ilk kopegin olacaksa, rottweiler gibi agresif kopekler alma. sen onu egitmeden once, senin onu ogrenmen gerekiyor. ayni tur olsa bile, kopekler kendi iclerinde karakter farkliliklari gosteriyor. sen kopege alisana kadar sagda solda millete zarar vermesine sebep olursan, pisman olursun. yazik.
diger acidan, zamanimin cogunu evde geciriyorum diyorsun, bu tip agresif kopekler disari cikmak ister, evde bunalir daralir. senin ona ayak uydurman gerekebilir, bu da zorlayabilir. nitekim ogrenciyim diyorsun, ders calisman lazimdir ertesi gun finalin vardir, bu cildirir beni cikar diye, cikarana kadar da havlar tum binayi uykusundan uyandirir. olmayan seyler degil bunlar.
nacizane olarak golden retriever besliyorum, muhtesem bir kopek. ayrica apartman dairesinde beslemek icin birebir. kesinlikle tavsiye ederim.
alacağım köpeğin koruma özelliğininde olmasını istiyorum o yuzden golden'a pek sıcak bakmıyorum
hem oyle olsun, hem boyle olsun gibi kistaslar koydugun zaman, uymayabiliyor. hem disari cikmayacagim diyorsun, yani pasif bir hayvan istiyorsun, hem de koruma icgudusu yuksek olsun istiyorsun, yani aktif bir hayvan istiyorsun. ikisini de yapabilen turler vardir belki, cok ugrasilirsa cikar ortaya ama, "golden'lar koruyamiyor" algisi cikmasin buradan.
tamamen verdigin egitim ile alakali. mesela benimkisi, evime yatiya es-dost-ahbap gelmis olsun, duzenli kalan birisi degilse ve onun bulundugu odaya yaklasiyorsa, kim oldugundan emin olana kadar hirliyor, susmuyor, seni de uyandiriyor. baslarda korkuyordu, bu konuda biraz agresif olmasini saglamaya calistim, basarili da oldum.
onerilerim bu kadar.
vaktimin çoğunu evde geçiriyorum derken köpek için dışarı cıkmayacagımı ya da cıkamayacagımı söylemek istememiştim :)gene de sağol önerilerin için
İlk köpek için kimsenin sana rottweiler, dogo argentino ya da benzeri türler önereceğini sanmıyorum. Özellikle rottweiler ilk köpek olacak yapıda değil. En azından ilk köpek olarak öneren insan evladına rastlamadım.
Herhalde olsa olsa Alman Çoban Köpeği olur aradığın şey. Hem arkadaş olur hem de korur diye düşünüyorum.
git barınaktan beğendiğin bir köpeği al. hem bedava, hem gariban bir hayvanı kurtarmış olursun. ve günün birinde onu bırakmak zorunda kalırsan, terk edilmiş hayvanlara bir yenisini eklememiş olursun. şuan "hayatta bırakmam" falan diyebilirsin. ama aldığın köpek 12 13 yıl senle olacak. bu büyük sorumluluk. eğer hayvan da üzülmesin sen de üzülme istiyorsan barınaktan bir köpek al. günün birinde onu bırakmak zorunda kalsan bile vicdanın rahat olur. çünkü onu barınaktan sen almıştın ve ona bakmıştın.
önemli olan hayvanın seni sevmesi sadık olması. ve barınaklarda binlerce hayvan sahipsizken, gidip pet shoplara para vererek rottweiler sibirya kurdu falan almak , köpekle hava atmak istemekten başka bir şey değil bence.
dediğim gibi. barınaktan bir hayvan alıp, ona iyi bakarsan, gayet sağlıklı ve besili bir köpek olur. hem de kıymet bilir, seni sever.
daha önce köpek besleme deneyimin olmadıysa rotweiler gibi deneyim gerektiren ırklardan başlama. illa ondan alacağım diyorsan da çok ama çok iti teorik bilgi edinmen gerek ki deneyimsizliğini dengelesin.
ben yıllarca köpek istedim, annem izin vermedi. üniversiteye başladığımdan beri (3 yıldır) sürekli köpeklerle ilgili araştırma yapıyorum. sağlıkğından, beslenmesine, eğitiminden, çiftleştirirken dikkat edeceğin genetik özelliklerine kadar araştırdım. 50ye yakın yabancı yetiştirici ile konuştum. köpek cinslerinnin çoğunu (türkiyede bilinmeyen onlarca ırk var.) araştırdım, karakteri nasıldır, kime uygundur, apartmanda beslenebilir mi gibi.
neyse sonunda 3-4 tane ırk belirledim en çok sevdiğim ve bana uyabilecek. (ki hiçbiri türkiyede yok ne yazık ki.)
eğitilmemiş ve sosyalleştirilmemiş bir köpek (hele ki eğitilebilirliği yüksek bir ırk ise) sahibinin elinde heba olmuş demektir. hiç deneyimin yoksa yukarıda bahsettiğim gibi bir araştırma yapman gerek. bu da nereden baksan 1 yılını alır en az.
ikincisi şu an öğrencisin ana o köpeğe iş hayatına geçtiğinde de bakabilecek misin? köpek alacaksan 10 sene ilerisini de düşünmen gerek. yeterince sosyalleştiremediğin köpek çocuğun olduğunda onu ısırdı diyelim, bunun kendi hatan olduğunu idrak edecek misin, evleneceğin kişi köpek istemem diye tutturursa ne yapacağını düşündün mü? tatillerde köpeği ne yapacaksın?
bu ve benzer soruları (ki en uç noktalardan olsun, hayatta ne olacağı belli olmaz.)
bir de koruma özelliği olsun diyorsun; bunun için gerekli eğitimi vermen gerekir. eğer çok sosyalleştirirsen bir golden gibi davranır hırsıza. ama yeterince sosyalleştirmezsen de sana bile agresif davranan bir köpeğin olabilir.
korumanın dışında bekçi köpekleri düşünebilirsin. bunlar seni hırsıza karşı korumaz ama hırsız girmeden önce deli gibi havlar, sen de önceden farkedersin.
ki bekçilik konusunda bütün teriyer ırkları öne çıkar.
eğer ben bir ırk seçtiysem ondan başkası olmaz tr'de yoksa bile yurtdışından getiririm diyorsan (ki doğu avrupada köpekler nispeten daha ucuz; sırbistan, hırvatistam gibi ülkelerde) sana önerebileceğim ırklar var. özel mesaj atabilirsin.
bir de iş hayatına geçip köpeğe daha az vakit ayıracağın dönem gelince ikinci bir köpek alman gerekecek, çünkü evde bütün güün tek başına olan bir köpektense evde sensiz kalan iki köpek daha iyidir. en azından birbirleriyle vakit geçirebilirler.
bir de rotweiler hem çok yiyen hem de çok egzersiz isteyen bir hayvan. her gün en az 4-5 kilometre yürütmen (bunun en az 1 kilometresi koşu olacak şekilde) gerekir. eğer yeterince egzersiz yaptırmazsan enerjisini atmak için kemirecektir. duvarlarını bile yeme kapasitesine sahip bir köpekten söz ediyoruz.
bu nedenle daha küçük (tercihen orta boy, çünkü küçük köpeklerin de başka zorlukları var.) bir köpek seçmen hem senin hem köpeğin hayrına olur. ikinci bir köpek alacağın zaman rotweiler alırsın. bir de öğrenciliğin bittikten sonra alman da daha iyi olur, benim yapacağım gibi. çünkü üniversite hayatının sağı solu belli olmaz. gece başkasında kalamazsın, hadi kaldın diyelim o köpek mutlaka evde bir şeyleri parçalamış ve halıya işemiş olacaktır.
ya da barınaktan sahiplenmeyi düşünebilirsin. ama barınktan alacağın köpeğin dezavantajları olabilir. senden önce kim tarafından ne koşullarda bakıldığını bilmediğin köpek; hiç tahmin etmediğin sağlık sorunları olabilir ki bu yüklüce para demek, öğrenci iken bunu finanse edebilecek misin? trawma geçirmiş olabilir, buna bağlı olarak aylarca depresyona girebilir. istenmeyen davranış bozuklukları geliştirmiş olabilir ve sen bu davranışları nasıl düzelteceğini bilmiyorsan o köpek kabus olabilir. ki çoğu köpeğin barınağa yeniden geri dönmesinin nedeni budur. her köpek böyle sorunlu olmaz ama önceden bilemezsin.
ama barınaktan al diye baskı yapanlar sana bunları asla söylemezler.
son olarak pet shoptan alma.
not: bir de tik atarsan iyi olur.