köpek sahibinden ayrılmaya pek alışık olmadığından sabaha kadar havladı.
gece komşular dayandı tabi kapıya.
bu gece kesin kavga çıkacak.
ne yapsak bu köpeğe. hafiften kestirmesini sağlayacak bi yol yok mu?

gece yatmadan önce 2 saat al gezdir biraz koştur. köpeğin cinsi ve yaşı ne bu arada. el kadar köpeği de harap etme :) yorulunca güzelce yatar uyur. ya da son çare alcan yanına koynuna birlikte yatcaksınız oynaya oynaya :) severler, yalnızlıktan havlarlar. oyalancak birilerini bulunca sesleri cıkmaz..


köpek 2 yaşında terrier.
dün bir sürü gezmişti zaten yorgunluk fayda etmedi.
hüzünlü bi hali vardı.
damla bakacam sakinleştirici o daha mantıklı geldi.


Şahsen ilaç verilmesi taraftarı değilim, arkadaşın da duysa istemezdi ama yine kendi kararınız. İlaçlar hayvanların psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Aklınızda olsun. Tatlı dille biraz ilgiyle aşılabilecek bir sorunla karşı karşıyasınız. Sıkın dişinizi ;) siz ilgi gösterdikçe o da size ilgi duyacaktır, tek istedikleri sevgi ve ilgi unutmayın ;)
Kolay gelsin..


her havladığında "PŞŞŞŞŞ" diyip işaret parmağını göster hatta köpeği dürt. köpek muhtemelen sahibinden ayrı olduğundan değil öyle alıştığı için sürekli havlıyor. yani sahibinleykende aynıdır bence. eğlendirecek oyuncağı falan yok mu?


bi pet oteline götür bırak. arkadaşına da haber ver tabii.
bütün gece o stres çekilmez.
bi de komşulara da yazık tabi.


öncelikle bu durum tamamen arkadaşının hatası bunu bilmen gerek.
köpeği yalnız bırakmadan çok önce yalnız bırakma antrenmanları yapmaya başlamalıydı. 5 dakikalık yalnız bırakma alıştırmalarıyla başlayıp daha uzun süreli yalnız bırakma denemeleri yaparak uzun süreli ayrılıklardan önce köpeğin ayrılık endişesi yaşaması engellenebilir.
bunlar yapılmadığından şimdi iş başa düşmüş. bu durumda öncelikle köpeği iyice yoracak yürüyüşlere çıkarmak şart. parkta başı boş koşmaktan bahsetmiyorum. tasmalı, tempolu bir yürüyüş. bu yürüyüşün ardından oyun oynatabilirsin. iyi egzersiz yaptığında endişesini yenecektir. üstelik bu hayvanlar sürü halinde yaşamak isterler. terk edildiğini anladığında yeni bir sürüye dahil olmak ister. bu durumda da bu kişi sen oluyorsun. köpek havladığında bu duruma sinirle, öfkeyle ya da benzeri olumsuz duygularla karşılık vermemek gerekiyor. sakin kalıp köpeğin sakinleşmesine yardımcı olmak mümkün. ayrıca köpek havlama, sızlanma durumundayken kesinlikle sevgi gösterisinde bulunmamak, okşamamak dikkat edilmesi gereken noktalar.
zaman varsa köpeğin sahibinin yaptırması gereken alıştırmaları yapmayı deneyebilirsin. birkaç dakikalığına yalnız bırakıp geri dön. bunu birkaç kez tekrarla. ardından daha uzun süreli yalnız bırak ve geri dön. döndüğünde köpekle iletişime girme. bunu günlük aktiviteleri yaparmış gibi rahat bir biçimde yap ki hayvan da bunun normal bir durum olduğunu kavrasın.
uyumaya giderken köpeği endişeli vaziyette bırakma. o da uyumaya meyilli olduğunda, rahat bir enerji saçtığında, kulakları geriye yatık durumda olduğunda yatağa gidebilirsin.
bir kez daha hatırlatmakta fayda var. havlama ve sızlama gibi alışkanlıklarına kesinlikle sevgi gösterme. havlama için ses yoluyla uyarmayı deneyebilirsin. ses olmazsa karnını dürtebilirsin.
bunlarla durumun üstesinden gelebilirsin.


eğer çok hijyen takıntın yoksa son çare olarak beraber uyuyabilirsin.
