ya ben çok merak ettiğimden bir kere kurdum bilgisayara. 15 dakka sonra sildim. win 7 ye geri döndüm hemen.
he elimde çok dandik bi bilgisayar olsa internete girsin diye ubuntu kurarım ama öteki türlü çok gereksiz.
şu sıralar mac osx e geçmeyi düşünüyorum zaten. ama windows 7nin her türlü gideri var yani.
ubuntu değil fedora kullanıyorum ama :P daha doğrusu fedora/windows xp çiftlisistem (çok uyduruk bir kelime oldu bu) kurulu bilgisayarımda.
xp'de sadece oyun oynuyorum, fedora daha rahat, daha hızlı, daha rahat, daha az sıkıntılı. üstelik windows'la yapabileceğim her şeyi yapabiliyorum, bedavaya hem de, hem içim rahat oluyor, korsan derdine girmediğimden, hem de sorunsuz.
bilgisayarda bir problem oldu mu nesi varmış niye olmuş n'oluyor bak bak bilmek isterim, arayüz ayağına bilgisayara hakimiyetimin elimin altından alınması hoşuma gitmez. fedora'da hem rahat bir arayüz var, hem de bilgisayara hakimiyetim tam.
öyle ya. ne bileyim.
@raskolnikov2
mac osx.e geçmeyi düşünüyorum derken yeni bir apple almaktan mı yoksa elindeki normal dizüstü bilgisayara mac kurmaktan mı bahsediyorsun? çünkü normal pc.ye mac kurulabiliyorsa ben de denemek istiyorum.
bir kuruyorsun ihtiyacın olan bütün programlar hazır. istersen alternatiflerini de reklam meklam uğraşmadan indirip kurabiliyorsun. virüs derdi neredeyse yok. hem de beleş.
@dahinnotha
normal bilgisayara da mac os x kuruluyor fakat çok sıkıntılı. ben ilk fırsatta mac li bi bilgisayar alacağım.
@zephyrus
ubuntuda kullanılan programlar fedoraya da uyum sağlıyor mu peki? daha genel bi soru olarak, linux platformu için üretilen yazılımlar tüm linux dağıtımlarında çalışır mı?
linux deyince akla ilk ubuntu geliyor sonra da fedora mı?
neden başka bir Linux distro değil de ubuntu dersen;
-daha yaygın ve populer olduğu için, çıkan arızaları forumlarda kolaylıkla bulduğumdan dolayı.
neden Win değil de Ubuntu dersen;
-kullandığım bir sürü tool ( elektronik tasarım, simulasyon ve yazılım geliştirme ) Win altında ya yok, ya da muadilleri çok ilkel. Bazıları ise Linux üzerinde Free olarak bulunurken Windows versiyonları 5bin, 10bin dolar gibi paralara satılıyor.
-Peşin cevap: Win altında tonla iyi tasarım yazılımı var hem de gelişmişler ama benim uğraştığım spesifik şeyler yok-
- açık kaynak, bedava
- işletim sistemini istediğim gibi modifiye edebilmeyi seviyorum
- hakkında okuyup araştırmayı seviyorum,
- eski bilgisayarımda sorunsuzca çalışması
- windows tabanlı oyunları oynamıyorum, bilgisayarı böylece daha verimli kullanıyorum
tr de bilg yanında sana bir de windoz sattıkları için farketmıyorsun ya da korsan denetimi ciddi degil hala buralarda.
yoksa 500 usd bi windoz lisansı ciddi para.
her işimi fazlasıyla gördüğü için..desem yeterli olur mu..
Windows ile beraber calisan versiyonunu kurdum. Bilgisayar 4 kusur senelik laptop, artik biraz experimental kullanayim dedim. Fakat ubuntuya bir baktim ki win7 den geri kalir yani yok. Aero temalar, camsi gorunumler efektler falan. Sonuc itibariyle win xp kadar performans alamadigimdan biraktim ama, standardlarin disinda bisey kullanmak, kendine gore kolayliklari, zorluklari vs. ile eglenceliydi.
Ubuntu tabanlı bir dağıtım olan Linux Mint'i kullanıyorum.
- Virüs ya da trojan derdi yok; kernel devamlı olarak yenilendiğinden ve kullanıcı hakları varsayılan olarak virüslerin erişebileceği yerleri kapadığından virüs ve trojanlar dert olmuyor.
- Windows'tan daha verimli; sistem modüler olduğundan arkaplanda devamlı olarak gereksz yazılımları çalıştırmak ve hatta bulundurmak zorunda değil. Haliyle sistem kasılmıyor.
- Paket yöneticisi var; kaynağı belirsiz setup.exe'ler indirip/kurup sistemi allak bullak edeceği yerde yazılım merkezi sayesinde hangi yazılım hangi pakete ihtiyaç duyuyorsa Ubuntu'nun internetteki depolarından çekiyor; iPhone'da 2007'den beri olan şey bunda ezelden beri var yani.
- Ortak oyunları daha performanslı çalıştırıyor; Quake 4, Urban Terror gibi her 3 işletim sisteminde de çalışan oyunlar en iyi Linux'ta çalışıyor.
- Beleş ve özgür; kendisi ve depolarındaki yazılımların tamamı beleş ve özgür; yasal sorunlarla başın ağrımadığı gibi işten anlıyorsan söz konusu yazılımları geliştrip, şekillendirebilirsin.
- Şekillendirilebilir; gerçi Ubuntu'nun yeni mecburi arayüzü olan Unity bu konuda bir geri adım olsa da Linux Mint gibi dağıtımlar Ubuntu'yu taban olarak alıp kendi arayüzlerini sunuyorlar.
Daha ne olsun...