geçen biz şarap içerken bi arkadaşım kendine konyak hazırladı. Bardağı mutfaktan getirdi, masada şişeden doldurdu. Bardak hafif tütmeye başladı.

Sanırım içeride içine su sokmadan alt tarafından sıcak suda bekletti biraz. Muhabbet devam ederken sormaya fırsat bulamadım sonra da unuttum.

Böyle bir servis şekli var mı, konyak, kanyak , brendi türevlerinin. İçindeki alkol buharlaşmaz mı içkinin? Yoksa başka bir sebepten mi tüttü o bardak.

 

sırf konyak servis etmek için altında ateş yanan ve bardağın içindeki konyakla birlikte ateşin üstünde eğik olarak durduğu bir düzenek bile var.

hatta bildiğim kadarıyla işin raconu kadehi alttan kavrayarak tutup avuç içinde ısıtmak.

kibritsuyu

Konyak sıcak bardakta servis edilmez. İdeal içme sıcaklığının 15-18 derece arasında olduğu söylenebilir. Isısını kaybetmesi için, konyak dolu bardak genelde içiçisinin elinde durur. Servis için bildiğim bir yöntem şöyle. Tercihen viski bardağına yarısına kadar sıcak su ile doldurup, konyak bardağını da hafif eğik şekilde bu bardağın ağız kısmına yerleştirerek servis ediliyor. Sıcak suyun buharı (suyun kaynar olması gerekmez sanırım) konyağın ısısını yükseltiyor. Elbette, konyak bardağına konacak miktarın, bardak eğik şekilde yatırılınca dökülmeyecek adar olmasına dikakt etmek lazım.

eteria
1

mobil görünümden çık