ilk secimlerde oy verip kurtarici olarak goren insanlar bile artik anladilar. egitim seviyesi yuksek, dusuk, isci, memur, cahil, aydin vs bi cok farkli kesimden insan da neyin ne oldugunu anladi artik. istemiyorlar. eminim ki olmesini isteyen bi cok insan vardir. 80yasindaki dedesinin olumunden doktoru sorumlu tutup da doktoru oldurecek kadar psikopat insanlarin oldugu bi toplumdayken -ki bu insanlarin sayisi sandigimizdan cok fazla- nasil oluyor da hic duymuyoruz basbakana suikast girisimi diye?
sozlerim yanlis anlasilmasin, her yerde boyle, biri bi sekilde birilerini rahatsiz ediyorsa (iyi ya da kotu yapmasi muhim degil) birileri tum nefretini ve ofkesini kusar ona.
Neyse sorum o degildi. sorum basbakan olse nolur? parti kendi icinden birini baskan mi secer? ulke secime mi gider?
tekrar genel seçim yapılır diye biliyorum.
Ülke seçime gider. Parti içinde ayrıca parti başkanı seçilir.
İdeolojik hareketlerin bir kisiye, o kisinin yasamasına/ölmesine bağlı oldugunu düşünmek iyimserlik bence. O kisiyi oraya getiren, onun bugun orada olmasını sağlayan toplumun fikri değişmediği sürece hicbir sey olmaz. Ayrıca benim hayatta gördüğüm kadarıyla hep gelen gideni aratıyor. O bakımdan tayyip'e, fetoya bisey olmasından da tirsiyorum, o derece.
yakın zamanda ölürse senden bilirler. aksi halde sadece şüpheliler arasında yer alırsın ve seçime gider.
bakanlar kurulunun görevi sona ermiş olur. yeni bakanlar kurulu kurulana kadar eskisi görevine devam eder. cumhurbaşkanı, bakanlardan birisini başbakan olarak atar.
edit: başlıktaki "bir ülkenin" ifadesini görmemişim. o yüzden, soruya türkiye açısından cevap verdim. ülkeden ülkeye farklı uygulamalar olabilir.
www.anayasa.gen.tr
B. BAŞBAKANIN GÖREVININ SONA ERMESI
Başbakanın görevinin sona ermesi çeşitli hallerde olabilir. Bu halleri saymadan önce, yukarıda belirttiğimiz gibi, tekrar hatırlatalım ki, Başbakanın görevinin sona ermesi, aynı zamanda Bakanlar Kurulunun görevinin sona ermesi anlamına gelir. Zira, Başbakansız bir Bakanlar Kurulu düşünülemez.
1. Ölüm
Ölüm, gerçek kişiliği sona erdiren bir hâl olduğuna göre, gerçek kişi olan Başbakanın ölümü, görevinin sona ermesi sonucunu doğurur. Yukarıda gördüğümüz gibi, Başbakanın ölümü, Bakanlar Kurulunun görevini de sona erdirir. Ancak, ülke hükûmetsiz kalamayacağına göre, yeni Bakanlar Kurulu göreve başlayıncaya kadar eski Bakanlar Kurulunun görevde kalması gerekir. Bunun için de, Anayasamızda ayrıca bir hüküm olmamakla birlikte, Cumhurbaşkanının derhal, bakanlardan birisini (örneğin varsa Başbakan yardımcısı olan bakanı) Başbakan ataması uygun olur[60].
alıntıdır.
nerde yaşıyorsun, nası bir habitatın var bilmiyorum. insanlar artık anladı demişsin ya, yarın seçim olsa adam gene 50% oy alacak. kısıtlı çevrenden biraz dışarı çık da gerçekleri gör.
Teknik olarak cumhurbaskani derhal yeni bir basbakan atar. Bu sokaktan cevirebilecegin bir T.C. vatandasi da olabilir ama genel tahakkümler uyarinca hükümetten ve hatta kabineden birisi olur. Daha sonra da mesruiyetin saglanmasi icin genel secime gidilir.
Suikast girişimleri olduğunda bastırılıyor önleniyor. İlla duyurmuyorlar size.