Derler ki yokuş aşağı inerken çoğumuz aracı boşa alırız. Hani motor rahatlar sanki araba daha az yakıyor hissiyatı doğar vs. bir de derlerki; Arabayı boşa alma frenler tutmaz, araba savrulur filan bu gerçek midir? gerçekse neden? değil ise şehir efsanesi midir?




 

Yokuş aşağı falan giderken boşa almak tehlikeli , çünkü vites de bir nevi fren vazifesi görüyor , araba savrulabilir dik bir yokuş inerken . Ama trafik lambasında beklerken , köşeyi dönmeden hemen önce ana yola çıkmak için beklerken boşa atmak iyidir , mesela yol boşsa 2. vitese atarsın , değilse boşa atıp 1. vitesle çıkarsın yola yol boşaldığında . Genel görüş boşa atmanın tehlikeli olduğudur , bunu da belirteyim .

-robin hood-

Araba hareket ederken vites hiç bir zaman boşa alınmamalı. Sadece durmaya yakın boşa alır, frene basar ve durursun. Ya da durduktan sonra boşa alırsın. Tekerleklerdeki gücü kesersen araba üzerindeki kontrolünü de yitirmiş olursun.

Fahrrad

yokuş aşağı giderken yapmayınız bunu ivmesi artarak hız kazanır araç zira
tam duruş yapmadan önce debriyaja önce basıp sonra frene basma ile aynı anda basma arasında gözle görülebilen farklar oluşabilmektedir yüksek hızlardan bahsediyorsak
arabanın az yakarak size kazandıracağı 1-2 lira emin olun hayatınızı ve başkalarının hayatını riske atmaya değmez

midheaven

ışıklara yaklaşıyorken, ana yoldan tali yola döneceğim sapağa yaklaşıyorken,sokaktan aşağı tatlı bir eğimde park etmeye gidiyorken boşa alırım genelde o sana kalmış bir iş keyfin bilir ben vites küçültmem gereken yerlerde kullanıyorum dikkat ettiysen yani yavaşlamak zorunda olduğum yerlerde debriyaj ve frene basmamak sadece frenle işimi halletmek için pratik bir çözüm ama alışmadıysan viteste kalsın araban
edit: fren balatası yeniyor ama debriyaj balatasının yenmesinden iyidir ama dediğim gibi pratik için yavaşlaman gereken yerlerde kullanabilirsin onun dışında boş araba kontrolden çok çabuk çıkar .. emniyet kemeri de hayat kurtarır.. kamu spotu :p

gündüz m

yokuş aşağı boşa attığınızda araba rölantideki kadar yakar, aşağı yukarı 0.8 lt gibi bir şey. viteste tutarsanız yakıt akışını keser ve tüketim 0 olur. kısaca boşa atınca daha az yaktığı yalan.

i was me but now he s gone

yokuş aşağı boşa atılmaz.

araba rahatlasın motor freni yapmasın istiyorsanız yüksek bir vitese atın öyle inin.

1- uzun süre yokuş aşağı boşta frenle inerseniz frenlerini şişebilir ve fren tutmayabilir.

2- yokuş aşağı inerken motor stop ederse. frenler tutmaz ve direksiyon kilitlenir ( çok sertleşir ) vitesteki arabada motor stop etse bile hidrolik pompaları çalışacağından frenlerde veya direksiyonda sorun olmaz.

orpheus

elbette. isminden belli zaten:

(bkz: peygamber vitesi)

gogu delen adam

otomatik Fitesli arabalar için söylüyorum

eski sistem araçlarda N ye aldığında fren kilidi yoktur ama yokuşta motor devrine göre hız ters oranda hareket edeceğinden D ye aldığında vitesi yada motoru eline alabiliten kuvvetle muhtemel.

yeni sistem araçlarda N ye aldıktan sonra saniyeler içerisinde Fren kilidi devreye girer, sen yokuş aşşağı Nye alsan daha sonra Dye geri almak için önce frene basıp sonra d ye alıp devam etmen gerekir ki bunun türkçesi ya kaza yaparsın ya da arabayı eline alırsın oluyor.

ayrıca araç boşta giderken hızlanması kontrolsüz olacağı için vereceği tepkilerde buna bağlı olarak kontrolsüzleşecektir.

kısacası otomatik viteslerde D ileri gider düz viteslerde de 1,2,3,4,5 ileri gider her ikisinde de R geri gider. bundan gayrisi fantaĞzidir.

skywalkeremre

1 Dağdan aşağı inmiyorsan, frenaj üstüne frenaj üstüne frenaj yapmıyorsan tehlikeli değil. Frenlerin tutmaması anca uzun süreler fren yaparsan, diskler/balatalar ısınırsa olacak birşey, o da progressive olarak geliyor, çat diye bir anda tutmamaya başlamıyor. Savrulma işi ise sallanabilecek en güzel yalan.
2 Anlık olarak daha fazla yaksa da, yokuş aşağı boşta inerek kazandığın ivmeyi kullanabileceğin bir yol vara önünde, totalde daha ekonomik. Ama yokuş aşağı hızlanıp sonrasında hemen fren yapacaksan viteste in. Rölanti için arabanın harcayacağı benzin çok az, zaten volan'da biriken enerji sayesinde de dönüyor motor.

skatheist
1

mobil görünümden çık