz, evdeki diğer kişilere de söyleyin, mamasına, suyuna, kumuna dikkat etsinler. Yaz günü susuz kalmasın. Bir de verebiliyorsanız çeşme değil, kendi içtiğiniz sudan verin, şehir suyunda ağır mineraller olabiliyor.

Bir de İstanbul, Avrupa yakasında iseniz, bir petshop'un yerini tarif edebilirim, çok büyük ve yeni açıldığı için bayağı da bir ucuz, oradan ihtiyaçlarınızı alabilirsiniz.

Yalnız aman diyeyim tekrardan, lütfen mobilyaları çizecek falan diye düşünüp de tırnaklarına zarar vermeyin, n'olur.. Diyelim ki dışarı kaçtı, kendini de savunamaz. Bizimkisi ilk zamanlar çok dayak yiyordu, zamanla diğer kedilerle birbirlerine alıştılar da şimdi nispeten iyi.

pasp

Zaten barınaktan bir tane kurtarmayı planlıyorum ve tırnaklarının sökülmesine karşıyım. O konularda hemfikiriz. Tırnakları kalacak. Dediğiniz gibi bir kütük vs. verip tırmalama ihtiyaçlarını onunla gidermesini ummaktan başka çare yok.

under rug swept

amma negatif yorumlar gelmiş.

bütçe olarak mama, kum ve aşı parasını yazın. ilk etapta bir legen bile tuvalet işlemini görebilir.

ancak isterseniz kapalı tuvaletler var. etraf temiz kalıyor ve kokmuyor.

en az 2 aylık alacaksınız kediyi zaten. o zamana kadar annesinin yanında kalan yavru tuvalet terbiyesini alır zaten. endişeye gerek yok. bunlar içgüdüsel şeyler.

tırnaklarını kesin. pet shopta satılıyor kediler için tırnak makası. küçükten kendiniz kesmeye alıştırın. salona girmesini yasaklayabilirsiniz.

tırmalama tahtası vb aletler vardır ama onlarla oynayacağı tamamen kedinin inisiyatifindedir. garanti yok :))

mea maxima culpa

bence almayin. sahiplenmeyin de.

birileri "sonunda" ikna olmussa, vazgecme ihtimalleri de o kadar yuksektir. sonra hayvan sokakta kalir, yazik olur.

fauxhumanitas

sokağa hayvan atabilecek insanlar değiliz. psikolojik analizler yapılmasını rica ettiğim bir soru değildi zaten, gereksiz olmuş.

under rug swept

öncelikle hayırlı olsun:)

üstteki arkadaşların yazdığı gibi sahiplenmek iyidir, sahiplenirken imkanınız varsa lütfen sokakta yaşaması nispeten daha zor olan bir canı sahiplenin.

ilk aşamada masraf fazla olur, kediyi eve getirmeden veterinerden damla aşı vb. hizmetleri almanız gerekiyor. ilk üç dört ay ayda iki kere gidersiniz gerekli bakımı için. sonrasında aylık, sonrasında da aşı takvimine bağlı olarak iki üç aylık periyotlarla gidersiniz.

kediler için satılan başlangıç setleri vardır. içinde kum kabı, kum, kürek, mama kabı vb ilk olarak ihtiyaç duyacağınız şeyler mevcuttur. işinizi görür.

eğer yavru kedi sahiplenecekseniz veterinerinizin fikrini alın mama için, yavrulara özel mamalar var. (12 aylığa kadar kullanılan) on iki aydan sonra mama masrafınız daha düşük olur. 7,5 kg'lık mama paketleri daha ucuzdur ve uzun süre götürür.

tırnaklarını kendiniz kesebileceğiniz gibi veterinere gittiğiniz zaman kolayca halledilebilir, çoğu veteriner ayrı bir ücret almaz bu işlem için.

yazılmış zaten yukarıda, annesiyle yeteri kadar kalan yavrular çoğunlukla tuvalet eğitimli olur. dert edecek bir durum olmaz.

veterinerinizden aşı ve sağlık kartını almayı unutmayın ve randevularınızı aksatmamaya özen gösterin.

ucuzundan tırmalama tahtası işinizi görür. kediler her türlü şeyle oynayabilir oyuncak masrafı yapmaya çok gerek yoktur. folyo, kalem, pinpon topu ilk aşamada yeterlidir.

umarım ömürlük bir dostluğunuz olur :)

konsantrasyon

ilk bi kaç gün bi odada tut.mamasını kumunu da koy oraya.götür kumuna patisini kuma sür.eşeliyomuş gibi yaptır.anlar oranın tuvalet olduğunu.
mobilya sorunu kedinin karakterine bağlı biraz. biraz da zamana.eğer "hayır" kelimesini öğretebilirsen en azından etrafta olduğun sürece zarar vermez.
kumu koyacağın her neyse o kadar da önemli değil.uygun ebatlardaki bi leğen işini fazlasıyla görür.
kedi bakımında en masraflı şey aşılar zaten. onun dışında aylık masrafının 50 lirayı geçeceğini sanmam.tabi bu kullandığın mamanın, kumun kalitesine göre iinebilir de çıkabilir de. ilk önce bi pet shoplara gidip fiyat araştırması yapman iyi olur.

mtfbwy

marketlerde satilan whiskas gibi mamalar fast food gibidir, kedilerin sağlığı için zararlı, önerilmiyor. pet shop veya veterinerlerde satılan kaliteli mamalar var. bunlar pahalı, ancak ilerde kediniz hastalanırsa veterinere ödeyeceğiniz para ve üzüntünüzü düşünmek lazım.

kaliteli mamalar bir çok pet shopta kilo ile satılıyor. market mamalarından biraz pahalı oluyor ancak dediğim gibi veterinere sonradan para verip üzülmektense kaliteli mama her zaman iyidir.

nerede yaşadığınızı yazarsanız açık kaliteli mama alabileceğiniz yerleri söyleyebiliriz. ayrıca internetten de ucuza alınabiliyor.

mea maxima culpa
1

mobil görünümden çık