veya öss'nin yeni versiyonu artık adı herneyse,
yurtdışında (fransa,almanya vs.) yaşayan türk vatandaşları bu sınava girebiliyorlar mı bulundukları ülkelerin büyükelçilik , eğitim ateşeliği veya konsolosluklarında?



 

oluyor diye biliyorum, bulunduğun ülkedeki elçiliği arasan...

tck35

avrupada olaylar farklı, her ulkenin kendi sistemi var.. mesela italyada ise bitirme sınavları var sonra gitmek istedikleri universite bolume gore ya sınavla ya sınavsız universiteye giriyorlar.
her universitenin kendi sınavı var sınavsızlar da lise mezuniyet notuyla alıyor fln..

yabancılar da bu universitelerin kendi yaptığı giriş sınavlarına girebiliyorlar.

ulkenin konsolosluk sayfasında eğitim bolumunde cogu zaman işin nasıl olduguna dair bilgi oluyor.

nwnd

@tck 35 , umarım oluyordur dediğiniz gibi. eğitim ateşeliği vs. haftasonu kapalı olduğundan , şimdiden burada bir bilen vardır diye sorayım dedim. teşekkür ederim yine de.

@nwnd,
sorumdan biraz alakasız olmuş cevabın.
avrupada olayların farklı olduğubiliyorum,
mesela almanyada
-abitur,
-olmadı studienkolleg + sprachdiplom,
-olmadı öss yerleştirmesi + sprachdiplom istenir.
-kendi dahilinde dil okulu bulunan bazı üniler; sprach diplomun yoksa sadece öss yerleştirmenle sana şartlı kabul verir, bir yıllık dil kursu sonunda dil sınavını geçersen okula başlarsın.

benim sorum avrupada üniversite okumakla alakalı değil, türkiyenin üniversite yerleştirme sınavı olan ygs,lys veya her ne ise ona burada girilip girilemeyeceği ile alakalı. teşekkürler yine de.

bach birdir

ben onlayı yanlış tarafından tutmuşum. :) algıda seçicilik olsa gerek.

nwnd

türk vatandasi olup egitiminizi yurtdisinda aldiysaniz yçs diye bir sinav var.ama o sinavda bolum seceneginiz cok kisitli.tip,hukuk,muhendislik vs okuyamiyorsunuz.genelde dil bolumleri ve sosyal bolumlerde kontenjanlar oluyor.

bunun haricinde turk vatandasi olup da en az lisenin son 3 yilini yurtdisinda bitirdiyseniz bazi universiteler yös tarzi sinavlarda turk vatandasi olmanizi kabul ediyorlar (galatasaray,marmara benim bildiklerim arasinda).

turk vatandasi degilseniz de zaten yös kalkti,her universite kendi sinavini
yapiyor,ona basvurabilirsiniz...

illa ygs lysye girecegim diyorsaniz o zaman yurtdisinda acik liseyi bitireceksiniz buyukelcilik veya konsolosluklarinda sinavi oluyor.ama bunu tavsiye etmem onun yerine yukarida anlattiklarimi arastirin.
ben de o sekilde universiteye geldim cunku.

fraise

illa da öss diyorum,
yurtdışında yaşayan bir türk vatandaşıyım; ama ne burada doğdum, ne eğitimimi aldım. her türlü eğitimimi türkiyede aldım. öss de öss diyorum, açıklayamayacağım süper gizli sebepler ve fantezilerden ötürü.
öss olayını biraz daha araştırayım o zaman ben, oluyor mu diye.

bach birdir

ya açıkzası daha yurtdısındaki vatandaslarına secimde oy verebilicek bir sistemi kurmamıs bir ulkeden yurt dısında oss sınavı yapmasını ben beklemezdim. daha sorular filan yurt içinde çalınabiliyorken kim bilir yurt dışında sınav muhabbetti olsa neler cıkar.

nwnd
1

mobil görünümden çık